29 / 04 / 2024

Bahtiyar Yurtoğlu ABD'de 30 bin dolara ev satıyor

Bahtiyar Yurtoğlu ABD'de 30 bin dolara ev satıyor

ABD'de mortgage krizi sonrasında bankaların elinde bulunan evler değerinin çok altında fiyatlara satılıyor



Türk girişimci Bahtiyar Yurtoğlu, Amerika'nın Florida eyaletindeki Orlando şehrinde merkezi bulunan The Winter Park Land şirketi ile yaptığı işbirliği ile ABD'li bankaların mortgage krizi sonrasında el koyduğu evleri 30 bin dolardan başlayan fiyatlara satıyor. Yurtoğlu, Türkiye'de ise Remax Ortaköy ofisi ile ortaklık yaptı. ABD'li bankaların ellerinde mortgage krizi sonrasında el konulan ve değerinin 2-3 katı altında fiyatlarla satılan yüzbinlerce daire olduğunu belirten Yurtoğlu, bankaların bu daireleri özellikle de yabancılara satış için teklif usulüyle satışa çıkardığını söyledi. ABD'de bankaların elinde bulunan evlere en çok İngilizlerin ilgi gösterdiğini belirten Yurtoğlu, Türkiye'de böyle bir işbirliği yapmaya kendisinin bir bankanın açık artırmasından 30 bin dolara aldığı ev ile başladı. Yurtoğlu, ABD'nin çeşitli yerlerindeki 60 metrekareden başlayan 1+1 evleri 30 bin dolardan başlayan fiyatlara Türk yatırımcılara da sunacağını söyledi. Yurtoğlu'nun işbirliği yaptığı Remax Ortaköy ofisi yetkilisi Tayfur Onaran, "Biz sadece banka ile Türk alıcılar arasında aracılık yapıyoruz. Alıcılar evi internet üzerinden ya da isterse ABD'ye gidip beğeniyor. Parasını nakit olarak bankaya yatırıyor. 30-40 gün içinde ise tapusu ellerine ulaşıyor" dedi.

ABD'li bankaların portföylerinde bulunan evleri isteamerika.com sitesi üzerinden satışa sunan Yurtoğlu, bazı evlerin içinde hazır kiracıların bulunduğunu, bulunmayanlara ise kira garantisi sağladıklarını söyledi. Fiyatları 30 bin dolardan başlayan evlerden aylık yüzde 10'dan başlayan işletme ücreti, 180 ile 200 dolar arasında aidat alınıyor. Yılda bir kez mart ayında ise 700 ile bin dolar arasında vergi ödeniyor. Yurtoğlu, çoğunluğu 1+1 olan evlerin aylık kira getirisinin 650 dolar civarında olduğunu bazılarını içinde ise hazır kiracıların olduğunun kaydetti.

Sömestr tatilinde emlak turuna başlayacak
Y urtoğlu kendilerine gelen talepler sonrasında Türkiye'deki seyahat şirketleriyle iletişime geçerek sömestr tatilinde emlak turları düzenlemek için harekete geçtiklerini söyledi. Onaran ise "Şu anda 20-25 ciddi yatırımcıyla görüşüyoruz. Alacakları ev 30-40 bin dolarsagidip görmeye gerek duymuyorlar. 100 bin dolar ve üstündeyse ABD'ye gidip almak istiyorlar" diye konuştu. Ev satın almak isteyenlerin çoğunu ise ABD'de çocuğu okuyanlar oluşturuyor.

Florida
70 metrekare
Fiyat: 41 bin dolar
Kira: 650 dolar( hazır kiracılı)
Koşullar: Aidat(211 dolar)Yılda bir kez mart ayında 1477 dolar

Orlando
ABD'de Ocak-Ekim 2009 tarihleri arasında 156 bin daire yabancılara satıldı.
66 metrekare
Fiyatı: 39 bin dolar
Aylık tahmini kira: 649 dolar
İşletme ücreti: ilk kiranın yüzde 50'si; diğer aylarda yüzde 10; aidat-181 dolar; yılda 1 kez mart ayında 900 dolar vergi

Winter Park
Fiyat: 39 bin dolar
Kira getirisi: 649 dolar
Koşullar: Yüzde 10 işletme bedeli (69 dolar), aidat (211 dolar), Yılda 1 kez Mart ayında 1477 dolar vergi ödenecek
Dilek Taş/Sabah Emlak


Geri Dön