25 / 12 / 2024

Aziz Torun: İnşaat sektörü koşar adımlarla büyürken talep de arkamızdan koşar adımlarla geldi!

Aziz Torun: İnşaat sektörü koşar adımlarla büyürken talep de arkamızdan koşar adımlarla geldi!

Gayrimenkul Zirvesi' nde, sektörün 2013 performansı değerlendirildi. Bu yıl yabancı alımlarıyla yüzde 6 büyüyeceği öngörülen sektörde gelecek yıl bu oranın yüzde 7'yi bulacağı tahminleri yapıldı...



Gayrimenkul Zirvesi'nde, sektörün 2013 performansı değerlendirildi. Bu yıl yabancı alımlarıyla yüzde 6 büyüyeceği öngörülen sektörde gelecek yıl bu oranın yüzde 7'yi bulacağı tahminleri yapıldı. 


Gayrimenkul sektörünün 10 yıl içinde hızlı bir gelişme göstererek mahalle müteahhitliğinden bugünlere geldiğini belirten Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, "Gelinen nokta göz kamaştırıcı. İnşaat sektörü koşar adımlarla büyürken talep de arkamızdan koşar adımlarla geldi" dedi. Torun, "Ancak bu talep bizi hep koşarak takip etmeyecek. Bu nedenle bu yönde tedbirlerin alınması gerekir" uyarısında bulundu. 


GYODER'in düzenlediği "Gayrimenkul Zirvesi 13" sektörü buluşturdu. Gayrimenkul şirketlerinin yöneticileri, sektörün bu yılı yüzde 6 büyümeyle kapatacağını öngördü. Bu büyümede yabancılara satışının etkili olduğunu düe getiren sektör temsilcileri 2014'te de siyasi istikrar sürerse sektörlerinde yüzde 7'ye varan büyüme görülebileceğini dile getirdi. 


GYODER Başkanı Torun, zirvede, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve  Ankara  Üniversitesi'yle işbirliği yaparak veri tabam oluşturmaya çalıştıklarını bildirdi. Yaptıkları anketin Türk halkının inşaat sektörüne güvendiğini ortaya koyduğunu dile getiren Torun, "İstanbul'da hane geliri 4 bin TL olan, 35 ve 55 yaş aralığında 5 bin kişi ile saha araştırması yapıldı. Bu gruptakilerin yüzde 75'nin ev sahibi olduğu, yüzde 56'sının da ikinci bir gayrimenkul için talep içinde olduğu görüldü. Yani Türkiye'de tasarruf sahibi yatırımını gayrimenkulden yana kullanıyor. Bu da gayrimenkule güvenin tam olduğunu gösteriyor" diye konuştu. 


Aziz Torun, özellikle yeni binalarda alıcıların artık depreme dayanıklılık için ayrıca para vermek istemediğini söyledi. Deprem riskinin yeni gayrimenkulde artık 8. sıraya düştüğünü kaydeden Torun, "Bu da yeni binalara duyulan güveni ifade ediyor" dedi. Ankete katılanların yüzde 80'inin kentsel dönüşümü desteklediğini aktaran Torun, yüzde 46'sının da yapılan çalışmaları yeterli görmediğini, yüzde 28'inin ise başarılı gördüğünü kaydetti. Torun, insanların yerinde dönüşüm yerine ada bazında bir kentsel yenileme yapılmasını da beklediğini söyledi. 


Türk halkı yabancıya satışa sıcak bakmıyor Mütekabiliyet Yasası ile yabancılara satışın önemli bir potansiyel haline geldiğini kaydeden Torun şöyle konuştu: "Bu yıl 10 ay içinde toplam 21 bin mülk yabancılara satılmış. Yüzde 2'lerden yüzde 5-6 çıktığı görülüyor. Ancak hala Türk halkının yüzde 65'i yabancıya satışı vatan toprağının satılması olarak gördüğü için sıcak bakmıyor." Torun, bu yanlış algının düzeltilmesi gerektiğini kaydetti. 


Erdoğan Bayraktar: 2013'te 200 bin konutu dönüştürdük Bütçe görüşmelerinden dolayı bizzat katılamadığı zirveye telekonferansla bağlanan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm seferberliği ile 2013 yılı içinde 200 bin birim konutun dönüşüm hedefini aştıklarını söyledi. Bayraktar. "Bu başarılı ivme ile 2014 yılı sonuna kadar 400 bin bağımsız konut ve işyerinin dönüşümünü bitirmeyi hedefliyoruz" açıklamasını yaptı. Bayraktar şöyle konuştu: "Türkiye'de gayrimenkul sektörünün şehircilik anlayışı içinde ve bilime dayalı bir şekilde gelişmesi en büyük arzumuzdur. 


Hedefimiz, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin başlatmış olduğu kentsel dönüşüm seferberliği ile Ağaoğlu: Konutta balon riski bulunmuyor Bu yılı 1 milyon konut satışı ile tamamlaması beklenen sektörde bir balon riski bulunmadığı ifade ediliyor. Mevcut konut kredi stokunun herhangi bir tehlikeye işaret etmediğini belirten Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu şunları söyledi: "Üretilen konutlara talep var. 


Bununla birlikte, Türkiye'nin konut kredi stoku 100 milyar lira yani yaklaşık 50 milyar dolar seviyesinde. Bu da GSYH'nın yüzde 5-6'sına denk geliyor. ABD'de balon oluştuğunda bu oran yüzde 100'ü geçmişti. Dolayısıyla Türkiye'deki mevcut oranlarla yakın zamanda balon Türkiye'yi afet risklerinden koruyarak yeniden yapılaşmasını sağlamaktır. Türkiye'de şehirleşme giderek artmaktadır. 


Bunun için sektörün daha çok gelişmesi adına elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz." riskinden bahsetmek mümkün değil." GYODER Başkanı Aziz Torun da sektörde şu anda arz-talep dengesinin konut balonu için bir riske işaret etmediğini vurguladı. 



Dünya Gazetesi 


Geri Dön