09 / 05 / 2024

Ayvalık'ta imar endişesi!

Ayvalık'ta imar endişesi!

Ayvalıklılar, Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın SİT irdelemesiyle Tabiat Parkı ve zeytinlik alanların imara açılmasından endişe duydu. Vatandaşlar, farkındalık yaratmak için doğa yürüyüşü yaptı.



İnsan zinciri oluşturan yaşam savunucuları, “Ayvalık, Cunda cennet kalsın”, “Kuşlar için, zeytin için betonlaşmaya hayır” ve “Tabiat parkını vermeyeceğiz” yazılı pankartlarla yürüdüler. Çok sayıda sivil toplum kuruluşundan oluşan  Ayvalık Tabiat Platformu, Tabiat Parkında bir araya gelerek,Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın Ayvalık'taki SİT çalışmasını protesto ettiler. Burhaniye Çevre Platformu,Yenifoça Forum, Bergama Çevre Platformu ve TEMA üyelerinin  destek verdiği eyleme, Ayvalık Belediyesi de,araç temini ile katkı sundu.


Tabiat parkına göz diktiler. Hürses gazetesinden Oya Uğral'ın haberine göre Pateriça Koyu'nda  toplanan katılımcılara seslenen Ayvalık Tabiat Platformu Sözcüsü Şükrü Kaygısız şunları söyledi: “Bu gün niye buradayız. Yaşam alanlarımıza bir saldırı var. Doğaya bir saldırı var. Kuşların hayat bulduğu yerlere saldırı var. Bitkilerin böceklerin, kelebeklerin yaşam bulduğu bu alanlara bir saldırı var. Burası Türkiye'nin en büyük ve en önemli tabiat parklarından bir tanesi. 20 ada, anakara ve denizden oluşuyor. Ancak bu nadir alana göz diken bir avuç sermayedar buraları da yok etmek istiyor. İnsana dair ne varsa saldırdılar, yaşama dair ne varsa saldırdılar şimdi de bu nadide yeri betona boğmak istiyorlar.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bundan iki yıl önce 21 ilde doğal SİT alanlarını yeniden değerlendirme adı altında bir proje başlattı.Tabiat parkları, sahiller, ormanlar ve göllerin SİT dereceleri düşürülüp   tamamı yapılaşmaya açılmak isteniyor. Şu an iki ilde bu kesinleşti. Biri Muğla diğeri Balıkesir. Balıkesir'de bulunan 90 doğal SİT alanının yaklaşık 50 si Ayvalık'ta. Adaların tamamı Tabiat Parkı sınırları içerisinde ve koruma kalkanında.  Eğer birlikte olursak, karşı durursak bu saldırıyı engelleyebiliriz.”


MÜCADELEYE DEVAM


Güç birliği çağrısında bulunan Kaygısız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu gidişe dur demek, Ayvalık ve doğamızı korumak bizim elimizde. Yan yana gelerek, güçlü karşı duruşlar oluşturarak, sivil eylemler ve hukuki yollara başvurarak, diğer çevre örgütleri ile güç birlikleri oluşturarak bu saldırıyı püskürtebiliriz. Ranta ve talana karşı çıkmak istiyorsanız Ayvalık Tabiat Platformuna güç verin. Sesimiz artsın, gücümüz çoğalsın, birlikte başaralım. Şimdiye kadar birçok saldırıyı püskürttük, şimdi sıra bunda. Başarmak bizim gücümüze bağlı. Siz de gücümüze güç katın.”



Sözcü


Geri Dön