22 / 12 / 2024

Bafa Gölü Tabiat Parkı turizme kazandırıldı!

Bafa Gölü Tabiat Parkı turizme kazandırıldı!

Kuş ve bitki türleri açısından önemli biyolojik çeşitliliğe sahip olan Bafa Gölü Tabiat Parkı'na, Doğa Koruma ve Milli Parklar Muğla Şube Müdürlüğünce seyir terası yapıldı...



Kuş ve bitki türleri açısından zengin biyolojik çeşitliliğe sahip Bafa Gölü Tabiat Parkı'na seyir terası yapıldı.


Doğa Koruma ve Milli Parklar Muğla Şube Müdürü Kamil Uslu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Muğla ve ilçelerinin her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edildiğini hatırlatarak, bölgedeki tabiat parklarının tanınması amacıyla çalışma yürüttüklerini belirtti.


Muğla-Aydın sınırındaki Bafa Gölü Tabiat Parkı'nın öncelikli korunması gereken sulak alanlar arasında yer aldığını belirten Uslu, Bafa Gölü'nün milattan sonra 3'üncü yüzyıla kadar Ege Denizi üzerinde Latmos Körfezi olarak bilinen deniz kıyı ekosistemi durumundayken, Büyük Menderes Nehri'nin getirdiği alüvyonlarla kapanarak denizden ayrılıp göl halini aldığını kaydetti.  


Bafa Gölü'nün Türkiye'nin en genç göl ekosistemlerinden biri olduğunu ifade eden Uslu, tarihsel ve kültürel yapısı, zengin biyolojik çeşitliliği ile birçok kuşa ve yaban hayvanına ev sahipliliği yapmasının da parkın önemli kaynak değerleri olduğunu dile getirdi. 


Bafa Gölü Tabiat Parkı sınırları içerisinde Heraklia ve Latmos antik kentlerinin bulunduğunu, bu alanların birinci derece arkeolojik sit alanı kapsamında olduğunu vurgulayan Kamil Uslu, "Bafa Gölü içinde 5 adet ada ve bu adalarda Bizans dönemine ait manastırlar bulunmaktadır. Park, karasal ve sucul canlılar için önemli beslenme, yuvalanma ve barınma alanlarına sahiptir. Tabiat parkı 261 kuş, 22 sürüngen ve 19 memeli türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Göl ve çevresi, nesli tehlike altında bulunan birçok kuş türüne üreme ve kışlama ortamı sağlamaktadır" dedi. 


Göl ve içerisindeki adaların su kuşları açısından önemli alanlar olduğunu anlatan Uslu, gölün dip yapısının da bitki türleri açısından zengin olması nedeniyle yılan balıkları ve su yılanlarına cazip geldiğini ifade etti. 


Bölgenin flora açısından 237 cins, 325 tür ve 22 alt tür, 16 endemik tür ile zengin bir bitki türüne sahip olduğuna vurgu yapan Uslu, bu endemik türlerden 10'unun az tehdit altında olduğunu, 3'ünün zarar görebileceğini; 2'sinin tehlike altına girmeye aday, bir türün de tehlike kategorisinde olduğunu bildirdi.


- Dünya endemiği "Sığır Kuyruğu" da burada... 


Uslu, "Florasında ülke çapında nadir bitki türlerinin zengin popülasyonları yer almaktadır. Yüzlerce bitki türünün olduğu Beşparmak Dağları'nda dünya endemiği Sığır Kuyruğu da görülmektedir. Ayrıca 13 orkide türüne de ev sahipliği yapmaktadır" diye konuştu. 


Bünyesinde barındırdığı zenginlikler ile bölgenin yerli ve yabancı turistler tarafından daha iyi tanınması için seyir terası yaptıklarını anlatan Uslu, şunları söyledi:


"Doğa Koruma ve Milli Parklar Muğla Şube Müdürlüğünce eşsiz peyzaj ve özellikle kuş türleri açısından önemli biyolojik çeşitlilik değerlerine sahip olan tabiat parkına manzara seyir terası yapıldı. Tesis yerli ve yabancı ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekmektedir. Bu nedenle tesisimizden faydalanan vatandaşlarımızdan, genel saha temizliğine özen göstermelerini; sahaları, milli park ve tabiat parkı olması münasebetiyle tahrip etmemelerini, tesisin bulunduğu sahanın yangına hassas alanlar olması nedeniyle de ateş yakmamalarını istiyoruz."


AA


Geri Dön