30 / 04 / 2024

Bakan Bolat açıkladı! Temmuz'da ihracat rekoru kırıldı!

Bakan Bolat açıkladı! Temmuz'da ihracat rekoru kırıldı!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat yaptığı son dakika açıklamasında ihracatın Temmuz ayında yüzde 8,4 artış göstererek, 20 milyar 93 milyon dolar şeklinde gerçekleştiğini söyledi. Bakan Bolat, "Böylece tarihin en yüksek temmuz ayı ihracat değerine ulaşılmış oldu" dedi.



Ticaret Bakanı Ömer Bolat ihracat rakamları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada ihracatın Temmuz ayında yüzde 8,4 artış göstererek, 20 milyar 93 milyon dolar olarak gerçekleştiğini dile getirdi.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın dış ticaret rakamları ile ilgili yaptığı açıklamalar şu şekilde: "Bu yılın Ocak Temmuz dönemlerinde ihracatımız küresel üretim ve ticaret de düşüşle deprem felaketine rağmen geçtiğimiz seneki seviyelerine yakın 143 milyar 435 milyon dolar şeklinde gerçekleşti." dedi. 

Yine konu ile ilgili olarak açıklanan son dakika rakamlarına göre, bir önceki senenin aynı dönemine göre ihracat senenin ilk altı ayında yüzde 0,6 oranında düşüş gösterdi.

Bakan Bolat açıkladı! Temmuz da ihracat rekoru kırıldı!

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2023 yılının Temmuz ayı itibarıyla son 12 aylık ihracat da yüzde 2,1 oranında artış ile 253 milyar 379 milyon dolar şeklinde gerçekleşti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat yaptığı açıklamada söz konusu bu sonucun küresel üretimdeki ve özellikle en büyük ihracat pazarları arasında yer alan Avrupa Birliği ülkelerindeki durgunluğa, dünya ekonomisinde zayıflayan üretime ve ticaret hacmine ve ayrıca dünya ticaret fiyatları ile emtia fiyatlarındaki ciddi düşüşe rağmen başarıldığını kaydetti.

Konu ile ilgili olarak açıklanan resmi rakamlara göre, bu yılın Temmuz ayında bir önceki senenin aynı ayına göre, motorlu kara taşıtları ihracatı yüzde 36,0 oranında artış göstererek 2,4 milyar dolar; kazan ve makine ihracatı yüzde 24,9 oranında artış göstererek, 1,9 milyar dolar; elektrikli makine ve cihaz ihracatı da  yüzde 30,7 oranında artış göstererek 1,2 milyar dolar şeklinde gerçekleşti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat yaptığı yaptığı açıklamada önemle vurgulamak istediği bir diğer gelişmenin de katma değerli ihracatındaki artış olduğunu söyledi.

Bakan Bolat açıkladı! Temmuz da ihracat rekoru kırıldı!

Bakan Ömer Bolat konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada bu kapsamda, 2022'de yüzde 36,9 şeklinde olan orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatının imalat içindeki payının bu senenin ilk yedi ayında yüzde 40,8’e yükseldiğini kaydetti. Ayrıca Bakan Ömer Bolat açıklamasında önümüzdeki dönemlerde de katma değeri yüksek olan ürünlerin üretimini ve ihracatını artırarak daha fazla değer yaratılmasını sağlayacak ve sürdürülebilir refah artışları elde edeceklerini dile getirdi.

Temmuz ayında ithalatın da yüzde 11,1 artış göstererek, 32 milyar 475 milyon dolar şeklinde gerçekleştiğini kaydeden Ticaret Bakanı Ömer Bolat bu yılın Ocak-Temmuz döneminde ithalatın da bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 5,1 oranında artış göstererek 217 milyar 52 milyon dolara ulaştığını söyledi.

Açıklamasında ithalatta yaşanan artışların önemli oranda işlenmemiş altın ithalatından kaynaklandığını kaydeden Ticaret Bakanı Ömer Bolat yaptığı, bu dönemde işlenmemiş altın ithalatının 12,5 milyar dolar, yani yüzde 180,4, artış göstererek, 19,4 milyar dolar şeklinde gerçekleştiğini söyledi.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, Ticaret Bakanı Ömer Bolat  2022'de ithalatta yaşanan söz konusu artışın temel belirleyicisi olan enerji ithalatı ise yüzde 26,0 oranında gerileme ile 41,1 milyar dolar şeklinde gerçekleştiğini söyleyerek, gir önemli sevindirici hususun da Türk Lirası ile yapılan ithalattaki artış olduğunu söyledi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ayrıca Ocak-Temmuz döneminde Türk Lirası ile ithalatın yüzde 157,1 oranında artış göstererek, 309,5 milyar Türk Lirası şeklinde gerçekleştiğini söyleyerek, "Bu artış ödemeler dengesi finansmanı açısından olumlu bir gelişmedir.” dedi.


Türkiye’de 1 yıllık tüketimden daha fazla zeytinyağı var!

Son dakika! Zeytinyağı ihracatı yasaklandı!

Türk ürünleri için kritik adım! Yüzde 1,5'tan yüzde 10'a yükseltildi


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön