04 / 05 / 2024

Aydın Atça'da yüksek yapılara izin verilmiyor!

Aydın Atça'da yüksek yapılara izin verilmiyor!

Fransanın başkenti Parisin Şanzelize Meydanı örnek alınarak şehir planlaması yapıldığı için "Türkiyenin Parisi" diye adlandırılan Aydının Sultanhisar ilçesinin Atça beldesinde doğal dokunun bozulmaması için yapılaşmaya özen gösteriliyor



Atça Belediye Başkanı Mustafa Çınar, yaptığı açıklamada, Romalılar döneminde kurulan beldelerinin tarihteki en eski yerleşim yerlerinden birisi olarak kabul edildiğini ifade etti.

Çınar, Yunan işgalinden 5 Eylül 1922de kurtulduğunda, yakılmış ve yıkılmış halde olan Atçanın yeniden imarı gündeme geldiğinde farklı bir yol
izlendiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Belde yaşanılmayacak hale gelmişti, yeniden imarı gerekiyordu. O dönemin ileri gelenleri Atçayı tekrar nasıl canlandıracaklarını ve eski haline
getireceklerini tartıştıkları sırada uzun zaman Avrupada kalan ve Fransada şehir planlamacılığı konusunda eğitim alan Abdi Bey, belediyede fen memuru olarak çalışan Hafız Beyin yardımlarıyla, hayran olduğu Fransanın başkenti Parisin ünlü caddelerinin birleştiği Şanzelize Meydanını örnek alarak Atçayı yeniden imar etmeye karar verdi."        

8 CADDE AYNI YERDE BİRLEŞİYOR

Çınar, böylece Paristeki imar planının Atçada uygulandığını kaydederek, "Pariste Şanzelize Meydanına bağlanan 12 caddeye karşılık Atçada da Karakol Caddesi, Kurtuluş Caddesi, Abdi Bey Caddesi, Nazilli Caddesi, Kavaklar Caddesi, Jurnalı Caddesi, Batı Caddesi ve Atatürk Caddesi olmak üzere 8 ana cadde beldenin ortasında bulunan Atça Parkına çıkacak şekilde planladı. Atça beldesi yeniden bu şekilde imar edildi. Şimdi yukarıdan baktığınızda bunu çok net şekilde görebilirsiniz. İmar planından dolayı Türkiyenin Parisi olan beldemizle gurur duyuyoruz" dedi.

Atça Belediye Meclisinde alınan kararla beldede yüksek yapılaşmanın önüne geçildiğini söyleyen Çınar, "Bu konudaki kararlılık bizim dönemimizde de devam ediyor. Atçanın dokusunu, şirinliğini, yeşil görüntüsünü bozmuyoruz. Beldemiz, belediye meclisinin kararıyla yüksek yapılaşmaya izin verilmeyen Türkiyenin örnek beldesidir" diye konuştu.

ÇİLEK VE KESTANESİYLE DE BİLİNİYOR

Atçanın imarının dışında ürün zenginliğiyle tanındığını belirten Çınar, şunları söyledi:

"Atça çileği, karpuzu, kestanesi ve suyuyla da ünlü. Bölgemizde dünyanın en kaliteli çilekleri yetiştiriliyor ve ihraç ediliyor. Entegre kestane işleme tesisleri olmadığı için bölgemizin kestanelerini Bursalı işletmeciler kendi bölgelerinde işleyip kestane şekeri üretiyor. Bölgemizde sadece 2 tane kestane şekeri üretim tesisi var."

AA


Geri Dön