Türkiye’de 1 yıllık tüketimden daha fazla zeytinyağı var!
Köklü Zeytincilik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kürlek, zeytinyağı ihracatına gelen 3 aylık yasak için, “İç piyasada 160 bin tonluk bir tüketim var. 135 bin ton da ihracat. 200 bin ton stoğumuz mevcut. Yeterince yağımız var. İhracat yasağı kaldırılmalı” dedi.
Aşırı sıcaklar nedeniyle zeytin üretiminde meydana gelen düşüş sonrasında zeytinyağı ihracatına getirilen 3 aylık yasak tartışma yarattı. Köklü Zeytincilik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kürlek, “Dünyada iklim krizi yaşanıyor. Zeytin üreticileri İtalya ve İspanya özellikle geçen yıl bundan çok etkilendi. Rekolte düşüklüğü de dünya çapında fiyatların yükselmesini tetikledi. İspanya’da 680 bin ton üretim oldu. Normalde 1 milyon 200 bin ton olması gerekiyordu” dedi.
Ülkemizde zeytinyağı üretiminin 420 bin tonla tarihi rekora ulaştığına dikkat çeken Kürlek, şöyle devam etti: “Zeytin ağacı sayımız son 10 yılda 90 milyondan 190 milyona çıktı. Üretimin artması, diğer ülkelerde ise mahsulün azalması, doğal olarak fiyatları tetikleyerek ihracatı artırdı. Zeytinyağının uluslararası arenada değeri neyse fiyatı o oldu. Sezon başında 4,5 euro olan kilo başına fiyat şu anda 7 eurolar düzeyinde. Kur farkları ile birlikte iç pazarda fiyatlar ciddi şekilde yükseldi.“
1 KİLO ET, 1 LİTRE ZEYTİNYAĞI!
Diğer yağlarla zeytinyağının karşılaştırılmasının yanlış olduğunu belirten Kürlek, üretici ve ihracatçılar olarak görüşlerini şöyle özetledi: “Zeytinyağının hakkı çok eski yıllarda 1 kilo et ile 1 litre zeytinyağı değerindeymiş. Zeytinyağının toptan fiyatı şu anda 180 TL civarında. Fiyatların artmasıyla iç pazarda bir tüketim kaybı ortaya çıktı. Ama ihracat yasağı ihracatçılar ve üreticiler açısından negatif etki gösterecektir. Geçtiğimiz yıl 420 bin ton zeytinyağı üretimi yapıldı. Bu ciddi bir rakam. Şu anda 135 bin ton ihracat var. Bir önceki yılın zeytinyağı da belli bir miktarda devir ediyor. Bunları da hesaba katınca 500 bin ton hacim ortaya çıkıyor. İç piyasada kişi başı 2 litre düşünürsek 160 bin ton iç pazar yapar. 135 bin ton da ihracat var. Toplam 300 bin ton yapar. Türkiye’de zeytinyağı stoğu 200 bin ton civarında. Demek ki şu anda Türkiye’de 1 yılda tüketebileceğinden daha fazla zeytinyağı bulunuyor. 3 ay sonra yeni mahsul gelecek. Yeterince zeytinyağı var ama ihracat yapamıyoruz. Bu kadar zeytinyağının iç piyasada tüketilmesi mümkün değil. Çiftçi yağını daha az fiyattan vermek zorunda kalacak. İhracat yasağı fiyatları kesin düşürür demek zor. Çiftçi, belli bir fiyatta diretirse fiyat düşüşü olmaz. Karar bir kez daha gözden geçirilmeli.”