27 / 04 / 2024

Aziz Kocaoğlu: Kentsel dönüşümde problem rantın paylaşılmasından çıkıyor!

Aziz Kocaoğlu: Kentsel dönüşümde problem rantın paylaşılmasından çıkıyor!

'Kentsel Dönüşüm ve Yeşil Kent İzmir Zirvesi'nde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Kentler rant yaratıyor. Problem rantın paylaşılmasından çıkıyor. Uzlaşı olmazsa başarı olmaz" diye konuştu...




'Kentsel Dönüşüm ve Yeşil Kent  İzmir  Zirvesi'nde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Kentler rant yaratıyor. Problem rantın paylaşılmasından çıkıyor. Uzlaşı olmazsa başarı olmaz" diye konuştu.


İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu; Milliyet Gazetesi tarafından ve Büyükşehir Belediyesi'nin çözüm ortaklığında gerçekleştirilen 'Kentsel Dönüşüm ve Yeşil Kent İzmir Zirvesi'ne katıldı. 

Türkiye'nin önde gelen inşaat ve gayrimenkul yatırım şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin katıldığı toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Kocaoğlu, kentin ve kentlilerin gelir düzeyini yükseltmek için bir çok projeleri bulunduğunu ve bunların içinde en önemlilerinden birinin kentsel dönüşüm olduğunu iletti. 


ÖNCE TASARLAYACAĞIZ 


Kenti yeniden tasarlamayı ve kent dönüşümünü de bu şekilde gerçekleştirmeyi hedeflediklerini kaydeden Başkan Aziz Kocaoğlu,sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer dönüşüme sondan başlarsanız, o iş gecekonduyu apartman haline getirmek olur." Bir bölgeyi tüm sosyal donatı alanlarıyla birlikte planladıklarını ifade eden Başkan Kocaoğlu, "Yoksa yık binayı, yap binayı mantığı kentsel dönüşüm değil" diye konuştu. 

UZLAŞI OLMASI ŞART Kocaoğlu, "Eğer kentsel dönüşümü, uzlaşı temelinde gerçekleştirmezseniz, bunu başarmanız mümkün değil. Uzlaşarak, ikna ederek yapmanız lazım. Olmazsa olmazımız, orada yaşayan insanların öyle ya da böyle, elinde tapusu olanların yaşadığı, ilişkilerini gerçekleştiği yerde dönüşüm yapılmasıdır. Uzlaşma konusu çok hassas bir iştir" dedi. Tasarımın da önemine değinen Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti: "izmir'in gecekonduları  Ankara  gibi tek katlı değil, ortalama 2.5-3 katlıdır. 

Bu, dönüşümde bizim handikabımız ama bizim çok büyük bir avantajımız var. Bu alanların hepsi körfez manzaralı yerler ve İzmir bir çanak kent. Çanağın dışına çıkınca zaten kentten kopuyorsunuz. Bizim 30 yıllık planlamada öngördüğümüz İzmir'in konut ihtiyacı, çanağın içinde kentsel dönüşümle gerçekleşecek. Kentler rant yaratıyor. Bütün problem de bu rantın paylaşılmasından çıkıyor. Bu rantı kim alacak? Bu rantın kime gitmesi lazım? Bizim görüşümüze göre, inşaat firmasının, maliyeti artı karı haricinde bütün rantın orada yaşayan insanlara kalması, hasledilmesi gerekiyor. Eğer bunu yapıyorsanız kentsel dönüşümü gerçekleştirirsiniz. Diyeceksiniz ki, buradan belediyenin, Bakanlık'ın ne karı olacak. Kurumlar, insanlarına, hemşehrilerine hizmet ediyor, belediyenin de merkezi hükümetin de karı bu alacak. Biz kar makamı değiliz. Tabi inşaat sektörü iş yapacak. Bu rantın paylaşımı bu işin yürümesinde püf noktasıdır." 



İzmir 9 Eylül 


Geri Dön