26 / 12 / 2024

Kentsel dönüşüm yasası tekelleşmeye mi yol açacak?

Kentsel dönüşüm yasası tekelleşmeye mi yol açacak?

Uskumruköy Arıköy Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen yeni kentsel dönüşüm kanununun tartışıldığı panelde konuşan Av. Kemal Aytaç yeni yasanın tekelleşmeye yol açacağını söyledi. Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar ise “Anayasa Mahkemesi bir şeyler yapmayacaksa da, yurttaşlar olarak biz karşı çıkacağız” dedi.



İstanbul Sarıyer'deki Uskumruköy’de yeni kentsel dönüşüm kanunu tartışıldı. “Yeni Kentsel Dönüşüm Yasası: Her yer rezerv alanı mı?” isimli panelde Ulaştırma Uzmanı Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar, Adalet Nöbetçisi Kemal Aytaç ve bunun yanı sıra, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen konuşmacı olarak katıldı.

Panelde açıklama yapan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı geniş yetkilere sahip bir şirket gibi çalışıyor” dedi.

Birgün’ün haberine göre, etkinlikte konuşan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen ise Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’nın geniş yetkilere sahip bir şirket gibi çalıştığını vurguladı.

Kentsel dönüşüm yasası tekelleşmeye mi yol açacak?

6 milyon bağımsız yapının çok riskli statüde bulunması nedeniyle torba yasa teklifi hazırlandığını anımsatan Köymen, “Komisyon üyelerinin içerisinde sadece AK Parti ve MHP’li üyeler yok. Ayrıca, muhalefet parti üyeleri de var. Ancak hiçbir şekilde gelen yorum, görüş ve öneriler göz önüne alınmadı” diye konuştu.

Köymen, riskli bina analizinin torba yasayla değiştirildiğini anlatarak kentsel dönüşüm süreçlerinin genel olarak iktidarla karşı karşıya gelen işçi sınıfının ağırlıklı ikamet ettiği mahallelerdeki dönüşümü amaçladığını, sınıfsal olarak homojen bölgelerin dönüşümünün istendiğini belirtti.

Kentsel dönüşüm yasası tekelleşmeye mi yol açacak?

“AMAÇ PLANLAMA DEĞİL, HIZLA DÖNÜŞÜM SAĞLAMAK”

“Mülkiyetli bölgelerde de rezerv yapı alanı yapılabilmesi mümkün oldu" diyen Köymen sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“İstanbul'un kuzeye doğru büyümemesi gerektiği hususunun senelerdir Kanal İstanbul, 3’üncü köprü, 3’üncü havalimanı ve buralardaki bağlantı yollarının açılması süreçlerinde de tekrar tekrar anlatıldı. İstanbul'un kuzeylerinde çok ciddi bir gayrimenkul değişimi yaşandı. Bu bölgenin rant odaklı dönüştürülmesi yüzünden kanunda öngörüldüğü şekilde rezerv yapı alanları olarak kullanılmadığını gördük.”

Yasada imar planlarına karşı 15 günlük itiraz süresinin yetersiz olduğunun altını çizen Köymen, bakan Özhaseki’nin “Bizim hedefimiz süreci hızlandırmak. Burada hedef planlama değil, hızla dönüşüm sağlamak” şeklinde konuştu.

Konut satışları düştü! Gayrimenkulün yeni gözdesi arsa ve tarla oldu!

2017’de 100 bin TL olan konut, eylül ayında 5 milyon 440 bin TL oldu!

İstanbul’un kentsel dönüşüm planı belli oluyor!


Geri Dön