23 / 12 / 2024

Bakan Eroğlu: Kuraklıkla mücadele için baraj yapmaya devam edeceğiz!

Bakan Eroğlu: Kuraklıkla mücadele için baraj yapmaya devam edeceğiz!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kurak iklim bölgesinde olan Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını söyledi. Bakan Eroğlu, kuraklıkla mücadele için baraj yapmaya devam edeceklerini ifade etti...




Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kurak iklim bölgesinde olan Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını söyledi. Kuraklıkla mücadele için baraj yapmaya devam edeceklerini ifade eden Eroğlu, “Suyumuzun neredeyse yüzde 75’ini sulamada kullanıyoruz. Türkiye'de baraj ve göletlerin yapılması teknik bir zarurettir. Kuraklıkla mücadele için baraj ve göletler olmazsa olmazdır. Barajlar keyif için yapılmıyor. İklim ve coğrafyanın getirdiği bir mecburiyetten yapılıyor.” dedi.


Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve kuruluşların destek verdiği '2. Barajlar Kongresi', İstanbul Fuar Merkezi’nde yapılıyor. Kongreye katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, baraj ve gölet yapımıyla ilgili bilgi verdi. Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığına dikkat çeken Eroğlu, “Türkiye kurak iklim bölgesinde. Su ihtiyacı yaz aylarında azami derecede artıyor. İnsanların içme ve kullanma su ihtiyacı daha fazla oluyor. Kış aylarında kişi başına 150 – 200 litre su kullanılıyorsa yaz aylarında bu 300 litreye çıkıyor. Kış aylarında yağan yağmuru mutlaka biriktirip yaz aylarında kullanma zarureti var. Bazıları barajlara karşı çıkıyor. Anlamakta zorlanıyorum çünkü barajlar olmadığı taktirde içme ve kullanma suyunu veremeyiz.” diye konuştu.


Suyun yüzde 75 oranında sulamada kullanıldığını kaydeden Eroğlu, şöyle devam etti: “Baraj ve göletlerin yapılması teknik bir zarurettir. Kuraklıkla mücadele için baraj ve göletler olmazsa olmazdır. Barajlar keyif için yapılmıyor. İklim ve coğrafyanın getirdiği bir mecburiyetten yapılıyor. Bu bakımdan baraj yapmaya devam edeceğiz. Bütün şehirlerimizde kuraklıkla mücadele için, yeterli su verebilmek için baraj yapmaya devam edeceğiz.” 


'İSTANBULLULAR ENDİŞE ETMESİN, BİZ DÜŞÜNÜYORUZ'


Kendisine sık sık, "İstanbul’da su sıkıntısı yaşanacak mı?" şeklinde soru sorulduğunu dile getiren Eroğlu, “Biz büyük bir şehri tek kaynaktan beslemiyoruz. Alternatif hatta bizim A, B, C planlarımız var. Alınacak tedbirleri merak etmeyin alıyoruz. Vatandaşın düşünmesine gerek yok. İstanbul’da şöyle bir endişe var. Geçmişte çok büyük sıkıntı çekildiği için küvetler doldurulup oradan bir hafta idare gibi büyük sıkıntılar yaşandığı için vatandaşta endişe var. Onlar düşünmeyecek bunu biz düşünmeye mecburuz. Vatandaş rahat olsun. Yağış azlığı var ama inşallah bu akşam yağış gelir. Melenin suyunu Ömerli’ye akıttık. 2007 yılında çok büyük kuraklık olmasına rağmen İstanbul’a kuraklık yaşatmadık.” ifadelerini kullandı. 

Yakın bir gelecekte dünyada gıda arzı ve güvenliği sektörünün en önemli sektör haline geleceğine dikkat çeken Eroğlu, “Biz 8,5 milyon verimli arazinin tamamını sulayacağız. Türkiye’yi gıda üretim ve ihracat üssü haline getirmek istiyoruz.” dedi. 


'ZEUGMA MÜZESİ BARAJLARDAN ÇIKAN ESERLERLE ORTAYA ÇIKTI'


Barajları inşa ederken çevre etkileri, yerleşim, tarihi eserler, kültürel varlıklara dikkat edildiğine değinen Bakan Eroğlu, şöyle devam etti: “ Bunlara dünyada en fazla özen gösteren biziz. Şu anda dünyadaki en büyük mozaik müzesi Gaziantep’teki Zeugma. Bu müze neden ortaya çıktı. Bu muhteşem mozaikler Devlet Su İşleri’nin(DSİ) baraj inşaatları sırasında ortaya çıktı.” 



'HES’LER TÜRKİYE’DE ELEKTRİĞİN SİGORTASIDIR'


Hidroelektrik santrallere (HES) karşı çıkanları anlayamadığını ifade eden Eroğlu, Bütün dünyada hidroelektrik santral Amerika’da Kanada da dahil yüzde 90 – 95 i kullanıldığını söyledi. Türkiye 2003 yılında potansiyelinin sadece yüzde 18’ini kullanabildiğini kaydeden Eroğlu, “Su akıyor biz bakıyorduk. Ama biz son yıllarda hidro elektrik enerji üretiminde gerçekten şaha kalktık. 26 milyar kilovat saatlik üretimi geçen yıl sonunda 79 milyar kilovat saate çıkardık. Şu anda gördüğünüz 4 ampulden biri bizim getirdiğimiz temiz, karbon emisyonu olmayan çevreci bir hidroelektrik santralle geliyor.” diye konuştu. 


Bütün dünyada teşvik edildiğine dikkat çeken Eroğlu, “Yanlışlık olmasın biz zaten uygun olmayan yerlerdekileri vermiyoruz. İptal ediyoruz. Ayrıca çok iyi bir denetim durumu var. HES’ler Türkiye’de elektriğin sigortasıdır. Buna karşı çıkmak doğru değildir. Burada büyük bir pasta var. Kimse, bazı doğalgaz ve kömürden elektrik üreten yurt dışı firmaların gazına gelmesin. Bu son derece temizdir. Bir ağaç kesildiği zaman en az iki katı ağaç dikme ve çevreyi düzenleme mecburiyeti getiriyoruz. Vadiyi düzenletiyoruz. Gidin Trabzon’da en Solaklı vadisine bakın.” ifadelerini kullandı.



Bugün


Geri Dön