25 / 11 / 2024

Bağımsız bölüm satış sözleşmesi!

Bağımsız bölüm satış sözleşmesi!

Bağımsız bölüm satış sözleşmesi, yapı inşaat aşamasındayken iki yöntemle yapılabiliyor. Birincisi noterden düzenlenmiş satış vaadi senediyle, ikincisi kat irtifaklı arsa payının tapuda yapılan satışı şeklinde oluyor...





Kat karşılığı yapılan inşaatlarda müteahhitler yada arsa sahiplerinin, sözleşmede paylarına düşen ev, büro veya mağazaları inşaat aşamasında çeşitli yöntemlerle satma hakkı bulunuyor.

 

Arsa sahipleri, sözleşmeye istinaden, kendine verilecek bağımsız bölümleri, inşaat aşamasında, iki yöntemle satabilirler. Birincisi noterden düzenlenmiş satış vaadi senediyle satış, ikincisi kat irtifaklı arsa payının tapuda yapılan satışıdır. 


Arsa sahiplerinin, noterden düzenlenmiş bağımsız bölüm satış sözleşmesiyle, sattıkları bağımsız bölümleri alan üçüncü kişilerin; inşaatın bitirilmesi ile ilgili sorunlar çıktığında hukuki olarak yaptırım güçleri oldukça zayıftır. Müteahhidin, inşaatın bitirilmesi ile ilgili sorumluluğu arsa sahibi ile sınırlanıyor. Yani bağımsız bölümü satın alan kişi bağımsız bölüm satış sözleşmesi ile arsa sahibinin haklarına sahip olamıyor. Ancak satış sözleşmesinde satın aldığı bölüm için özel bir hüküm konmuşsa arsa sahibinin haklarına sahip olabilir. 


Arsa sahiplerinin, kat irtifaklı arsa payı için tapuda yaptıkları satışlarda ise bağımsız bölümü satın alan üçüncü şahısların hukuki olarak yaptırım güçleri bulunuyor. Bağımsız bölümü satın alan kişi, bağımsız bölümle ilgili, arsa sahibinin sahip olduğu şahsi haklara da sahip oluyor.  


Müteahhitler kat karşılığı yaptıkları inşaatlarda kendilerine düşen bağımsız bölümleri üçüncü kişilere üç şekilde satabiliyorlar. Birincisi arsa payının tapudan devri, ikincisi noterden satış vaadi senedi yapılması, üçüncüsü ise müteahhidin şahsi hakkının temliki suretiyle yapılabiliyor.  


Müteahhitler kendilerine düşen bağımsız bölüm satış sözleşmesini, arsa payının tapudan devri şeklinde yaparlarsa, üçüncü şahıslar aldıkları bölümle ilgili arsa sahibinin haklarına sahip oluyorlar.


Müteahhitler kendilerine düşen bağımsız bölümleri, noterden satış sözleşmesi ile satmaları halinde, bağımsız bölümü alan kişi, ancak müteahhidin inşaatı tamamlayıp arsa sahibine teslim etmesinden sonra arsa payının devrini talep edebiliyor. Şunu da unutmamak gerekir ki bu gibi satışlarda müteahhittin rızası olmadan arsa sahibin devir yükümlülüğü bulunmuyor.




Bağımsız bölüm arsa payı nasıl hesaplanır?
Bağımsız bölüm düzeltmesi!
Bağımsız bölümün yerinde gösterilmesi!
Bağımsız bölümde ortaklığın giderilmesi!
Hatalı bağımsız bölüm!




Geri Dön