18 / 05 / 2024

Bağdat Hükümeti’nden boru hattını Türkler yapsın teklifi geldi!

Bağdat Hükümeti’nden boru hattını Türkler yapsın teklifi geldi!

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Bağdat ile Erbil’in petrol konusunda bu ay içinde anlaşabileceklerini söyledi. Yıldız, Basra’dan kuzeye gidecek boru hattını da Türkiye’nin yapabileceğini belirtti....




Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak’la Irak merkezi hükümeti arasında aralık ayı içinde uzlaşma sağlanabileceğini söyledi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) kuruluş yıldönümü’nda gazetecilerin geçen Irak’taki temaslar hakkında sorularını yanıtlayan Bakan Taner Yıldız, Irak petrollerini dünya pazarına ulaştıran hatlardan biri Kerkük-Ceyhan’ın 1.5 milyon varillik kapasiteye sahip olduğunu, ancak günlük 300 bin-400 bin varil kapasiteyle çalıştığını hatırlatarak, “Irak’ın kuzeyi güneyi ya da ortasından gelecek petrolle kapasite doldurulmalı. Bunun daha çok kapasiteyle doldurulması için Basra’dan gelen boru hattının 400 kilometrelik kısmının yapımını merkezi hükümeti Türkiye’ye teklif etti” diye konuştu.


FİNANSMANI BİZ HALLEDERİZ


BASRA’dan gelip Ceyhan’a yapılacak hat ile günlük en az  600,000-700,000 varillik kapasite ekleneceğini kaydeden Yıldız, “Finansmanı Türkiye üzerine alabilir. İnşaat ve montajı da Türkiye üzerine alabilir. Önemli olan bütün kesimlerin rızasıyla, uzlaşısıyla yapılmasıdır” dedi. 


Akşam



Geri Dön