29 / 04 / 2024

Babamın evini kredi ile satın alabilir miyim?

Babamın evini kredi ile satın alabilir miyim?

Taşınmaz mal tapu devri aile içinde de yapılabiliyor. Peki, aile içinde yapılan mesken tapu devir işlemlerinde alıcı kredi kullanabilir mi? Siz de "Babamın evini kredi ile satın alabilir miyim?" diyorsanız, işte yanıtı..



Babamın evini kredi ile satın alabilir miyim?

Taşınmaz mal tapu devri aile içinde de yapılabiliyor. Aile içinde yapılan devir işlemleri genellikle satış yerinde hibe ile yapılıyor. Bedelsiz olarak yapılan devirlerde, binde 68,31 oranında harç ödemesinin yapılması gerekiyor.


Ancak aile içinde yapılan tüm tapu devirleri bağışlanarak yapılmıyor. Tapu devri bedel karşılığında da yapılabiliyor. Satış olarak yapılan devirlerde taraflar konut kredisi kullanmak da istiyor.


Peki, siz de aile içinde gerçekleştireceğiniz satış için "Babamın evini kredi ile satın alabilir miyim?" diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Bankalar, konut kredisi kullandıracağı tüketinin kendi gelir durumunu ve evi araştırır. Olumsuz bir duruma rastlanmaması halinde tüketcinin kredi başvurusu onaylanır.


Ancak, bankalar akraba arasında yapılan devir işlemlerine kredi vermeyebiliyor. Bunun nedeni ise, nakit paraya ihtiyacı olan kimselerin, devir hilesine başvurarak uzun vadede ve düşük faiz oranları ile ihtiyaç kredisi kullanmaları.


Nakite olan ihtiyaçlar için daha kısa vadeli, kredi tutarı daha düşük ve kredi faiz oranı daha yüksek, ipotekli bireysel finansman kredisi adı altında kredi seçenekleri bulunuyor. Tüketiciler, bu kredi seçeneği yerine konut kredileri kullanarak, nakite olan ihtiyacını bu şekilde karşılayabiliyor.


Bu şekilde yapılan akrabalar arası hileli satışlar da akraba arası konut satışlarında konut kredisi kullanımına engel teşkil ediyor.


Akrabalar arasında yapılan satışlar karşılıklı anlaşma ile ya da gerçek satış yapılsa dahi bazı durumlarda satışların iptali söz konusu olabiliyor. 


Aile içi ev satışı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön