14 / 05 / 2024

Babamın üzerine olan tapuyu nasıl alabilirim? Baba oğluna verdiği tapuyu geri alabilir mi?

Babamın üzerine olan tapuyu nasıl alabilirim? Baba oğluna verdiği tapuyu geri alabilir mi?

Miras konusunda kişilerin kafalarını kurcalayan bazı önemli detaylar vardır. İşte miras konusunda vatandaşlar tarafından araştırılan detaylar!



BİR BABA EVLADINI MİRASTAN MAHRUM BIRAKABİLİR Mİ?

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 510 ile 511. maddeleri hükümleri gereğince yasal şartları sağlanması durumunda, anne ve babanın çocuklarını mirastan ret diğer adı ile ıskat hakkı bulunur. Anne ve baba, çocuğunu mirasından mahrum kılabilir.

BABAMIN ÜZERİNE OLAN TAPUYU NASIL ALABİLİRİM?

Mirasçılar ya da mirasçı, onlara miras kalmış olan evin veyahut başka bir mülkün tapusunu almak adına başta veraset ilamı olmak üzere gerekli olan tüm belgeler ile tapu müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekir. Miras olan tapu için öncelik olarak taraflara veya varsa temsilcilere ait olan kimlik belgeleri gerekir.

BABA OĞLUNA VERDİĞİ TAPUYU GERİ ALABİLİR Mİ?

Hukuken bağışlanan bu mülkün geri alınması mümkündür. Bu durum 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununda belirtilmektedir. Kanun maddesinde belirtilene göre; bağışlanan bir taşınmaz ile ilgili, taahhüt edilen yüklemenin yerine getirilmemesi halinde bağışlayan kişi, bağışladığı taşınmazını geri alabilir. Bunun için de taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde bir dava açılması gerekmektedir.

ANNEMDEN MİRAS KALAN EVDE OTURUYORUM KARDEŞLERİM ÇIKARABİLİR Mİ?

Anneden veyahut babadan miras kalan evde oturma hakkı, tüm mirasçılara sahiptir. Yani tüm mirasçılar tarafından birlikte kullanılır. Ancak miras kalan evde oturan mirasçılardan birinin diğer mirasçılar tarafından da tahliye edilmesi mümkün gözükmez.

BABA MALINI İSTEDİĞİ EVLADINA VEREBİLİR Mİ?

Murisin sağlığında baba malını istediği evladına verebilir mi? sorusu sık sık sorulmaktadır. Bu durumda verilecek cevap şudur; Geçerli bir hukuki işlem ile muris istediği kişiye mal devredebilme hakkı vardır. Bu halde yapılacak devirler mirastan mal kaçırma niteliği taşıyorsa miras avukatı müdahale eder.


Geri Dön