05 / 05 / 2024

Ayvalık Ayvacık hattında konut fiyatları arttı!

Ayvalık Ayvacık hattında konut fiyatları arttı!

Asos kalesi, masmavi denizi ve yer yüzünün en bol oksijenli Kaz Dağları ile dünyaya ün salmış olan Ayvacık son yıllarda yatırımcıların gözde bölgelerinden birisi oldu.



Çanakkale, Balıkesir, Altınoluk ve Ayvalık bölgesinde olan yakınlığı kadar tabiat harikaları ile dikkat çeken bölgede arsa yatırımı yapanların sayısı günden güne artıyor.


 


Ayvalık bölgesinin popüleritesinden de nasiplenen bölgedeki fiyatlanmaları aktarmadan önce iş dünyasına yön veren patronların da gözdesi olan Ayvalık’tan söz edelim. Bölgenin güzelliğini ilk keşfedenler arasında yer alan işadamı Halis Komili, yıllar önce Cunda'daki ünlü Koruyan Meryem Manastırı'nı aldı.1835 yılında yapılan manastır restorasyon çalışmalarının ardından Komili Ailesi'nin vazgeçilmezleri arasına girdi. Asırlık zeytin ağaçlarının arasında yer alan manastırın hemen önünde ise Cem Boyner'in 200 yıllık yazlık evi bulunuyor. Komili'nin vasıtasıyla Cunda'yı keşfeden Boyner'in 50 dönüm arazi içine konumlanan 3 katlı evi, denize sıfır konumda yer alıyor. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'nın Hakkıbey Yarımadası'nda 500 dönümlük bir arazi içine konuşlanan çiftliği ise Boyner ve Komili Aileleri'nin evlerinin hemen karşı sahilinde yer alıyor. Sabancı'nın 2008 yılında aldığı arazinin içinde 2 farklı taş ev bulunuyor. Yerel malzemeler kullanılarak yapılan evler doğayla iç içe olmayı seven Güler Sabancı ve misafirlerini ağırlıyor.


Sit alanında inşa edilen evlerin yapım aşamasında çevresel değerlerle uyumlu olmasına özen gösterildiği belirtiliyor. Emlaktasondakika ekibinin araştırmasına göre Ayvalık'ta ayrıca Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, ünlü sanatçı Hülya Avşar ve Coca-Cola'nın CEO'su Muhtar Kent'in de evi bulunuyor.


 


Hem tatilin hem de yatırımın adres olarak öne çıkmaya başlayan Ayvacık’a gelirsek…


 


Ege ve Ege’nin tatil yöreleri denildiğinde insanın içerisine tarifsiz bir sıcaklık ve huzur doğar. Ege’nin zihninizde canlanan ilk portresi; çiçeklerle bezeli, parke taşlı dar sokaklar, taş evler, zeytin yaprakları ve zeytinyağı, doğal sabun kokuları, batmak istemeyen bir güneş, küçük kasabalar, balıkçı ağları ve kayıkları, antik kentler, masmavi bir deniz, gizli koylar, yeşil ve mavinin destansı aşkı…Sizi Ege’nin kuzeyinde yer alan bir yerle yani hem Marmara hem de Ege iklimiyle harmanlanmış bir coğrafyayla tanıştırmak istiyoruz: Ayvacık…


 


Çanakkale’nin önemli ilçelerinden olan Ayvacık, sırtını Antik dönemlerin efsaneleriyle beslenen İda Dağı'na (Kazdağı) dayayan; yüzünü birçok efsanenin doğuşuna kaynaklık eden Ege Denizi'ne çeviren yeşilin ve mavinin en güzel tonlarının yaşandığı bir kesişim noktası. Kaz Dağları ki, dünyanın oksijeni en yoğun ikinci yeri. Sıralamada İsviçre Alpleri’nden sonra yerini alan Kaz Dağları bu anlamda ülkemizin havası en temiz ve güzel yeri konumunda. Astım ve nefes darlığı sıkıntısı çekenlerin sağlık ve huzura kavuştuğu bir yer. Kaz Dağları Milli Parkı, içerisinde bulunan doğal güzellikleriyle, şelaleleriyle, endemik bitki türleriyle ziyaretçilerini hayran bırakan bir havaya sahip.


 


Ayvacık doğal güzelliklerinin yanı sıra tarih turizmi açısından da önemli bir konumda bulunuyor. Meşhur Truva atına bir saat, Çanakkale şehir merkezine, Gelibolu ve Şehitlik alanlarına 1,5 saat uzaklıkta. İlçede bulunan antik kentler yerli yabancı birçok turist tarafından da sıklıkla ziyaret ediliyor. Özellikle Assos bir diğer adıyla Behramkale’de bulunan antik kent ve ören yerleri, dünyanın en önemli filozoflarından biri olan Aristotales’in hayatının 3 yılını geçirdiği ve burada bir felsefe okulu kurduğu yer olarak biliniyor.


 


Aynı tepeyi paylaşan Murat Hüdavendigâr Camii ise bölgedeki ilk ve en eski Türk Camisi olma özelliğine sahip. Apollon Smintheus tapınağının bulunduğu Gülpınar ise bu tarihi özelliğinin yanı sıra limanı ve zeytinyağı üretimiyle dikkat çekiyor.


 


Ülkemizin karadaki en batı ucu olan Bababurnu bir diğer adıyla Babakale yine ilçe sınırları içinde bulunuyor. Babakale, güneşin en son battığı yer, gün batımlarının uzun uzun seyredildiği nadide bir kasaba. Yöre sakinleri balıkçılıkla geçiniyor. Babakale ve Assos’un balıklarının ünü ve dahi lezzeti sınırları da aşmış. Buraya ismini veren tarihi bir kale de mevcut.


 


İlçede ve çevresinde birçok kaplıca da bulunuyor. Bunlar; Güre, Kestanbol ve Tuzla Kaplıcaları…


Yüzyıllardır zeytinin doğallığıyla beslenen ve zeytinyağı tüketen insanlar hastalıktan uzak, yaşlılarının bile dinç olduğu bir yaşam sürüyorlar burada. Ayrıca asitsiz, saf ve doğal olarak ürettikleri zeytinyağını ülke içine sunuyor ve yurtdışına ihraç ediyorlar.


 


Bölgede halı ve kilim dokumacılığı da ayrı bir önem taşıyor. İlçede bulunan el halıları müzesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Ayvacık Meslek Yüksek Okulu Halıcılık Bölümü bu sanatın yaşatıldığı ve sergilendiği yerler.


Ayvacık ve turistik bölgelerinde 5 yıldızlı birçok otel de bulunuyor. Özellikle Küçükkuyu ve Assos’ta birçok otel, motel, pansiyon yaz-kış ziyaretçilerine hizmet veriyor.


 


Ayvacık aynı zamanda önemli ulaşım yollarının da kesişme noktası. Çanakkale-  İzmir  karayolu ilçeden geçiyor. Son zamanlarda adını sıklıkla duyduğumuz ve inşaatu deva eden yeni İzmir otoyolu projesi de bölgenin oldukça yakınından geçiyor. Çanakkale Boğaz Köprüsü projesi için de start verildi. Köprünün adının anılması bile şimdiden Çanakkale ve ilçelerinde arsa fiyatlarını artırdı. Birçok ekonomi dergisi ve gazeteler “Çanakkale’de şimdi arsa alma zamanı” manşetini atıyor.


 


İlçeye Tekirdağ üzerinden Çanakkale Gestaş feribotlarıyla ardından karayoluyla; İDO Feribotlarıyla Bandırma üzerinden karayoluyla; THY ve diğer havayolu şirketlerinin Çanakkale ve Edremit’e düzenlediği uçak seferleriyle ulaşılabilmekte.


 


Ayvacık ve çevresi birçok TV filmi ve dizisine de mekân olmuş.


 


2012’de Osman Sınav imzalı “Uzun Hikaye” filmi Küçükkuyu beldesinde çekilmiş. Filmde Ayvacık Mıhlı çayı ve tarihi köprüsü görülmekte. Yine aynı yönetmenin geçmiş yıllarda çektiği “Kapıları Açmak” dizi de Babakale’de çekilmişti. Ata Demirer’in başrolünü oynadığı “Eyvah Eyvah” filmleri de Kaz Dağları’nda ve ilçenin komşusu Geyikli’de çekilmişti. Erdal Özyağcılar’ın başrolünü oynadığı “Karadağlar” dizisi de yine Küçükkuyu beldesi ve Yeşilyurt ile Adatepe köylerinde çekilmişti.


 


Ayvacık ilçesinin Küçükkuyu beldesinde bulunan Adatepe köyü’nde 2012 sonunda “Arsasıyla 220 metrekarelik bir yıkık binanın satış bedeli 350 bin lira olarak basına yansıdı. ‘’Köyde, sahip olduğu alana, manzarasına ve bulunduğu konuma göre yıkık binaların fiyatları 1 milyon liraya kadar çıkabiliyor’’ diye yayınlar yapılmıştı..


 


Ayvacık böylesi önemli yatırım ve cazibe merkezlerini bünyesinde barındırıyor. 2013 yılında Ayvacık ilçe merkezinde 300-350 metrekarelik bir arsa 20-25 bin liradan alıcı bulurken 2015 ortasında bu değer 35 bin liraya kadar çıktı. Fiyat artışının Çanakkale Boğaz Köprüsü ve İzmir otobanının tam anlamıyla hizmete girmesinin ardından ( 2017- 2018) yüzde 70-90 primlenmesi bekleniyor.



Yeni Akit

 


Geri Dön