03 / 09 / 2024

Hızlanması beklenen kentsel dönüşümün, inşaat sektörüne 1,5 puan büyüme katkısı sağlaması bekleniyor!

Hızlanması beklenen kentsel dönüşümün, inşaat sektörüne 1,5 puan büyüme katkısı sağlaması bekleniyor!

Eko Haber yazarı Adil Gökçadır bugünkü yazısında bu yıl hızlanması beklenen kentsel dönüşüm faaliyetlerinin 2024'te inşaat sektörüne 1,5 puan büyüme katkısı sağlaması öngörüldüğünü belirterek, bu beklentinin kısmen gerçekleştiğini belirtti.




Eko Haber yazarı Adil Gökçadır bugünkü yazısında inşaat sektörünü kaleme aldı. Adil Gökçadır yazısında bu yıl hızlanması beklenen kentsel dönüşüm faaliyetlerinin 2024'te inşaat sektörüne 1,5 puan büyüme katkısı sağlaması öngörüldüğünü belirterek, bu beklentinin kısmen gerçekleştiğini belirtti.

Adil Gökçadır’ın yazısı şu şekilde:

Bu sene hızlanması beklenen kentsel dönüşüm faaliyetlerinin 2024 yılında inşaat sektörüne 1,5 puan büyüme katkısı sağlaması öngörülmüştü. Bu beklenti kısmen gerçekleşti.

İnşaat sektörü ve inşaat malzemesi sanayisine yönelik sonuçlara göre, inşaat malzemesi sanayisinde Ocak’tan bu yana üretim artışı yüzde 3,3 şeklinde oldu.

İnşaat malzemesi sanayisinin 10 alt sektöründe artış görülürken, 12 alt sektörde ise üretim azalması gözlendi.

Konu ile ilgili olarak açıklanan resmi rakamlara göre geçen senel inşaat malzemesi sanayi üretimi 2022 yılına göre yüzde 5,7 artış gösterirken, bu yükselişte pek çok gelişme etkili olmuştu. Bu unsurların başında inşaat sektörünün 5 sene aradan sonra yüzde 7,8 büyümesi vardı. Söz konusu bu etki, bu yıla da kısmen yansıdı denebilir.

Hızlanması beklenen kentsel dönüşümün, inşaat sektörüne 1,5 puan büyüme katkısı sağlaması bekleniyor!

Yerel seçimler öncesi tüm belediyelerde kentsel dönüşüm faaliyetleri, güçlendirme çalışmaları, deprem ve afetlere hazırlık vaatleri ön plana çıkarken, hızlanması beklenen kentsel dönüşüm faaliyetlerinin 2024 yılında inşaat sektörüne 1,5 puan büyüme katkısı sağlaması öngörülmüştü. Sene sonuna kadar, bu beklentinin büyük bölümünün gerçekleşmesi olası görülüyor. Ayrıca kamu inşaat faaliyetlerinin sektöre 1 puan katkı sağlaması bekleniyor.

Deprem bölgesinde konut dışı binalar, kamu binaları ve sosyal donatı inşaatları devam ederken, mart sonuna kadar bölgede 78 bin konutun inşaatı tamamlanmıştı. Sene sonuna kadar 122 bin konutun daha inşaatının tamamlanması planlanıyor. 

Bu sene kamu yatırımlarında büyüme sınırlı olsa da süren ve yeni başlayacak öncelikli projelerle kamu inşaat faaliyetlerinin inşaat sektörünün büyümesine 1 puan katkı vermesi bekleniyor. 2024 yılında özel sektörün konut ve konut dışı inşaat faaliyetlerinde sıkılaşma politikaları ve yüksek faizler ve maliyetler sebebiyle sınırlı bir büyüme göstermesi öngörülmüştü. 2024 yılının ilk 8 ayında bir daralma olmasa da büyümeden söz edemiyoruz.

İnşaat sektöründe istihdam seviyesi korunuyor. 2023’ün 2. yarısında 1,78 milyon kişiye kadar yükselen ve son çeyrekte yüksek seviyesini koruyan istihdam, mevsimsellik sebebiyle 2024 yılının Ocak ayında düşmüştü. Fakat buna rağmen istihdam seviyesi 2023 ve 2022 yıllarının ocak aylarının üzerinde seyretti.

 

Kiralar cep yakıyor: Bursa'da 7 bin TL'den başlayan kira bedelleri, 25 bin TL'ye kadar çıkıyor!

OGM’den İzmir’de yanan alanların orman sınırlarının dışına çıkarıldığı iddialarına yalanlama!

Konut piyasasının temel dinamiği değişmedi! Talep artışı devam ediyor!


Geri Dön