22 / 11 / 2024
fuzul

Bahçeli ve müstakil evlere koronavirüs akını!

Bahçeli ve müstakil evlere koronavirüs akını!

Koronavirüs ile beraber yaşam standartlarının yanı sıra konut tercihleri de farklılaştı. Türkiye'de bahçeli ve müstakil evlerde talep patlaması yaşanıyor.




Kovid-19 salgınının konut satın alma tercihlerini nasıl etkilediği araştırıldı. 633 kişiyle gerçekleştirilen araştırma kapsamında, Türkiye’de yüzde 47,9’luk kesimin bahçesiz-balkonlu, yüzde 37.6’nın bahçeli-balkonlu, yüzde 8.7’nin ise bahçesiz ve balkonsuz konutlarda yaşadığı belirlendi.

CNN Türk'te yer alan habere göre; araştırma şirketi Areda Survey tarafından gerçekleştirilen araştırmada, Kovid-19 salgınının etkisiyle yeni konut seçimi yapanların oranı ise yüzde 28 oldu.

Bahçeli ve müstakil evlere koronavirüs akını!

TALEP YÜZDE 30 ARTTI 

Yeni konut  satın alırken ya da kiralarken vatandaşlar, yüzde 29,1 ile evin fiyatına, yüzde 23 ile balkonlu ve bahçeli konut olmasına dikkat ediyor. Kovid-19 salgını sebebiyle konut sektöründe yaşanan değişimlere ilişkin açıklamalarda bulunan Emlak Danışmanı Ulaş Gezen, “Talepler geçen yıla kıyasla yüzde 30 arttı. Yazlık kesimlerde doluluk oranı çok yüksek. Geçen yıl ile bu yıl arasında fiyatlarda da yüzde 50’ye yakın artış var” dedi.

FRANSIZ BALKON VE 1+1 EVLERE TALEP YOK

Ulaş Gezen, genellikle apartman dairelerinin balkonsuz olduğunu vurgulayarak, “Daireler Fransız balkon şeklinde ve 1+1 dairelerde hemen hemen hiç balkon yok. Bu tip dairelere talep oldukça düştü” diye konuştu.

Bahçeli ve müstakil evlere koronavirüs akını!

YAZLIK DAİRELER, KIŞLIK OLARAK KULLANILMAYA BAŞLANDI

Daha çok bahçe kullanımlı evlere ve müstakil konutlara ilginin artış gösterdiğine vurgu yapan Gezen, “Eskiden Büyükçekmece’de yazlık daireleri satamazdık, talep çok azdı. Şu anda çok yoğun bir talep yaşıyoruz. Satılık ve kiralık villa tarzında binalar bulunamıyor. Site içerisinde veya bireysel kullanımlı dairelere yönelim var” açıklamasında bulundu.

Taleplerin 2020'ye kıyasla yüzde 30 arttığını dile getiren Gezen, “Koronavirüs kapsamında özellikle birçok sitede ve yazlık kesimlerde doluluk oranı çok yüksek. Yüzde 30 civarında taleplerde artış var. Bunlar fiyatları ve rakamları da etkiledi” şeklinde konuştu.

FİYATLAR YÜZDE 50 ARTTI

Yüksek talebin fiyatlara da yansıdığına dikkat çeken Gezen, “Geçen yıl ile bu yıl arasında yüzde 50’ye yakın oranda artış var. Bunun temel sebebi insanlar ortak alanların az olduğu müstakil yerlerde haklarını kullanmak istiyorlar. Oralarda zaman geçirmek istiyorlar. Toprağa basmak istiyorlar” ifadelerini kullandı. 

Bahçeli ve müstakil evlere koronavirüs akını!

VATANDAŞ BAHÇELİ EV İSTİYOR

Site içerisinde balkonlu bir konutta yaşadığını kaydeden Uğur Gökgöz ise “Öncelikli tercihimiz artık bahçeli ev oldu. Pandemi nedeniyle insanlar sosyalleşemiyor, dışarı çıkamıyor. En azından evimizde kendi içimizde sosyalleşelim bahçe ve toprakla uğraşalım derdindeyiz” diye konuştu.

Yeni konut tercihini bahçeli ve balkonlu evden yana kullanacağını yapacağını dile getiren Emine Akbul da “Şimdiki evlerde havalandırma denen bir şey yok. Dümdüz yapıyorlar, küçücük bir havalandırma koyuyorlar. Herkesin evi bahçeli olamaz ama apartman bile olsa geniş bir balkonu olması lazım. İnsanlar nefes alabilmeli. Deprem riski de var. Artık yüksek binaların devri bitti. Ranza gibi evler yapıyorlar” dedi.

Bahçeli ve müstakil evlere koronavirüs akını!

BAHÇELİ EVİN AVANTAJI ÇOK FAZLA

Bahçeli bir evi alıcı olarak görmek amacıyla gelen Gökhan Demirel ise “Bir apartmanın üst katında oturuyorum ama bahçeli bir ev satın almak istiyorum. Bahçeli evin avantajı çok fazla. Çiçek yetiştirebiliyorsunuz, ayağınız çimenlere basıyor. Çocuğunuz da gözünüzün önünde oluyor. Bunlar parayla satın alınamayacak avantajlar. Koronavirüs dünyada salgın halinde bizi de en fazla etkilediği nokta eve kapanma noktası. Bu noktada bahçe katının motivasyonu diğer katlara göre çok daha faydalı oluyor” şeklinde konuştu.

Pandemi ev tercihlerini nasıl etkiledi?

Tatil bölgelerinde villa kiraları üçe katlandı!

Koronavirüs salgını yabancıların konut tercihlerini değiştirdi!

Geri Dön