29 / 12 / 2024

Bağdat Caddesi şantiyesi!

Bağdat Caddesi şantiyesi!

Bağdat Caddesi'nin etrafındaki mahalleler şantiyeye dönmüş durumda. İmar kanununda yapılan değişiklikten sonra son 3 yıl içinde toplam 690 bina yıkılıp yenisi için ruhsat verildi.



Gökyüzünde yedi vinç Kadıköy, Fikirtepe'deki dönüşüm ağır aksak iler lerken aynı ilçe sınırları içindeki Bağdat Caddesi'nin 8 mahallesinde bir inşaat bitiyor, diğeri başlıyor. Cadde üzerinde 4 kat sınırlaması olduğu için büyük firmalar caddenin hemen arkasına kulelerini dikiyor.


RAKAMLARLA CADDE... 



Yatırımcıların gözdesi haline gelen Bağdat Caddesi etrafında bulunan 8 mahalleye 2012'den itibaren günümüze kadar toplam 425 inşaat ruhsatı verildi. 2012'de sadece 72 inşaat için ruhsat verilirken bu rakam 2014 yılında tam 5 kat artarak 378'e ulaştı. Suadiye'de 2012 boyunca alınan ruhsat sayısı 6. 2015 yılının sadece Ocak ayında bu rakam 12'ye çıktı. 


İşte mahalle mahalle ruhsat sayıları: 


Bağdat Caddesi şantiyesi!


İstanbul'da depreme karşı riskli ve yaşlı binaların yı. kılıp yenilerinin yapılması için başlatılan 'kentsel yenileme' çalışmaları kapsamında Anadolu Yakası'nın en işlek bölgelerinden Bağdat Caddesi'nin büyük bölümü şantiyeye döndü. Geçen yıl İmar Kanunu'nda yapılan bir değişiklikle yeni projelere yüzde 10 fazla imar hakkı tanınmasıyla birlikte bölgede peş peşe yenileme inşaatları başladı. Eski binalar yıkılarak yerlerine yenileri yapılıyor. Mal sahipleriyle müteahhitler arasında kıran kırana pazarlıklar yaşanıyor. 


Bağdat Caddesi şantiyesi!


Bağdat Caddesi üzerinde projelerde müteahhitler, mal sahipleriyle bir dükkan karşılığında anlaşıyor. Dört katlı binayı yenileyip, bir yıl kira ödemesi yapıp ve kısa sürede teslim etme güvencesi verip bunun karşılığında ise bir dükkan alıyorlar. Müteahhitin bu kadar yüksek teklif vermesinin nedeni ise 100 metrekarelik bir dükkanın aylık kirasınin 50 bin dolar civarında olması. Dükkan olmayan binalarda ise müteahhitler 10 daireli bir binadan 2 daire almak şartıyla yenileme yapıyor. Caddeden uzaklaştıkça müteahhitin payı 40'lara çıkarken mülk sahiplerinin payı yüzde 60'a düşüyor. Bağdat Caddesi'nde 32 yıllık emlakçilik yapan Güner ailesinden Onur Güner pazarlıkları şöyle anlatıyor: "Son dönemde en eski en küçük daireler 1 milyondan alıcı bulmaya başladı. Yenilenen binalarda bu rakamlar katlanarak artıyor. Mülk sahipleri yeni imar düzenlemesiyle daha büyük daireler alacakları için düzenlemeye sıcak bakıyor. Müteahhitler cadde üzerinde yer bulmak için adeta yarışıyor. Pazarlıklar kıran kırana geçiyor. Cadde boyunca cafeler, güzellik merkezleri, kıyafet mahazaları en iyi cirolarını burada yapıyor." 


Şehir dışından firma geliyor 


Kadıköy ve çevresinde uzun yıllardır emlakçilik yapan Güven Kaya ise cadde üzerindeki binalardan aylık neredeyse 200 bin dolar kira getirişi sağlandığını söylüyor: "İnce hesaplar, pazarlıklar yapılıyor. Cadde artık ticaret merkezi oldu. Önceden sadece bölgenin müettahhit firması yatırım yapardı. Büyük firmalar dışında şehir dışından firmalar bile geliyor." SON 3 yılda Kadıköy Belediyesi tarafından verilen inşaat ruhsat sayılarına baktığımızda durum daha net ortaya çıkıyor. 


Ruhsat sayısı üçe katlandı


Kadıköy genelinde 2012 yılında 221 inşaat ruhsatı verildi. Daha sonra yapılan imar artışı düzenlemesi ile birlikte 2013 yılında bu rakam 329'a, 2014 yılında ise 2 kat artarak 742'ye ulaştı. Bir başka ifadeyle inşaat ruhsat sayısı 3 yılda 3'e katlandı. 



Vatan / Emre Eser


Geri Dön