19 / 05 / 2024

Ayetullah Hamaney'in 95 milyar dolarlık serveti bulunuyor!

Ayetullah Hamaney'in 95 milyar dolarlık serveti bulunuyor!

İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney'in 95 milyar dolarlık serveti yönettiği ortaya çıktı. Ülkenin petrol gelirinden bile daha fazla olan bu varlığın denetime tabi olmadığı iddia edildi...





İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney'in 95 milyar dolarlık serveti yönettiği ortaya çıktı. Ülkenin petrol gelirinden bile daha fazla olan bu varlığın denetime tabi olmadığı iddia edildi.


Reuters'in haberine göre, Hamaney, Setad adlı kuruluş yoluyla yaklaşık 95 milyar dolarlık bir ticari imparatorluğun denetimini elinde tutuyor. İran sanayisinin finanstan petrole kadar her sektörde pay sahibi olan Setad'ın varlığı İran'ın petrol gelirinden bile daha fazla. 


YARDIM İÇİN KURULMUŞTU Farsçası "İmam'ın Emirlerinin İfası Merkezi" olan Setad'ın kuruluşu, İran'ın ilk lideri olan Humeyni'nin 1989'da ölümünden kısa bir süre önce imzaladığı bir emre dayanıyor. Yoksullara ve gazilere yardım için ve sadece 2 yıl faaliyet göstermesi şartıyla kurulan Setad, bugün gayrimenkul, hisse ve başka varlıklarla zenginleşerek çok güçlü bir ticari çark haline geldi. 

Her kesimden Iranlılar'ın mülklerine sistematik olarak el koyan bu yapı, Hamaney döneminde, sahip olduğu şirketlerin sayısını artırmak için özel ve kamu sektöründe onlarca şirket satm aldı. 


Reuters, bu 95 milyar dolan İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na ülkedeki madenleri ve ağır su reaktörlerini jr denetleme izni verdiklerini açıkladı. Salihi, bu konuda ajans r f başkanıyla bir bildiri imzaladıklarını kaydetti. Bu arada Bati dünyasıyla İran arasındaki yakınlaşma devam ediyor. İngiltere. 2 yıl önce Tahran'daki elçiliğinin basılmasından sonra askıya aldığı İran'la diplomatik ilişkileri yeniden kuracağını açıkladı. Uzun yıllar Ankara'da da görev yapmış Ajay Sharma, İngiltere'nin Tahran'da yerleşik olmayan maslahatgüzarı olarak görevlendirildi. 


Bugün Gazetesi 


Geri Dön