Bakan Özhaseki açıkladı: 'İlk olarak 200 bin konut yenilecek!'
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki yaptığı açıklamada olası İstanbul depremine yönelik hazırlıkları hızlandırdıkları ve aralık ayı ortasında 5-6 maddelik eylem planını kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.
“Beklenen İstanbul depremine ilişkin ne tür hazırlıklar yapılıyor?”, “Adalar çevresinde gerçekleşmesi muhtemel deprem nereleri etkiler?” gibi soruları Bakan Özhaseki’ye yönelten Milliyet gazetesi köşe yazarı Abdullah Karakuş, aldığı cevapları bugünkü köşe yazısında kaleme aldı.
İşte Karakuş’un bugünkü yazısı...
“Bakan Özhaseki ilk olarak dokunsanız yıkılacak 200 bin konuyu taşıyacaklarını söyledi. İstanbul’da 600 bin yüksek riskli konut olduğunu belirten Özhaseki bunları taşımaya ilişkin rezerv alanlarının belirlenmeye devam edildiğini vurguladı.
ASKERİ ALANLARA KONUT
Konut yapılacak bazı askeri bölgeler de belirlediklerinin altını çizen Bakan Özhaseki “Buralara 300 bin konut inşa edebiliriz. Müteahhide versek 150 bin ev alabiliriz. Arsa üretme araştırmalarımız sürüyor. İstanbul’da aralık ayı ortasına kadar rotamızı belirleriz” diyor.
İstanbul’u depreme hazırlama için gece gündüz çalıştıklarına vurgu yapan Özhaseki 39 belediye ile 15’in üzerinde toplantı yaptıklarını ifade etti. Kentsel dönüşüme ilişkin kanun da hazırladıklarını kaydeden Bakan Özhaseki ev sahiplerinin daha çok hak istemesinden ötürü geçmişte pek çok sorunlar yaşadıklarını dile getirdi.
İstanbul için ‘Yarısı bizden’ kampanyasına bir milyondan fazla başvuru olduğunu belirten Özhaseki buna ilişkin yeni koşullar açıklayacaklarını belirtti. Yerinde dönüşüm için ise yapıldığı sürece avanslar vereceklerini kaydeden Özhaseki, yarısı bizden kampanyası ile 200 bin kişinin evinin yenilenebileceğini belirtti.
Muhtemel bir adalar depremi ile adalara bakan sahil bölümünün etkilenebileceğini vurgulayan Özhaseki, Karadeniz’e yakın alanların daha az etkileneceğini paylaştı.
SANAYİ BÖLGELERİ İÇİN ÜÇGEN HAT
Sanayi bölgelerini ve fabrikaları taşımak için de Ankara’nın doğusu, Sivas’a doğru üçgen bir hat belirlendiğini bildiren Bakan Özhaseki, bunun aşağısının Mersin’e doğru olduğunu açıkladı. Buraların alt yapısının da yapılacağını söyleyen Özhaseki, bedelsiz arsa verilebileceğini de açıkladı.
Bu bölgenin ulaşımı konusunda Mersin limanına doğru demiryolu hattının da olacağını duyuran Özhaseki, planlama çalışmalarının devam ettiğini vurguladı.
HIZLA YAPMAKTAN BAŞKA ÇAREMİZ YOK
İstanbul’un deprem hazırlığına ilişkin büyük emek vereceğini vurgulayan Bakan Özhaseki, “Şu anda da 180 bin bandında yenilenme var. 11 sene içerisinde 1 milyona yakın bağımsız birim yenilenmiş. Fakat bu yeterli değil. Hızlı bir şekilde yapmaktan başka çaremiz yok” diyor.
6 Şubat deprem felaketinin toplam 18 ilin etkilendiğini kaydeden Özhaseki muhalefetin doğru olmayan söylemlere girdiğini aktardı. 680 bin evin hasar gördüğünü açıklayan Özhaseki, maddi hasarın da 100 milyar doların üzerinde olduğuna dikkat çekti.
ŞEHİR MERKEZLERİNİ DE YAPMAYA BAŞLADIK
Sağlam zeminler bularak inşaatlara hızla başladıklarının altını çizen Özhaseki, “200 bin konutun yapımına başladık. Kent merkezlerinin inşası da başladı. Yapılacak bölgeleri bir bir belirledik. Köylerimizde de çelikten konuttan yapmaya başladık. 100 bine yakın inşa edeceğiz. Yeni bir teknoloji. Bizim bildiğimiz klasik yöntemlerden çok daha yararlı ve verimli. Yerinde dönüştürmek isteyen kişilere de destek sağlıyoruz. 200 bin konuta başladık. 6 ay içinde 100 bin bandında köy evimizi bitireceğiz. Toplam 300 bin edecek. Yeni başlattığımız yapıları da maksimum bir yıl içinde bitireceğiz. Bu sayede, herkesin hakkını vererek, yaralarını sararak ve zararlarını tazmin ederek bu işin içerinden başarıyla çıkacağız. Deprem bölgesine devamlı giderek çalışmaları yakından takip ediyorum” dedi.
Bakan Mehmet Özhaseki’yi deprem hazırlıkları konusunda kararlı gördüm. Fakat özellikle İstanbul için insanlara da büyük görevler düşüyor.”
Cumhurbaşkanının kira çıkışına rağmen VGM kiralara yüzde 800 zam yaptı!
Çelikten yapılan binalar depreme 8 kat daha dirençli!
Antalya’daki kiracılardan ‘Barınamıyoruz’ isyanı!