19 / 11 / 2024

Ayşe Türkmen: Abide-i Hürriyet Meydanı dedemizin!

Ayşe Türkmen: Abide-i Hürriyet Meydanı dedemizin!

Mehmet Ragıp Paşa'nın üçüncü kuşaktan 7 torunu, Şişli'deki Abide-i Hürriyet Meydanı'nın dedelerine ait olduğunu ileri sürdü




II. Abdülhamid'in mabeyincisi Mehmet Ragıp Paşa'nın üçüncü kuşaktan 7 torunu, İstanbul Şişli'deki Abide-i Hürriyet Meydanı'nın mülkiyetinin dedelerine ait olduğunu öne sürerek mahkemeye başvurdu.

İKİNCİ Abdülhamit'in mabeyncisi olarak 1908'e kadar tam 32 yıl görevde kalan ve II. Meşrutiyetin ilanı ile Midilli'ye sürgüne gönderildikten sonra, 1920'de istanbul'da vefat eden Sarıca Mehmet Ragıp Paşa'nın üçüncü kuşaktan 7 torunu, Şişli'deki Abide-i Hürriyet Meydanı'nın mülkiyetinin kendilerine ait olduğunu öne sürerek mahkemeye başvurdu. Torunlar arasında eski diplomat ve Dışişleri Bakanı Ilter Türkmen'in eşi, Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Füsun Türkmen de bulunuyor. Ragıp Paşa'nın torunları Prof. Dr. Ayşe Füsun Türkmen, Talat Ragıp Hitay, Emine Nermin Hitay (Glover), Fatma Fevziye Domaka, Taner Duman, Fatma Canan Doğanöz ve Fevzi Doğanöz, mahkemeden tapu kayıtları üzerinde inceleme yapılıp, sahibi oldukları alanın parasının kendilerine ödenmesini istedi.

1970'LERDE İSTİMLAK
Boğaziçi Köprüsü'nün yapıldığı 1970'li yıllarda, köprü ve çevre yolları için özel kişilere ait çok sayıda arsa kamulaştırmaya tabii tutuldu. Bu arsalardan biri de bir bölümü Mehmet Ragıp Paşa'ya ait olduğu iddia edilen Abide-i Hürriyet Meydanı oldu. Mehmet Ragıp Paşa'nın kızları Fatma Fethiye Berker 26 Ekim 1982, Fatma Nahide Taner Sarıca da 8 Kasım 1994 tarihinde vefat etti. Paşa'nın iki kızının kızlarından olan üçüncü kuşak torunlar, dedelerine ait Abide-i Hürriyet Meydanı'nın bedelsiz kamulaştırıldığını öne sürüyorlar.

55 BİN METREKARE
Dava dilekçesinde 1970'li yıllarda çevre yolu düzenlemesi sırasında, içinde Abide-i Hürriyet Meydanı'nın da bulunduğu 55 bin metrekarelik bir arsa yaratıldığı, bu 55 bin metrekarelik arsanın 25 bin metrekaresinin Karayolları'na geçtiği belirtildi. Karayolları'nın bu 25 bin metrekare için arsanın hissedarlarından olan Mehmet Ragıp Paşa'nın mirasçılara ödeme yapmadığı belirtildi. Dilekçede "Mirasçılara ait olan gayrimenkulun konumu, İstanbul'da düzenlenen ve birçok mitinge ev sahipliği yapan Abide-i Hürriyet Meydanı olup, 'Sıfır' bedelle müvekkillerin ellerinden alınmıştır" denildi. 55 bin metrekarelik arsanın 7 mirasçıya düşen metrekaresinin tespit edilmesi ve bu tespit üzerinden biçilecek tutarın kendilerine ödenmesi talep edildi.

Emlakçılara göre Abide-i Hürriyet Meydanı'nın toplam değeri 352 milyon TL eder. Emlakçılar, bölgedeki arsanın metrekaresinin ortalama 8 bin TL olduğu konusunda hemfikir.

Rakı fabrikası açan Osmanlı Paşası
Osmanlı İmparatorluğunun kurucu ailelerinden olan Sarıca Paşa'nın soyundan gelen ve İkinci Abdülhamid'in mabeyincisi olan Sarıca Ragıp Mehmet Paşa, 1857'de Eğriboz'da doğdu. Kardeşi Sarıca Arif Paşa da, padişahın özel doktorluğunu yaptı. Büyük bir servete sahip olan Ragıp Paşa, Abdülhamid dönemi İstanbulu'nun en zevkli kişilerinden biriydi. Caddebostan'da inşa ettirdiği ve güzelliği dillere destan olan köşkü, bugün hâlâ durmakta. Saraydaki görevinin yanı sıra ticaretle de uğraşan Paşa çok sayıda maden satın aldı ve Tekirdağ'da da bir rakı fabrikası kurdu.

İkinci Abdülhamid'in 1909'da tahtından indirilip Selânik'e sürgüne gönderilmesinden sonra, rütbeleri alınan Ragıp Paşa Midilli'ye yollandı. Burada hastalanması üzerine İstanbul'a dönmesine izin verildi ve Sarıca Ragıp Mehmet Paşa, 1920'de İstanbul'da öldü.

Yüksel KOÇ/Habertürk

 

 


Geri Dön