18 / 05 / 2024

Babadan kalma ev nasıl paylaşılır? Varisler anlaşamazsa ne olur?

Babadan kalma ev nasıl paylaşılır? Varisler anlaşamazsa ne olur?

Miras konusundan doğan pek çok sorun vardır. Bu sorunlar, özellikle miras paylaşımında vuku bulur. Vatandaşlar da miras paylaşımı ile karşı karşıya kaldıkları zaman şu soruları sormaktadırlar.



MİRAS KALAN EVDE OTURMA HAKKI KİMİNDİR?

Anneden veyahut babadan miras kalan evde oturma hakkı, tüm mirasçılarındır. Yani tüm mirasçılar tarafından birlikte kullanılmadır. Ama miras kalan evde oturan mirasçılardan birinin diğer mirasçılar tarafından doğrudan tahliye edilmesi mümkün değildir. Nedeni ise her bir mirasçı miras kalan evde elbirliği sıfatıyla maliktir.

MİRASTA ZAMAN AŞIMI VAR MIDIR?

Miras paylaşma sözleşmesinden kaynaklanan borçlar için kanunda özel bir zamanaşımı süresi öngörülmediği için on yıllık zamanaşımı süresine tabidir.

BABADAN KALMA EV NASIL PAYLAŞILIR?

Miras bırakan kişinin çocukları eşit şekilde mirasçı olurlar. Çocuğu olmayanlar içinse mirasçılar eşit şekilde anne ve babası olur. Eş ve çocukları bulunuyor ise evin dörtte biri eşin hakkı olmaktadır, kalan dörtte üçü de eşit olarak kardeşlere pay edilir. Vasiyetname varsa miras kalan ev bu vasiyet dahilinde paylaştırılır.

VARİSLER ANLAŞAMAZ İSE NE OLUR?

Mirasçı çocuklar kendi aralarında anlaşamayabilirler böyle bir durumda taraflar Sulh Hukuk Mahkemesi'ne dava açabilir. Hakim, kardeşler arasında bir ehil mirasçı belirleyecek. Miras konusu tarla, belirlenen ehil mirasçıya değeri üzerinden devredilir.

BABA ÖLÜRSE MİRAS ANNEYE GEÇER Mİ?

Ölen kişinin çocuğu eğer yok ise miras, ölen kişinin eşine veya anne, babasına ve kardeşlerine kalmaktadır. Eğer ölen kişinin eşi bulunmuyor ise miras anne ve babası ile kardeşleri arasında eşit olarak pay edilir. Bekar olarak ölen birisinin mirası, anne ve babasına eşit olarak paylaştırılır.

KARDEŞ KARDEŞE HİSSESİNİ SATABİLİR Mİ?

Miras bırakanın vefatından hemen sonra açılan terekede mirasçıların paylaşım yapması gerekmektedir. Bu paylaşım sonucunda mirasçılar payları üzerinde tasarrufta bulunabilecektir. Bu tasarruflardan biri de payının tamamını ya da bir bölümünü herhangi bir kişiye satabilir. Bundan dolayı miras payının kardeşe satışı da mümkündür.


Geri Dön