22 / 11 / 2024
fuzul

Bağdat Caddesi Sulukule gibi mi olacak?

Bağdat Caddesi Sulukule gibi mi olacak?

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Gila Benmayor bugünkü köşe yazısında Bağdat Caddesi'ndeki kentsel dönüşüm çalışmalarını ele aldı. Benmayor yazısında, Bağdat Caddesi Sulukule gibi mi olacak sorusunu sordu...




Kadıköy'ün Bağdat Caddesini bilmeyen mi var?


Dünyanın en pahalı 25. caddesi, alışverişte ise dünyanın en iyi 4. caddesi konumunda.

Böylesine ünlü bir caddede oturanların kentsel dönüşüm mağduru olabilecekleri asla akla gelmezdi. 

Ancak “Kadıköy’e kim huzuru geri getirirse oyumuz ona” yazısına gelen e-postalardan Bağdat Caddesi’nde neredeyse “Sulukule benzeri” vakalar yaşandığı ortaya çıktı.


Kendisini “doğma büyüme Kadıköylü” olarak tanımlayan okurum İrfan Bolat’ın yaşadıkları alarm verici. 

Bolat, Bağdat Caddesi üzerinde 45 yıllık, mimar Melih Koray’ın tasarlamış olduğu bir apartmanda oturuyor.

Bağdat Caddesi’ne özgü o tanıdık binalardan biri. 20 dairelik apartmanın 14 dairesini bir süre önce müteahhit bir şirket satın almış. Bolat “Müteahhitin derdi tüm apartmanı ele geçirmek. Buraya bir iş merkezi yapacağını ve diğer kat maliklerini projeye dahil etmek istemediğini beyan etti” diyor.


Müteahhit şirket geçen ekim ayında kat maliklerine danışmadan “riskli raporu” almış. Binanın 2006 yılında Kadıköy Belediyesi’nden almış olduğu “oturulabilir” raporu da varmış ayrıca. Mağduriyet şu noktada ortaya çıkıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kadıköy Belediyesi’nden, riskli apartmanın zorla tahliye edilmesi ve yıkılması yolunda talebi yok.


Ancak Bolat diyor ki: “Kadıköy Belediyesi Yapı ve Kontrol Müdürlü mevzuat dışına çıkarak zabıta ordusunu birada ikamet eden kat maliklerin ve kiracıların üstüne salmaktadır”. Yani belediye vatandaşın huzuru yerine müteahhitten yana tavrını koyuyor. Bunu özellikle vurgulamak istedim.


Bolat’ın yazdığı ikinci mağduriyet durumu şu: Müteahhit, riskli yapı raporuna dayanarak, diğer kat maliklerinin ve kiracıların haklarını hiçe sayarak kendisine ait olan bağımsız bölümlerin içini, dışını hurdacılara söktürüyormuş.

Elbette, özensiz yıkım binanın tahrip olmasına neden olurken, çevreye de zarar veriyor.

Okurum binanın fotograflarını da eklemiş.


Tuhaf bir durum söz konusu.Çam ağaçlı kocaman bahçenin ortasında duran binanın kimi dairelerinde insanlar otuyor.Kimi dairelerin de pencereleri, kapıları sökülmüş.Belli ki, 14 daireyi satın alan müteahhit şirket oturanları iyice bezdirmek peşinde.


Bağdat Caddesi gibi İstanbul’un en gözde yerinde böyle mağduriyetler yaşanıyorsa, şehrin diğer mahallerinde nasıl bir vahşi kentsel dönüşümün yaşandığını tahmin edebilirsiniz.Seslerini duyuramayan o kadar çok insan var ki. Bu yüzden yerel yöneticilerin “kentsel dönüşümde” rolleri mühim.


Gila Benmayor/Hürriyet Gazetesi


Geri Dön