27 / 04 / 2024

İnşaat malzemelerindeki artış iflasa neden oluyor!

İnşaat malzemelerindeki artış iflasa neden oluyor!

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi ve Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği (KAMİAD) Başkan Vekili Nedim Şimşek, son zamanlarda inşaat malzemelerinde yaşanan zamların müteahhitleri iflasa sürüklediğini ifade etti.



TBMM’ye sevk edilen fiyat farkı kararnamesinin taslağında bulunan 40’ıncı maddeye yönelik yazılı açıklama yapan Şimşek, konuya ilişkin olarak şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’de her yıl bir kere yayınlanan ve her cari sene başlangıcında ilgili kurumların güncelleme çalışmaları ile ait olduğu sene boyunca geçerli olan inşat ve tesisat birim fiyatları geçen yıl üç defa ve bu yıl ise iki defa düzenlenmek zorunda kalınmıştır.

İnşaat malzemelerindeki artış iflasa neden oluyor!

Ocak-Temmuz 2023 ayları arasındaki her türlü maliyet oluşturan girdilerde anormal fiyat artışları ortaya çıkmıştır. Örneğin; Mart 2023 dönemi evvelinde motorinin litresi 21.00 lira seviyelerinde iken Temmuz 2023 döneminde 37.00 lira seviyesine yükseldi. Mart 2023 dönemi öncesi düz işçilik maliyetleri ortalama günlük inşaat işlerinde 400 - 550 lira Temmuz 2023 döneminde 900 – 1200 lira seviyesine yükseldi.

Mart 2023 dönemi evvelinde ortalama sınıf hazır beton metreküpü 1.100 lira bandında iken Temmuz 2023 döneminde 1.800 lira seviyelerine çıktı.

Mart 2023 dönemi öncesi ortalama kazı/hafriyat metreküpü 80 lira bandında iken Temmuz 2023 döneminde 210 lira bandına yükseldi. Bunlar gibi pek çok imalat kalemini örneklerle çoğaltabiliriz.”

İnşaat malzemelerindeki artış iflasa neden oluyor!

İŞ YAPAMAZ DURUMDAYIZ

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi ve Kamu Müteahhitleri ve İş İnsanları Derneği (KAMİAD) Başkan Vekili Nedim Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun yanı sıra, kamu müteahhitleri borsa verilerini takip eder gibi devamlı malzeme fiyatlarındaki dalgalanmaları analiz etmekten ve aynı zamanda, ihalesi alınan projeler için ihtiyaç duyulan yaşam bölgesi, iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri, proje ve uygulama analizleri, uygulama teknolojileri, yapı dayanıklığı gibi yükümlülüklerini ikinci plana atmak zorunda kalmaktadır. Müteahhitlerin pek çoğu bu durumlardan kaynaklı olarak iş yapamayacak duruma gelmesi kaçınılmaz bir gerçektir. İnşaat malzemelerinde meydana gelen fiyat artışları maalesef müteahhitleri iflasa itiyor. Kamu yararı yapılan yapı işleri yarıda kalıp, kamuya ilave fiyat farkından kat be kat daha büyük hasarlara sebep olacaktır.”

Kentsel dönüşüm yasası tekelleşmeye mi yol açacak?

2017’de 100 bin TL olan konut, eylül ayında 5 milyon 440 bin TL oldu!

Konut satışları düştü! Gayrimenkulün yeni gözdesi arsa ve tarla oldu!


Geri Dön