Sektörel

Binaların depreme dayanıklılığından kamu da sorumlu tutulacak! AYM'den kritik karar çıktı! 

Anayasa Mahkemesi, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası çok tartışılan imar barışı ile ilgili kritik bir karar verdi. Buna göre, binaların depreme dayanıklılığından kamu da sorumlu olacak. İşte detaylar...

Anayasa Mahkemesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, çok tartışılan imar barışı ile ilgili kritik bir karar verdi. 

Bu kararla beraber, yapı kayıt belgesi verilen binaların deprem ya da kendiliğinden çökmesi gibi durumlarda oluşacak zararların giderilmesi amacıyla, ilgili kamu kurumları aleyhine de tazminat davaları açılabileceği gündeme geldi. 

2018 YILINDA YÜRÜRLÜĞE ALINDI

Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre; imara aykırı ve kaçak yapılar konusunda; 18 Mayıs 2018 tarihinde yürürlüğe alınan 7143 Sayılı Kanun ile önemli bir düzenlemeye gidildi. 3194 Sayılı İmar Kanunu'na geçici 16. madde ilave edildi. 

İlgili düzenleme kapsamında; afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması hedeflendi. 

Bu çerçevede 31 Aralık 2017 tarihinden önce inşa edilen yapılar için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca 31 Ekim 2018 tarihine kadar başvuru yapılması ve koşulların sağlanması durumunda yapı kayıt belgesi verilebileceği hüküm altına alındı. Yapı kayıt belgesi alan kaçak yapılar bu düzenleme sayesinde yasal statü kazanmış oldu. 

SORUMLULUK MALİKLERE KALDI, DANIŞTAY'DA DAVA AÇILDI 

Yine ilgili yasal düzenleme ile yapının depreme dayanıklılığı durumunun,  bina sahibinin sorumluluğunda olduğu düzenlendi. Bu şekilde olası bir deprem hasarı ya da çökme gibi durumlarda tazminat gibi sorumluluklar altında olmayacağı hükme bağlanmış oldu. 

Yani yapı kayıt belgeleri binanın depreme dayanıklı olup olmadığı dikkate alınmaksızın verilirken, olası bir olumsuzlukla ortaya çıkacak tablodan da malikler sorumlu bırakılmış oldu. 

Tüm bu hususlar daha sonra Bakanlık tarafından çıkarılmış olan Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine Dair Tebliğe de aynen yansıdı ve tebliğin yayımından sonra bazı hükümlerinin iptali için Danıştay 6. Dairesi’nde dava açıldı.

Daire yaptığı incelemelerden sonra bir hüküm yönünden Anayasa’ya aykırılık tespit ederek, itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunma kararı verdi. Yüksek Mahkeme; yapı kayıt belgesi verilen yapının depreme dayanıklılığı konusunda idarenin değil yalnızca bina sahibinin sorumlu olacağına ilişkin hükmün iptalini talep etti.

ARTIK KAMUDA SORUMLU 

Anayasa Mahkemesi, Danıştay’ın itirazını haklı gördü ve ilgili düzenlemenin oybirliğiyle iptaline karar verdi. Kararda; idarenin denetim ve gözetim sorumluluğunun sürdüğü bir konuda idare aleyhine tazminat davası açılamamasının Anayasa’ya aykırı olduğuna dikkat çekildi.

Yüksek Mahkeme’nin bu kararının ardından yapı kayıt belgesi alan ve yasal statüye kavuşan binalarda deprem gibi etkenlerle meydana gelebilecek olaylardan kamu kurumları da sorumlu olacak. Vatandaşların ilgili kamu kurumları aleyhine tazminat davası açma hakkı olacak. 

Kahramanmaraş ve çevre şehirlerde büyük yıkıma neden olan depremler Türkiye’de imar affı tartışmalarını beraberinde getirdi. Yapı kayıt belgesi alan binaların depreme dayanıklı olup olmadığı bir defa daha gündeme geldi. 

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın rakamlarına göre, imar affından 5 milyon 849 bin konut ve 1 milyon 237 bin ticari olacak şekilde 7 milyon 86 bin adet bağımsız bölüm faydalandı ve 3 milyon 110 bin adet Yapı Kayıt Belgesi verildi.

Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı'ndan Kalamış açıklaması!

Bina tamamlama sigortasının fiilen kullanımı için önerge verilmeli: Kentsel dönüşüme, depreme önem veren vekillere çağrı

Kentsel dönüşüm konut piyasasını nasıl etkiledi? İstanbul'un deprem riski olan ilçelerinde kalem kalem konut fiyatları!