27 / 04 / 2024

Bahçelievler Siyavuşpaşa Kasrı için restorasyon talebi!

Bahçelievler Siyavuşpaşa Kasrı için restorasyon talebi!

2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Bahçelievler Belediyesi'ne kütüphane olarak tahsis edilen tarihî Siyavuşpaşa Kasrı'nın bakımsız hali yürek burkuyor. 2009'da restore edileceği açıklanan 444 yıllık yapı için restorasyon bekleniyor...




2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Bahçelievler Belediyesi'ne kütüphane olarak tahsis edilen tarihî Siyavuşpaşa Kasrı'nın bakımsız hali yürek burkuyor. 2009'da restore edileceği açıklanan 444 yıllık yapının madde bağımlılarının mekanı haline gelmesi vatandaşların tepkisine sebep oluyor.


İstanbul Bahçelievler'deki tarihî Siyavuşpaşa Kasrı adeta kaderine terk edildi. 1571 yılında Mimar Sinan tarafından yapıldığı tahmin edilen köşkün bakımsız hali yürek burkuyor. Bahçelievler Belediyesi tarafından restorasyon izinleri alınamadığı için tadilat yapılamayan köşkün geleceği belirsizliğini koruyor. Duvarlarına sprey boya ile yazı yazılan tarihî yapı, madde bağımlılarının mekanı haline geldi.


Bahçelievler Milli Egemenlik Parkı'ndaki 5 asırlık Siyavuşpaşa Köşkü, 2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Bahçelievler Belediyesi'ne kütüphane olarak tahsis edildi. Kasrı devralan Bahçelievler Belediyesi yetkilileri değerli yapının rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerini yapmak için yetkili kurumlara müracaat etti. İddiaya göre, İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne başvuran Bahçelievler Belediyesi'nin projeleri eksiklik sebebiyle kabul görmedi.


Gerekli belgeleri 6 senedir ilgili yerlere ilettiklerini ama netice alınmadığını belirten belediye yetkilileri, “Evraklar tam hazırlanmasına rağmen sürekli geri gönderildi. Restorasyon izin talepleri İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na iletildi. İzin çıkması halinde kasrı en kısa sürede aslına uygun restore edeceğiz.” açıklamasında bulundu.


ŞARTLAR YERİNE GETİRİLİRSE İZİN ONAYLANIR


Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü Müzeler Kurumlar Şube Müdürü Edip Şeref Bayar ise belediyenin şartların tam olarak yerine getirmesi durumda projenin onaylanacağını söyledi. Yapının restorasyon ve rölöve projesinin uygun şekilde yapılması gerektiğini vurgulayan Bayar, “Kurul, kasrın onarılması konusunda, ‘Şöyle yapacaksın, bana bu konuda restorasyon ve rölöve çalışmasını getir onaylayayım.' der. Eğer belediye bu şartları yerine getirmezse kurul onaylamaz. Bizim kurumlarımız burada özverili çalışır. Proje gerektiği gibi hazırlandığında kurul zaten toplanır, şartlara uygun proje varsa onayı verir.” diye konuştu.


MAHALLELİ CANINDAN BEZDİ


Siyavuşpaşa Köşkü'nün korunması için mahalleli olarak tedbir almaya hazırlandıklarını belirten Siyavuşpaşa Mahalle Muhtarı Selami Aykut, birçok yere başvurduklarını ama netice alamadıklarını söyledi.


Parkın girişinde dükkanı bulunan İnci Terzioğlu da “Siyavuşpaşa çeşmesi de yerinden taşındığı için kurudu. Ata yadigarı eser, tam 6 yıldır onarılmayı bekliyor. Özellikle geceleri köşkte her türlü olumsuzluk yaşanıyor.” dedi.


Zaman


Geri Dön