İmar

AYM'den flaş karar: Yapıların depreme dayanıklılığının denetlenmesinde artık kamu kurumları da sorumlu! 

Anayasa Mahkemesi, İmar Kanunu'nun geçici 16. maddesindeki, "Yapının depreme dayanıklılığı durumu malikin sorumluluğunda bulunur" düzenlemesinin iptaline karar verdi. İşte ayrıntılar...

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremleri sırasında da çok tartışılan 'yapı denetim' ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi tarafından önemli bir karar alındı. 

Anayasa Mahkemesi, İmar Kanunu'nun geçici 16. maddesindeki, "Yapının depreme dayanıklılığı durumu malikin sorumluluğunda bulunur" düzenlemesini Anayasa'ya aykırı buldu ve iptal etti. 

RESMEN İPTAL EDİLDİ

Gazete Duvar'da yer alan habere göre; İmar Kanunu'nun geçici 16. maddesinde ruhsatsız ya da ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınmasına ve imar barışının sağlanmasına ilişkin esaslarda düzenleme yapılmıştı. 

Bu çerçevede, 31 Aralık 2017 tarihinden önce inşa edilen ruhsatsız ya da ruhsat ve eklerine aykırı yapılardan gerekli şartlara sahip olanlara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca 31 Ekim 2018 tarihine kadar başvurulması durumunda yapı kayıt belgesi verilebileceği öngörülmüştü.

AYM tarafından gerçekleştirilen incelemede; "Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikin sorumluluğundadır" düzenlemesinin Anayasa'ya aykırı olduğu kararı alındı ve iptal edildi. 

KAMU KURUMLARI SORUMLU TUTULACAK

ANKA'nın aktardığına göre; kararda, idarenin denetim ve gözetim sorumluluğunun sürdüğü bir konuda idare aleyhine tazminat davası açılamamasının Anayasa'ya aykırı olduğunun altı çizildi. 

İptal kararının ardından yapı kayıt belgesi alan ve yasal statüye kavuşan yapılara deprem gibi etkenlerle yaşanabilecek olaylardan kamu kurumları da sorumlu tutulacak. 

Vatandaşlar ilgili kamu kurumlarının aleyhinde tazminat davası açma hakkına sahip olacak. İlgili karar bugünkü 32741 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı. 

Anayasa Mahkemesinin 23/7/2024 Tarihli ve E: 2023/74, K: 2024/141 Sayılı Kararı için tıklayın

KÖY KANUNU DA DEĞİŞİYOR 

Bunların yanı sıra ‘Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne ilişkin görüşmeler de Meclis'te devam ediyor. 

Kanun kapsamında Meclis'te kabul edilen maddelere gre; Anayasa Mahkemesinin iptal kararı çerçevesinde, Gecekondu Kanunu'nun "yeniden gecekondu yapımının önlenmesi" ile ilgili maddede değişiklik yapılıyor. Buna göre, belediye sınırları içinde ya da dışında, belediyelere, Hazineye, özel idarelere, özel bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda veya devletin hüküm ve tasarrufunda bullunan bölgelerde yapılacak, daimi veya geçici bütün izinsiz yapılar ve varsa çevreleyen tel örgü, çit, duvar gibi yapılar da dahil yapım sırasında olsun veya iskan edilmiş olsun, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, belediyeler veya il özel idarelerince yıkım kararı alınacak. 

Konkordatolarda korkutan rekor!  Tekstil ilk, inşaat sektörü 2. sırada!

TOKİ 21 yılda 1 milyon 365 bin 610 yeni sosyal konut inşa etti!

Bankalar güncel rakamlarını duyurdu! 125 bin TL'nin 1 aylık faiz getirisi ne kadar oldu?