23 / 12 / 2024

Bakan Canikli, AVM'lerin yeni adresi olarak Esenler'i gösterdi!

Bakan Canikli, AVM'lerin yeni adresi olarak Esenler'i gösterdi!

AVM’lerle yeni kriterler arasında ‘tüketim talebinin’ yer alacağını açıklayan Bakan Canikli, “Zengin az harcar. O nedenle Nişantaşı’nda değil de daha çok Esenler’de AVM’ye izin verilecek” dedi



Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Perakende Yasası kapsamında yeni kurulacak AVM’lere ilişkin ölçütleri belirlemek için harekete geçti. Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, yeni kriterler arasında bölgelerin tüketim talebinin de yer alacağını belirterek, “Örneğin, Nişantaşı’nda harcama potansiyeli ile Esenler’deki harcama potansiyeli farklı. Zenginleştikçe harcama eğilimi azalır. Bu nedenle Esenler’de daha çok AVM’ye izin verilecek” dedi.


Bakan Canikli, bir grup gazeteciye Perakende Yasası kapsamında atılacak adımlara ilişkin bilgi verdi. Bakanlar Kurulu kararıyla yeni açılacak olan AVM ve zincir mağazalara ilişkin kriterlerin yayımlayacağını kaydeden Canikli, “Trafik yoğunluğu, ulaşım ve otopark imkânları, o bölgedeki işlem hacmi, başka alışveriş merkezinin bulunup bulunmadığı gibi unsurlara bakarak kriterler belirlenecek. ‘Burada mağaza yeterli, ticaret hacmini karşılar’ diyerek, başka AVM açılışına izin vermezseniz, o zaman da oradaki mevcut mağazaya avantaj sağlarsınız. Bu da tekelci yapı oluşturur. Gereksiz AVM açılışı için de izin verirseniz kaynak israfı olur” dedi.


ALIŞVERİŞ KRİZİ GELDİĞİNDE BUNLARI YAPIN ALIŞVERİŞ KRİZİ GELDİĞİNDE BUNLARI YAPIN


Canikli, nüfusun da önemli bir kriter olacağını belirterek, “Örneğin, Nişantaşı’ndaki nüfusun harcama potansiyeli ile diyelim bir Esenler’deki nüfusun harcama potansiyeli çok farklı. Düşündüğünüzün tam tersi olacak aslında. Zenginleştikçe insanların harcama eğilimi azalır. Diyelim ki aylık geliri 100 bin dolar olan insan var. Bir tarafta da aylık bin 500 lira neyse maaş alan emeklimiz var. İkisinin de gelirinde belli bir oranda artış yapın, 250 TL artırın. Zenginin ilave geliri olduğu gibi tasarrufa gider. Ama emekliye verdiğiniz 250 TL’nin tamamı tüketime gidecektir. Bunların hepsi önemli unsurlar olacak. Gelir seviyesi, yerleşim biçimi ve tüketim alışkanlıkları da önemli” diye konuştu.


YENİ BÖLGELERE ÖNCELİKLİ İZİN 


Bir bölgenin gelişim potansiyelinin de AVM ve zincir mağaza açılışlarında belirleyici olacağını kaydeden Canikli, “Yeni bir bölgedir ve gelişme kaydediyordur. Ona göre ön almanız ve orada ilave izin vermeniz gerekir. Aksi halde tekelleşme oluşur. Çok hassas dengeler var. Seçim öncesine bu konunun yetişmesi zor görünüyor” diye konuştu.


YURTDIŞINDAKİ ALIŞVERİŞ CENNETLERİ  YURTDIŞINDAKİ ALIŞVERİŞ CENNETLERİ KENTSEL DÖNÜŞÜME ÖZEL PLAN


Kentsel dönüşüm planlamasında da AVM kriterlerinin dikkate alınacağını kaydeden Canikli, “Büyükşehirde dönüşüm projeleri var. Diyelim ki İstanbul Kadıköy’de Fikirtepe dönüşüyor. Şimdi oradaki bina sayıları artıyor, insanların gelir seviyesi değişiyor. Oradaki perakende işletmeyi de buna göre planlayacaksınız. Önde gidip, o bölgenin gelişimini düşüneceksiniz. Gelecekle ilgili öngörüler de bir kriter olacak” diye konuştu. Bakan Canikli, AVM’lerin pazar günü kapatılmasının söz konusu olmadığını söyledi.


YENİ KRİTER İÇİN SEKTÖR NE DEDİ?


Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı HULUSI BELGÜ:

Gelir düşükse sepet ortalaması da düşük

“AVM’ler bulundukları bölgelere hitap edebilmeli. Düşük gelirli kitle mesela genelde yüksek gelirlilerle aynı ortamda alışveriş de istemiyor; çünkü rahat edemiyor. Gelir düştükçe AVM’ye giriş sıklığı artıyor ancak ortalama sepet harcaması 35 liraya geriliyor. Yüksek gelirde ise sepet ortalaması 3 haneli.”


ERKEKLER NEYE, KADINLAR NEYE PARA HARCIYOR? ERKEKLER NEYE, KADINLAR NEYE PARA HARCIYOR?


JLL Türkiye Başkanı AVI ALKAŞ:

Bir defada yarım milyon harcayan var

“Zengin insanlar eline geçen fazladan parayı sürekli biriktirseydi zannederim lüks tüketim bu kadar artmazdı. Zenginleştikçe harcama düşmez. Zira bir giyim mağazasına gidip bir defada yarım milyon harcayabilen insanlar var. Özellikle de Araplar İstanbul için hem semt hem de miktar olarak harcama dengelerini etkiliyor.”


Hürriyet


Geri Dön