27 / 04 / 2024

Dünyada iki büyük kent hariç her yerde konut fiyatları düştü! İşte fiyatların düşmediği o kentler!

Dünyada iki büyük kent hariç her yerde konut fiyatları düştü! İşte fiyatların düşmediği o kentler!

2022’de dünyanın 25 büyük şehrindeki konut fiyatlarında keskin bir düşüş yaşandı. Rapora göre, yalnızca Zürih ve Tokyo bu kentlerin dışında kaldı.



İsviçreli banka UBS tarafından yapılan araştırmaya göre, 2022’de dünyanın en büyük kentlerinde 'aşırı şişirilmiş' emlak fiyatları riski düştü.

Euronews’ün haberine göre, dünyanın en büyük 25 kentini inceleyen son 'Küresel Emlak Balonu Endeksi', gerçek konut fiyatlarının ortalama yüzde 5 oranında düştüğünü ve bu eğilimin süreceğine işaret ediyor.

Raporda yer alan fiyat düzeltmeleri, 2008 yılındaki ekonomik kriz sırasında dünyayı sert bir şekilde vuran kentlerdeki emlak balonu riskini önemli ölçüde azalttı.

 Dünyada iki büyük kent hariç her yerde konut fiyatları düştü! İşte fiyatların düşmediği o kentler!

Rapora göre, 2022’de 9 şehir olan "balon riski" kategorisinde yalnızca Zürih ve Tokyo kaldı. Frankfurt, Münih ve bunun yanı sıra, Amsterdam, Avrupa'da daha düşük riskli "aşırı değerlenmiş" kategorisine indi. Cenevre, Londra, Stockholm ve aynı zamanda, Paris de aynı kategoride kalmaya devam etti. 

UBS'e göre Madrid'de emlak fiyat dengesizliklerinde bir düşüş oldu. Yani artık Milano ve Varşova’yla beraber "oldukça değerli" kategorisinde yer alıyor. 

Emlak veya konut balonu, talepteki artış ve sınırlı arz yüzünden emlak fiyatlarının hızlı ve sürdürülebilir olmayan bir hızda artması halinde ortaya çıkıyor. Bir noktada talep aniden donar veya azalıyor. Bu da fiyatlarda keskin bir düşüşe neden olarak balonu patlatıyor.

 Dünyada iki büyük kent hariç her yerde konut fiyatları düştü! İşte fiyatların düşmediği o kentler!

"FİYATLARDA DAHA FAZLA DÜŞÜŞ YAŞANMASI MUHTEMEL"

UBS, konuttaki dengesizliklerin genel düşüşü, diğer etkenlerin yanı sıra Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Covid-19 salgını yüzünden son 2 yılda enflasyon ve faiz oranlarında global bir artışa tanık olan mevcut mali iklime bağlıyor.

Düşük finansman maliyetleri son 10 senede global konut piyasalarının can damarı olmuş ve konut fiyatlarını baş döndürücü seviyelere taşımıştı.

Banka, geçen yılın ortasından bu yılın ortasına kadar UBS'in incelediği 25 kentteki reel konut fiyatlarının ortalama yüzde 5 oranında indiğini ve fiyatlarda daha fazla düşüş yaşanmasının olası olduğunu açıkladı.

UBS, ilk durumda, gerçek konut fiyatlarının önceki yıllara göre daha yavaş bir hızda da olsa 2023 boyunca artmaya devam ettiğini, kira artışının ise keskin bir şekilde hızlanarak konut fiyatlarındaki artışı geride bıraktığını söyledi.

Banka, "Artan finansman maliyetleri nedeniyle mevcut konut arzı salgın öncesi seviyelere geri döndüğünden, daha fazla fiyat artışı görmeyi beklemiyoruz" dedi. 

Kentsel dönüşüm yasası tekelleşmeye mi yol açacak?

İnşaat malzemelerindeki artış iflasa neden oluyor!

Elbistan’a yeni imar planı geliyor! Elbistan’ın yeni anayasası olacak!


Geri Dön