02 / 05 / 2024

Ayhan Zeytinoğlu: Kocaeli'nin ihracatının artmasını bekliyoruz!

Ayhan Zeytinoğlu: Kocaeli'nin ihracatının artmasını bekliyoruz!

Kocaeli Gümrüklerine göre Ağustos ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,4 artarak 1,2 milyar dolar oldu. İhracat Temmuz ayına göre ise yüzde 33 azaldı. İthalat yüzde 6,3 artarak 4,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.




Kocaeli Gümrüklerine göre Ağustos ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,4 artarak 1,2 milyar dolar oldu. İhracat Temmuz ayına göre ise yüzde 33 azaldı. İthalat yüzde 6,3 artarak 4,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk sekiz ayında ihracat yüzde 3,9 artarken, ithalat yüzde 4 geriledi.


Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu “Kocaeli ihracatının bir evvelki aya göre azalışında otomotiv sektörünün Ağustos ayı imalat duruşları etkili oldu. Eylül ayından itibaren bölgemiz ihracatında yeniden artış bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde, petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte ithalatımızın daha da gerileme olacağını bekliyoruz” dedi.


Türkiye İstatistik Kurumu bugün Temmuz ayı sanayi üretim endeksini açıkladı. Buna göre, Temmuz ayında takvim etkisinden arındırılmış endeks 124,5 olarak gerçekleşti. Sanayi üretim endeksi bir aya göre yüzde 1,8 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 arttı. KSO Başkanı Zeytinoğlu, yaptığı değerlendirmede “Ramazan Bayramından dolayı arındırılmamış sanayi üretim endeksini 6-7 puan aşağı yönde etkilediğini görüyoruz. Temmuz ayındaki rekor düzeydeki ihracat artışı, takvim etkisinden arındırılmış sanayideki büyüme sinyalini vermişti. En büyük endişemiz Avrupa’nın yavaşlaması ve Euro’nun değer kaybı ile ihracatımızın zora girmesidir” dedi.


Manşet Kocaeli




Geri Dön