04 / 05 / 2024

Bağ-Kur’lu emekliler dikkat! Maaşınızı yükseltebilirsiniz!

Bağ-Kur’lu emekliler dikkat! Maaşınızı yükseltebilirsiniz!

Dükkan veya işletme sahibi olan esnaflar primlerini SGK'lı olarak değil Bağ-Kur sistemi üzerinden yatırmayı tercih ediyor. Fakat bu sistemde esnaflar daha düşük bir maaşa sahip oluyor. Bu nedenle de emekli maaşlarını yükseltebilmenin yollarını arıyorlar...



Dükkan veya işyeri açan esnaf, primlerini SGK'lı olarak değil, Bağ-Kur sistemi üzerinden ödüyor. Ancak esnaf bu şekilde daha düşük maaş alıyor. Bu nedenle emekli maaşlarını artırmanın yolları sıklıkla sorgulanıyor.

Asgari ücretin yüzde 32'sinin 7,5 katına kadar prim ödeyerek emeklilikte daha yüksek maaş almak mümkün. Bağ-Kur ile emeklilik için kritik tarih 2000'dir.

A Haber'de yer alan habere göre; Milyonlarca esnaf  Bağ-Kur üzerinden emekliliğini başlatıyor sonrasında ise   maaşlarını yükseltmenin yollarını arıyor.

Bağ-Kur’lu emekliler dikkat! Maaşınızı yükseltebilirsiniz!

Milonlarca kişi Bağ-Kur sisteminden emekli oluyor. Vatandaşların emekliliğinde 2000 tarihi ise çok önemli bir detay. Primleri daha yüksek ödeyerek maaşta yüzde 30'a kadar varan artış gerçekleşebiliyor. Diğer maaş yükseltme yolundan biri  ise son yıllarda prim statüsünü değiştirmek. Bağ-kur kapsamında olanlar 2000 yılından önce prim yapmışlarsa emekli maaşları da artacak. Yani bir Bağ-Kur vatandaşı asgari ücretin yüzde 32'sinin 7,5 katına kadar prim ödeyerek daha fazla emekli maaşı alabiliyor.

İster SSK'lı olun ister Bağ-Kur'lu olun, tavandan bildirilen primler, emekli maaşınızı yüzde 20-30 oranında artırıyor. Malulen emekli olmak için yaş şartı aranmazken, 1800 prim günü ödeyen ve on yıllık sigortasını dolduran esnaflar, SSK çalışanları gibi maluliyet nedeniyle emekli olabileceklerine dair sağlık raporu ile erken emekli olabiliyor.

Bağ-Kur’lu emekliler dikkat! Maaşınızı yükseltebilirsiniz!

Devlet hastanelerine başvurarak maluliyet nedeniyle emekli olabileceğinize dair aldığınız raporla birlikte SGK il ve ilçe merkezlerine bizzat başvurmanız gerekmektedir. Böylece 8 yıl erken emekli olunabilmektedir. Eğer esnaf Bağ-Kur'lu olarak primlerini ödediyse ve son 7 yılda SSK'ya geçtiyse primleri SSK üzerinden hesaplanır.

2008 yılı Ekim ayından sonra işe başlayanlar için, çalışma hayatı boyunca ödedikleri sigorta primlerine bakılarak en çok hangi statüde ödeme yaptıklarına göre emeklilik koşulları belirlenmektedir. Yürürlüğe giren yeniden yapılanma kanunu ile yaşını doldurmasına rağmen emekli olamayan pek çok kişi primlerini canlandırarak emeklilik hayallerine kavuştu. Eksik prim günlerinizi de 1 Kasım'a kadar başvurarak yenileyebilirsiniz.

Son 7 yılda hangi statü (Bağ-Kur, SSK) yüksekse ona göre emeklilik işlemleri yapılır. Bu süre için ödenen prim gününün yarısı 1260 prim günüdür. Bunun fazlası 1261 prim günü olup, emeklilik hangi fonda kayıtlıysa o sistem üzerinden gerçekleşir. Yatırılan Bağ-Kur primlerinin iptali mümkün değildir. Son yedi yıl içinde prim ödenmiş olan statüden emekli olur.

Emekli ve memur 2022 maaşları ne kadar olacak?

SSK-Bağ-Kur ve Emekli aylığı maaşları değişiyor!

 

.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön