28 / 04 / 2024

Aydınlatma ölçümleri nasıl yapılır?

Aydınlatma ölçümleri nasıl yapılır?

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gerekliliklerinden olan aydınlık ölçümü aydınlık standartları dikkat çeken Wone Lighting Genel Müdürü Kaan Dilber aydınlatma ölçümleri ile dikkat çeken ayrıntıları açıkladı.



Aydınlatmada önemli unsurlarının işletmeler için çok önemli olduğunu dile getiren Dilber;

Aydınlatma düzeyi, iş hayatımızı direkt olarak etkileyen en önemli etmendir. Personelinizin çalışma performansı aydınlatmanın etkisi ile doğru orantılıdır. Aydınlatma düzeyi ile ilgili bir örnek verilecek olursa: 

Perakende sektöründe, rafta ki ürünün görüntü kalitesini ve buna paralel olarak müşteri mutluluğunu doğrudan etkiler. Müşterinin mağazada bulunma süresini değiştirir. İyi aydınlatılmış ürünlerin olduğu raflarda müşterilerin daha çok vakit geçirdiği, müşterilerin doğru aydınlatmanın olduğu mağazaları güvenilir bulduğu yapılan müşteri anketleri sonucunda anlaşılmıştır. Doğru hedef kitleye ulaşmak isteyen her işletme mutlaka aydınlatma ölçümü yaptırmalı ve aydınlatma ile ilgili problemlerini en kısa sürede çözüme kavuşturmalıdır. Ve bu ölçümler mutlaka konusunda uzman kişiler tarafından yapılmadır dedi.

Aydınlatma şiddeti ölçümü, çeşitli kurumların ve işletmelerin ışık şiddetlerinin uygunluğunun tespiti için yapılmakta olan bir testtir. İşletmelerin, çalıştığı sektöre ve çalışma koşullarına göre doğru aydınlatılması gerekir.



Faaliyet göstermekte olan işletmelerin, aydınlık düzeyleri periyodik olarak teste tabi tutulmalıdır. İşletmelerin ve 1475 sayılı Kanun'un ilgili hükümleri gereğince 11.01.1974 tarih ve 14765 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren "İş Sağlığı ve Güvenliği Tüzüğü" gereğince zorunlu hale getirilmiştir.


Aydınlatma düzeyi ölçümü, yetkili mühendislerin kontrolünde uzman kişiler tarafından yapılmaktadır. Aydınlatma ölçümleri lüxmetre ile gerçekleştirilir. Lüxmetrelerin ölçümlerde doğru sonuç vermesi için kalibrasyonlarının düzenli aralıklarla yapılması gerekmektedir. Aydınlatma ölçümleri ise aydınlatılan zemin üzerinde yapılır.

Yapılan ölçümlerde ise dikkat edilmesi gereken bir ana madde bulunmaktadır. Bu madde gündüz yapılan ölçümlerde ölçüm yapılan yerde cihaz üzerine direkt güneş ışığı gelmemesidir.


Geri Dön