27 / 04 / 2024

Bakan Özhaseki açıkladı: İstanbul'da ve deprem bölgesinde kentsel dönüşüm çalışmalarında son durum ne?

Bakan Özhaseki açıkladı: İstanbul'da ve deprem bölgesinde kentsel dönüşüm çalışmalarında son durum ne?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesindeki çalışmalar ve İstanbul'daki kentsel dönüşüm ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte Özhaseki'nin o konuşması...



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Sapanca’da gerçekleştirilen Emlak Katılım Yöneticiler Toplantısı’nda önemli açıklamalarda bulundu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile beraber başlayan 21 senelik mücadelede büyük başarılara imza attıklarının altını çizen Bakan Özhaseki, "Bugün gelinen noktada Türkiye Cumhuriyeti yükselen bir değerdir. Başındaki, tüm dünyada takip edilen bir liderdir. Yurt dışı seyahatlerine birebir şahitlik ediyorum, bazı ülkelerin randevu alamayan başkanları şöyle tur atıp, önünden geçip ‘merhaba’ demek istiyorlar. Değer gören bir ülkemiz var" dedi ve gerçek değerini bulan bir ülkemiz olduğunu aktardı. 

Bakan Özhaseki açıkladı: İstanbul da ve deprem bölgesinde kentsel dönüşüm çalışmalarında son durum ne?

Bakanlığın resmi internet sitesinde yer alan habere göre; Bakan Mehmet Özhaseki, bilim insanlarının, Türkiye’nin deprem riski taşıyan ülkelerden biri olduğunu sık sık dile getirdiğine değinerek, kentsel dönüşüm ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. 

Bakan Özhaseki, "Aletli ölçümün başladığı 1900’lerden bu tarafa, 6 ve üzerindeki şiddette deprem sayısı denizlerimizde ve ana karamızda 231. Ana karada yalnızca meydana gelen yıkıcı deprem diye tarif ettiğimiz deprem sayısı da 60'tan fazla. Toprağa verdiğimiz insanlarımızın sayısı 130 bin" bilgilerini verdiği açıklamasında, bu şekile bir ortamda çok daha dikkatli olunması gerektiğini, konutların, iş yerlerinin afete karşı dirençli ve düzgün bir şekilde yapılmasının gerektiğini söyledi. 

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde 680 bin konutun, 170 bin iş yeri, müştemilat ve ahırın yıkıldığına dikkat çeken Mehmet Özhaseki, 18 şehrin etkilendiği depremden 14 milyon vatandaşın zarar gördüğünün altını çizdi.

Bakan Özhaseki açıkladı: İstanbul da ve deprem bölgesinde kentsel dönüşüm çalışmalarında son durum ne?

DEPREM BÖLGESİNDE BİRKAÇ GÜNE BİNLERCE EV TESLİM EDİLECEK 

"Bin yıllık Anadolu medeniyetimizde karşımıza çıkan en büyük felaket. Dört tane şehir merkezi neredeyse yok olmuş. Biz, çok hızlı davrandık. Şu anda 307 bin kadar konutun, iş yerinin ihalesini yaptık, yapımı devam ediyor. ‘Yerinde Dönüşüm’ projesini başlattık, müracaat 255 bini buldu. İnşallah iki üç sene içerisinde bütün hasarları gidermiş, bütün yaraları sarmış oluruz"    ifadelerine yer veren Bakan Mehmet Özhaseki, birkaç güne binlerce evin teslim edileceğine, bir taraftan kentlerin merkezlerini yaptıklarına, diğer taraftan da köy evlerinin çelikten inşa edildiğine dikkat çekti. 

Özhaseki, "Bu  bölgelerde dışarıda kalan vatandaşlarımıza her türlü yardımı da yapmayı devlet olarak sürdürüyoruz" dedi. 

Bakan Özhaseki açıkladı: İstanbul da ve deprem bölgesinde kentsel dönüşüm çalışmalarında son durum ne?

İSTANBUL DAHA GÜVENLİ HALE GELECEK 

Bakan Mehmet Özhaseki, İstanbul'da devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili de konuştu ve "Sayın Cumhurbaşkanımızın katıldığı bir programda İstanbul'u nasıl depreme hazırlarız, ne yaparız, bir deprem anında biz en az hasarla bunu nasıl atlatırız gibi bir çalışma gerçekleştirdik ve projeler duyurduk" şeklinde konuştu. 

Özhaseki, "Konutunu yenilemek, dönüştürmek isteyene, 1,5 milyon TL devlet olarak destek verelim, ‘700 bin TL'si hibe, 700 bin TL'si kredi olsun. 100 bin lirası da içinde oturan vatandaşa tahliye desteği olsun’ dedik" bilgilerini verdi ve İstanbul’u hızla değiştirmenin, dönüştürmenin yolunu aradıklarının altını çizdi. 

Bir yandan da rezerv alanlarda binlerce konut yaparak, bunları en riskli yerde oturan vatandaşlara vererek, İstanbul'u daha güvenli hale getirmenin çabası içinde olduklarını aktaran Özhasek, açıklamasını "İstanbul bizim göz bebeğimiz. Bir taraftan ticaretin bir taraftan sanayinin, bir taraftan da finansın ve turizmin merkezi. Bu nedenle elimizden geleni yapıyoruz" diyerek tamamladı. 

Konut sitesi aidatına gelen zam yüzde 68! Bu enflasyon nasıl düşecek?

Taksiciler yüzde 25 zam isterken, 'Taksi plakaları kaldırılsın' önerisi geldi! Taksici ve vatandaş ne diyor?

Bitcoin için kritik karar haftası... 


Geri Dön