28 / 04 / 2024

Bağçeşme'de çarpık yapılaşma artıyor!

Bağçeşme'de çarpık yapılaşma artıyor!

Bir dönem inşaat firmalarının gözdesi olan Bağçeşme'de çarpık yapılaşma her geçen gün artıyor ve bölge cazibesini kaybediyor İzmit'in konut bölgelerine popülariteye bakılınca ilk akla gelenlerden biri Bağçeşme olur.



Bir dönem inşaat firmalarının gözdesi olan Bağçeşme'de çarpık yapılaşma her geçen gün artıyor ve bölge cazibesini kaybediyor İzmit'in konut bölgelerine popülariteye bakılınca ilk akla gelenlerden biri Bağçeşme olur. Ancak son dönemde Bağçeşme'de bir konut kirliliği yaşanıyor. Küçük bir alanı içeren Bağçeşme bölgesindeki toplu konutların yanında havuzlu, güvenlikli lüks konutlar, onların yanında da tek bloklardan oluşan yeni inşaatlar düzensiz bir yerleşim ve kalabalık bir görüntü sergiliyor. 



ASLINDA ADI VAR KENDİ YOK 


Bağçeşme diye bir mahalle yok. Turgut Mahallesi, Orhan Mahallesi'nin birleşimi olan bölgenin eskiden kalma ama hala kullanılan ismi Bağçeşme. Eski İzmitliler hala "Bağçeşme" diye adlandırırlar ama Bağçeşme diye bir semt yok. Alan Park, Erenkaya Evleri'nde oturan kişilerin 'Nerede oturuyorsunuz?' sorusuna verdikleri cevap 'Orhan Mahallesi' olmaz, 'Bağçeşme' olur. Bu isim daha ne kadar devam eder bilinmez ama bölgede ciddi yapılaşma söz konusu. Yapılaşma da son dönemde tehlike arz ediyor. 


METİN ALAN İLE BAŞLAYAN... 


Bağçeşme'de yapılaşma deprem sonrasında başladı. İlk lüks konutlar, hatta ilk site özelliği taşıyan evleri Metin Alan yaptı. O dönemde alışık olmadığımız site tarzıyla karşımıza çıkan Metin Alan, Bahçesaray Evleri'yle Bağçeşme'nin bu günlere gelmesinin temelini attı. Daha sonradan Metin Alan, Hikmet Erenkaya, Murat Güven, Türköz İnşaat, Kavanlar ve Kavşut İnşaat bölgede lüks konutlar yaparak, bölgeyi konut anlamında ilk sunalara taşıdı. Önceleri Bağçeşme dendiğinde mezarlık akla gelirken, şimdilerde lüks konutlar akla gelmeye başladı.



KÜÇÜK BLOKLAR YAKIŞMIYOR! 


Bağçeşme lüks konutlarının yanında son dönemde mantar gibi biten tek bloklar yapılaşmanın yönünü değiştirdi. Bu evlerin fiyatları da lüks konutların yanında oldukça düşük. Diğer yandan Bağçeşme'de arsalarında tükendiğini biliyoruz. Küçük küçük kalan asra parsellerine tek blokların yapılması normal ancak fiyatlarının ve görünümlerinin sitelere uyumsuz kalması aynı zamanda karmaşık bir görünüm yaratması bölgenin albenisini düşürmeye başladı. 


ÖZELLİKLER AYNI FİYATLAR FARKLI 


Bu durum alıcı kitlesinin de kafasını karıştırıyor. Lüks konut alacak kişi bölgedeki yoğunluktan rahatsız, standart konut arayanlar ise Turgut Konutları'nda bile artık uygun fiyat bulamıyor. Bu durumda da alıcı pazar grupları bölgeden uzaklaşıyor. Bağçeşme'de konut fiyatlarının nasıl farklılık gösterdiğini şu örneklere açıklayabiliriz. Beş yıl önce tamamlanmış iki ev, oda sayısı, metrekaresi, konut kalitesi, katı, hatta aynı sokakta olan bir evin fiyatı 200-240 bin TL. Neredeyse aynı özellikte diğer evin fiyatı 140-160 bin TL. 


BAĞÇEŞME ALICISI BELLİ


Birbirine yakın özellikteki evlerin fiyatlarında bu kadar fark olmamalı. Bunun nedeninin sadece güvenlik ve havuz olduğunu da düşünmüyoruz. Birçok sebebi olabilir ama bize göre esas neden çarpık yapılaşma. Turgut Konutları, Ergenekon gibi siteler varken Bağçeşme alıcısı, belli bir gelir grubundan kişilerdi. Arkasından yüzme havuzlu lüks siteler yapılınca gelir grubu değişti az sayıda da olsa lüks konutlarn varlığı ve belli bir kesimin tercihini Bağçeşme'den yana kullanması nedeniyle alt ve orta gelir yerini üst gelire bıraktı. 


ESKİ TADI KALMADI!


 Üst gelir bölgeye geldikçe orta gelire hitap eden Turgut Konutları bile 140 bin TL'leri telaffuz etmeye başladı. Sonrasında tek tek yapılan bloklar 300 bin TL'lik site dubleksleri ile 130 bin TL'lik standart konutlar arasında 180 bin-200 bin TL'lik değerler biçmeye başladı. Tabloya bakılınca her gelir grubuna hitap eden bir bölgeymiş gibi dursa da bu karmaşa ve çarpık kentleşme Bağçeşme trendinin aşağıya kaymasına neden oldu. Şimdi bölge inşaatçıları, eski tadın olmadığını dile getiriyor Arsa sahipleri ise eskiden çok rahat alıa buldukları rakamların nasıl geri teptiğinden bahsediyor. 



Bizim Kocaeli 


Geri Dön