29 / 04 / 2024

Cumhurbaşkanının kira çıkışına rağmen VGM kiralara yüzde 800 zam yaptı!

Cumhurbaşkanının kira çıkışına rağmen VGM kiralara yüzde 800 zam yaptı!

Erdoğan, kira fiyatları konusunda bir konut sahibine "Sende vicdan var mı?" diye sormuştu. Buna rağmen, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün kiracılarına yedi kat zam dayattığı ortaya çıktı. Vatandaşlara "Kira tutarını 18 bin lira olarak belirlenmiştir” yazısı gönderildi.



Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz, barınma krizini de beraberinde getirdi. Mahkemeler, konut sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getiren dava dosyalarıyla doldu. Ekonomik kriz yüzünden yoksulluğun pençesindeki vatandaşlar, hali hazırda kıt kanaat ödeyebildiği kirasına yapılan fahiş zamlar yüzünden çaresiz durumda kaldı.

Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, “Kira zamlarında yüzde 25’lik tavan” uygulamasının etkisizliği, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait Hatay’daki evlere ilişkin kira artışı kararı ile bir defa daha gözler önüne serildi. Hatay'ın Arsuz ilçesindeki Vakıflar Genel Müdürlüğüne (VGM) ait Kuğupark Konutları’nda yaşanan kira krizi ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanının kira çıkışına rağmen VGM kiralara yüzde 800 zam yaptı!

KİRACIYA İHBARNAME

Arsuz’un Karaağaç bölgesindeki VGM Kuğupark Konutları’nda yaşayanlar ile ortalama bin 800 lira ile 2 bin 400 lira arasında kira sözleşmesi yapıldı. Kiracılara, 19 Kasım tarihinde bir ihbarname gönderildi. VGM Hatay Bölge Müdürlüğü imzası ile bölgede yaşayan bir vatandaşa gönderilen ihbarnamede, şu ifadeler kullanıldı: “Kira kontratının süresi 31 Aralık 2023’de sona ermektedir. 1 Ocak 2024-31 Aralık 2024 tarihlerinde yeni kira tutarınız aylık 18 bin lira olan Rayiç Bedeli dikkate alınarak belirlenmiştir. Anılan kira kontratının aylık 18 bin lira bedel ile 31 Aralık 2024’e kadar devamı için gereğini rica ederim.”

KİRAYA FAHİŞ ZAM

İhbarnameye göre VGM, mülkiyetindeki gayrimenkullerin kirasına yüzde 800 ile yüzde bin arasında zam yaptı. Karara tepki veren CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, “Depremin ardından büyük bir barınma ve konut ihtiyacının meydana geldiği Hatay’da, devletin kendi kurumlarınca yapılan bu fahiş zam, halihazırda son derece yıkıcı bir depremi deneyimlemiş, sevdiklerini, konutunu ve işini kaybetmiş vatandaşlarımıza daha da acı yükler getirecektir” dedi. VGM’nin zam kararının diğer taşınmaz maliklerini de cesaretlendireceğine vurgu yapan Kara, “Bu da Hatay’da daha da derinleşen bir konut krizine sebep olacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanının kira çıkışına rağmen VGM kiralara yüzde 800 zam yaptı!

MECLİS GÜNDEMİNDE

Hatay’daki vatandaşın problemlerinin TBMM gündemine de taşıyan Kara, VGM’nin bağlı olduğu Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti:

• Konut sahiplerine kanuni yollarla yüzde 25 sınırı getirilmesine karşın VGM hangi sebeplerle kendi bünyesindeki taşınmazlar için böyle bir zam oranına gitmiştir?

• Tüm illerdeki taşınmazları için aynı zam oranlarını mı uygulamaktadır? Yoksa bu Hatay bölgesine ilişkin bir uygulama mıdır?

• Bu zam oranları kararlaştırılırken ilgili diğer kurum, kuruluş ve Bakanlıklardan bilgi alınmış mıdır?

• Gerçekleşen kira artışı, piyasa standartlarına uygun mudur?

• Kiracıların karşı çıkacakları, bu zamma karşı haklarını savunabilecekleri bir mekanizma oluşturulmuş mudur?

Kentsel dönüşüm yasası tekelleşmeye mi yol açacak?

İnşaat malzemelerindeki artış iflasa neden oluyor!

Dünyada iki büyük kent hariç her yerde konut fiyatları düştü! İşte fiyatların düşmediği o kentler!


Geri Dön