09 / 05 / 2024

Babadan kalan miras nasıl paylaşılır? Kardeşler arası mal paylaşımı davası ne kadar sürmektedir?

Babadan kalan miras nasıl paylaşılır? Kardeşler arası mal paylaşımı davası ne kadar sürmektedir?

Miras konusunda aydınlatılmasının istendiği bazı hususlar vardır. Bundan dolayı da mirasçılar pek çok soru yöneltmektedir. İşte o sorulardan bazıları!



KARDEŞLER ARASI MAL PAYLAŞIMI DAVASI NE KADAR SÜRER?

Kardeşler arasında mal paylaşım yapılması için “miras paylaşımı davası” açılması gerekir. Avrupa Adaletin Etkinliği Komisyonunca miras davaları için ortalama süresi 731 gün olarak belirlenmiştir. Uygulamada da miras paylaşımı davasının 2 sene ile 3 sene arasında sürdüğü görülmektedir.

MİRAS HAKKI KAÇ YIL SONRA DEVLETE KALIR?

Kişinin yaşayıp yaşamadığı bilinmiyor ise bir kimsenin malları veya ona düşen miras payı 10 yıl resmi olarak yönetilir ise ya da malvarlığı böyle yönetilenin 100 yaşını dolduracağı süre geçerse, Hazinenin isteği üzerine o kimsenin gaipliğine karar verilmektedir.

BABA ÖLÜRSE MİRAS ANNEYE GEÇER Mİ?

Vefat eden kişinin eğer çocuğu bulunmuyor ise miras, ölen kişinin eşine ya da anne, babasına ve kardeşlerine kalmaktadır. Eğer ölen kişinin eşi bulunmuyor ise miras anne ve babası ile kardeşleri arasında eşit olarak pay edilir. Bekar olarak ölen bir kişinin mirası, anne ve babasına eşit olarak pay edilir.

BABADAN KALAN MİRAS NASIL PAYLAŞILIR?

Yaşıyor olan eşi ¼ oranında paya sahip olurken, kalan ¾ oranı çocukları arasında paylaştırılır. Eğer mirasçının nikahlı bir eşi bulunmuyor ise ya da vefat etmiş ise pay direkt altsoyuna kalmaktadır. Bu konuda örnek verilirse de baba öldüğü zaman mirasın pay edilmesi; ¼ oranında anneye ise  ¾ oranında pay da çocuklara kalmaktadır.

DEDEDEN KALAN MİRAS TARLA TAPUSU NASIL ALINIR?

Miras kalan malın satışını yapmak için tüm varislerin tapuya gitmesi ya da ortak bir temsilci atamaları yeterli olacaktır. Varisler, gayrimenkul satışında anlaşamazlar ise Sulh Mahkemesi'ne başvuruda bulunabilir.


Geri Dön