11 / 05 / 2024

Babadan kalan miras nasıl paylaşılır? Kim mirasçı olamaz?

Babadan kalan miras nasıl paylaşılır? Kim mirasçı olamaz?

Miras konusu çoğu kişinin başını ağrıtabilir. Özellikle mirasın pay edilme hususu. Peki kimler mirasçı olamaz? İşte detaylar!



KİM MİRASÇI OLAMAZ?

Miras bırakan ile arasında kan bağı var ise bütün akrabalar mirasçı olamazlar. Mirasçıların açık bir şekilde belirlenmesinde ülkemizde zümre sistemi kabul edilmektedir. Bu sistem içerisinde vefat eden şahsın altsoyu 1. zümreyi oluşturur. Bu zümre içine vefat edenin altsoy yani çocukları ve torunları dahildir.

BABADAN KALAN MİRAS NASIL PAYLAŞILIR?

Sağ olan eşi ¼ oranında paya sahip iken, kalan ¾ oranı çocukları arasında pay edilmektedir. Eğer mirasçının nikahlı bir eşi bulunmuyorsa ya da vefat etmiş ise pay direkt altsoyuna kalır. Baba öldüğünde miras nasıl paylaşılır? Bu soruyu örnek üzerinden cevaplarsak; ¼ oranında anneye, ¾ oranında pay ise çocuklarına kalıyor.

MİRASTA ZAMAN AŞIMI VAR MIDIR?

Miras paylaşma sözleşmesinden kaynaklanan borçlar için kanunda özel bir zamanaşımı süresi öngörülmediği için 10 senelik zamanaşımı süresine tabidir.

ÇOCUĞA MİRAS BIRAKMAMAK İÇİN NE YAPILMALIDIR?

Mirasınızdan mahrum bırakma işlemi iki şekilde mümkün olabilir. Bunlardan ilki mirasçının aile hukukundan doğan yükümlülükleri ihlal etmesi ile ya da miras bırakan kişiye karşı ağır bir suç işlemesi sonucunda yapılır. Diğer bir seçenek ise, mirasçının çocuklarını korumak için yapılan mirastan mahrum bırakma işlemidir.

MİRASÇILIK BELGESİ ALDIKTAN SONRA NE YAPILIR?

Mirasçılık belgesi alındıktan hemen sonra bu belge ilgili kurum ve kuruluşlara ibraz edilerek miras bırakan kişinin geride bıraktığı mal varlığı değerlerinin intikali işlemleri yapılabilir. Mirasçılık belgesinde gösterilen mirasçılar arasında payları oranında paylaştırma işlemine geçilir.


Geri Dön