29 / 04 / 2024

Aydın'a yeni yapılacak jeotermal santrale dava açıldı!

Aydın'a yeni yapılacak jeotermal santrale dava açıldı!

Özel jeotermal firmalarının santral kurmak için Aydın Valiliği’nden aldığı, "Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu gerekli değildir" kararına, vatandaşların itirazları devam ediyor.



Özel jeotermal firmalarının santral kurmak için Aydın Valiliği’nden aldığı, "Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu gerekli değildir" kararına, vatandaşların itirazları devam ediyor. Geçen günlerde bir santral için verilen raporunun iptali açılandan sonra yeni bir santral için de dava açıldı. Mahkeme, bilirkişi raporuna göre karar verecek.


Efeler ilçesi, İmamköy mevkisinde yapımı devam eden jeotermal santral için Aydın Valiliği’nin verdiği "ÇED gerekli değildir" raporunun iptali için dava açan Efgan Çetin, diğer mahalle sakinleri ve avukatlar, bilirkişi çalışmasına katılmak için santral inşaatının önünde toplandı. Hakim eşliğinde jeotermal enerji tesisine gelen bilirkişi ekibinin çalışmasına sadece avukatlar alındı.


Şehrin jeotermal kirliliğiyle adeta yaşanamaz hale getirilmeye çalışıldığını iddia eden Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili, "ÇED gerekli değildir" raporunun, buralarda yaşayanlara sorulmadan verildiğini söyledi. Enerji için çevre ve toprağın katledildiğini, insan sağlığının da tehlikeye sokulduğunu söyledi. Halk ve çevre sağlığını tehdit eden jeotermal santrallere karşı olduklarını belirten, dava açanlardan Çetin ise insanların ve hayvanların yaşam alanlarının ve tarım alanlarının yok edildiğini savundu. Çetin, “Jeotermal santral yapılan bu alan, zeytinlik alandı. Sahibi Almanya’da yaşıyor. " dedi. 


Burayı zeytinlik alan vasfından çıkarıp Efeler Belediyesi’nden alınan imar izniyle de santral yapıyorlar. Buraya geçen yıl, 'ÇED gerekli değildir' kararı verilmiş. Bu kararın iptali için Aydın Bölge İdare Mahkemesi’nde dava açtık. Mahkeme de bugün bilirkişiyle gelip inceleme yapacak. Biz de avukatlarımızla bu incelemeye katılacağız." dedi.



Haber Ekspres 





Haber Milliyet Ege Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;



Aydın Valiliği'nin İmamköy Mahallesindeki jeotermal eneıji santraline yönelik verdiği, çevresel etki değerlendirmesinin (ÇED) gerekli olmadığı kararma tepkiler sürüyor. Kararın iptali için bir mahalle sakini tarafından açılan davada, mahkemenin görevlendirdiği bilirkişi heyeti, faaliyette olan jeotermal eneıji tesisinde inceleme yaptı. Mahallede yaşayanlar da incelemeye katılmak isteyince, kısa süreli gerginlik yaşandı.

 

'İnsan sağlığı tehlikede!'

İmamköy Mahallesinde faaliyette olan jeotermal eneıji santraline Aydın Valiliğince verilen 'ÇED gerekli değildir' kararına tepkiler sürüyor. Kararın iptali için mahalleli adına dava açan Efgan Çetin başta olmak üzere destek verenler avukatlarıyla birlikte, ÇED'le ilgili bilirkişi incelemesine katılmak için tesis önünde toplandı. Hâkim eşliğinde jeotermal enerji tesisine gelen bilirkişi heyeti ile avukatlar içeri alındı. Çalışmayı takip etmek isteyen mahalle halkı ise geri çevrildi. Bunun üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı. 

Aydın'ın jeotermal eneıji kirliliğiyle adeta yaşanamaz hale getirilmeye çalışıldığını öne süren Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili, 'ÇED gerekli değildir' kararının buralarda yaşayanlara sorulmadan verildiğini söyledi. Vergili, enerji için çevre ve toprağın katledildiğini, insan sağlığının da tehlikeye sokulduğunu ifade etti. 

İnsanların, hayvanların yaşam alanlarının ve tarım alanlarının yok edildiğini söyleyen Efgan Çetin şunları söyledi: "Jeotermal santral yapılan bu alan zeytinlik alandı. Sahibi Almanya'da yaşıyor. Burayı zeytinlik alan vasfından çıkarıp Efeler Belediyesinden alman imar izniyle de santral yapıyorlar."


'Yaşam alanlarına çok yakın bir yer'

Halk, geçen yılki 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali için Aydın Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkemenin bilirkişiyle inceleme yaptığına dikkat çeken çevre halkı, "Biz de avukatlarımızla bu incelemeye katılmak istedik. Halktan görüş alınmadan 'ÇED gerekli değildir' kararı verilmiş. Bölge de zaten yaşam alanlarına çok yakın. Tarım arazisi, zeytinlik alanlar. Bu davaya müdahil olan 40'tan fazla kişiyiz" dedi. 



Milliyet Ege 



Geri Dön