Sektörel

Bakan Bolat'tan ev sahiplerine ve emlakçılara uyarı: Emlakta doğrulanmış ilan düzenlemesi nasıl uygulanacak? 

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 15 Eylül'den itibaren emlakta devreye alınacak olan "doğrulanmış ilan" düzenlemesi kapsamında verilecek yetkinin sadece ilan için geçerli olacağına dikkat çekti. İşte emlakta doğrulanmış ilan düzenlemesi ile ilgili detaylar...

Ticaret Bakanlığının, tüketici haklarını korumak, sahte ilanlarla vatandaşların karşılaştığı fiyat manipülasyonlarını engellemek, taşınmaz ticaretinde kayıt dışılığın önüne geçmek için ilan platformlarında uygulayacağı "doğrulanmış ilan" düzenlemesi, emlakta 15 Eylül tarihinden itibaren başlayacak. 

Düzenleme çerçevesinde, Bakanlıkça kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), bu tarihte devreye alınacak ve yılbaşından itibaren zorunlu şekilde emlak ticaretinde uygulanacak.

Bu şekilde, platformlardaki emlak ilanları, taşınmaz sahibi, bu kişinin birinci ve ikinci derece hısımları ya da şi tarafından verilebilecek ya da taşınmaz sahibince yetkilendirilen emlak işletmesince verilebilecek. Sistemle, gayrimenkul sahibi, emlak işletmesini e-Devlet'te oluşturulan ekrandan yetkilendirecek, bu ekrandan ilana konu taşınmazı, yetki vermek istediği emlak işletmesini ve süresini belirleyecek ve işlemini tamamlayacak. 

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, düzenlemenin hayata geçmesine sayılı günler kala önemli açıklamalarda bulundu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, vatandaşların, verdikleri yetkinin kapsamına ilişkin herhangi bir endişeleri olmaması gerektiğini aktardı ve "Vatandaşlarımız tarafından emlak işletmesine verilecek yetki yalnızca bu işletmece ilanın verilmesine ilişkindir. Yetki, emlak işletmesince taşınmaz hakkında tapu işlemi yapılmasını ya da başka bir tasarrufta bulunulmasını kapsamayacak" diye konuştu. 

Bakan Bolat, hem vatandaşların hem de emlak işletmelerinin dikkat etmesi gereken hususlar ile ilgili de şunları söyledi: 

"EİDS üzerinden tanınacak ilan yetkisi, emlak işletmelerinin yönetmelik gereği düzenlemesi gereken sözleşme ve diğer belgelerin yerine geçmeyecek. İşletmelerin, yetkilendirme sözleşmesi, taşınmaz gösterme belgesi, alım satıma ve kiralamaya aracılık sözleşmesi gibi belgeleri düzenleme zorunluluğu sürüyor. Diğer taraftan, sistemin devreye alınmasıyla emlakçılık yapılabilmesi için Bakanlığımızdan alınması gereken taşınmaz ticareti yetki belgesi bulunmayan emlak işletmelerince ilan girişi gerçekleştirilemeyecek. Bu sebeple halihazırda yetki belgesiz şekilde faaliyet gösteren emlak işletmelerimizin herhangi bir mağduriyetle karşılaşmamaları için ivedilikle yetki belgesi almalarını önemle hatırlatmak isterim."

EİDS yetki doğrulama uygulamasında, 15 Eylül-31 Aralık 2024 döneminin bir geçiş süreci şeklinde öngörüldüğünün altını çizen Ömer Bolat, "Bu süreçte doğrulama olmaksızın da ilan verilebilmesi mümkün olacak ancak doğrulanmış ilanlarda EİDS'den doğrulandığına ilişkin bir logo bulunacak" dedi. 

Bolat, uygulamanın 1 Ocak 2025 itibarıyla yetki doğrulaması yapılmaksızın ilan verilemeyecek şekilde tamamen uygulamaya geçirileceğinin altını çizdi ve şöyle konuştu: 

"Söz konusu sistemin devreye alınmasının, ilan platformlarında bulunan sahte ve aldatıcı ilanlar ve bu ilanların yol açtığı spekülatif fiyat artışlarına engel olacağını, yetki belgesiz ve kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerini önleyeceğini, tüketici mağduriyetlerinin azalmasına ve sektörde adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısının tesis edilmesine katkıda bulunacağını değerlendiriyoruz."

İstanbul'da evini kentsel dönüşüme vermek isteyenler dikkat! Taşınma ve kira desteği ne kadar?

AFAD Kahramanmaraş, Osmaniye, Gaziantep, Hatay deprem konutları hak sahipliği kura sonuçları 12 Eylül 2024!

TOKİ Başkanı'ndan deprem bölgesi açıklaması: 204 bin konutun yapımı başladı, 200 bini sene sonunda teslim edilecek!