03 / 07 / 2024

Bakan Özhaseki: Türkiye'de 6 milyon bağımsız bölüm risk altında!

Bakan Özhaseki: Türkiye'de 6 milyon bağımsız bölüm risk altında!

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki yaptığı açıklamada Türkiye genelinde 6 milyon bağımsız bölümün risk altında olduğunu söyledi.



Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2024 yılı bütçesine ilişkin gerçekleştirdiği sunumda, ülkemizin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğinin asla akıllardan çıkartılmaması gerektiğini dile getirdi.

Yaptığı açıklamada ülkemizin Alpler'den Himalayalar'a uzanan hat üzerinde deprem riski taşıyan ülkeler arasında beşinci sırada yer aldığını söyleyen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, bu gerçeklikten hareketle çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre yaptığı açıklamada Türkiye topraklarının yüzde 66'sının, nüfusunun da yüzde 71'lik kısmının 1. ve 2. dereceden deprem riski altında olduğunu dile getiren Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Son bir asırda denizlerimiz dahil Türkiye'de 226 tane 6 ve üzerinde deprem yaşandı. Eğer denizde olanları saymazsak ana karamız üzerinde 60'tan fazla deprem deprem meydana geldi. Söz konusu depremler nedeniyle son 100 senede toplam 130 bin canımızı yitirdik." dedi.


18 İLE ZARAR VERDİ


Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 6 Şubat tarihinde yaşanan ve asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin kayıtlara "asrın felaketi" şeklinde geçtiğini hatırlatarak, depremlerin doğrudan ve dolaylı olarak 18 kente zarar verdiğini ve 14 milyon insanı etkilediğini dile getirdi.

Açıklamasında asrın felaketi şekline belirtilen depremin ilk dakikasından itibaren devletin afet bölgesinde sahada olduğunu dile getiren Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 04.17'de hepimizden önce harekete geçmişti. Her kente bakanlar, valiler, kaymakamlar görevlendirdi. Devletin tüm imkanları seferber edildi. Ben de o dönem AK Parti Yerel Yönetimler Başkanı olarak 809 belediyemizi ivedilikle bölgeye yönlendirdim. Fakat şunu net olarak söyleyebilirim, bütün bir millet ayaktaydı. Biz de Bakanlık olarak afetin ilk anından itibaren çalışmalarımıza devam ediyoruz." diye konuştu.

Bakan Özhaseki: Türkiye de 6 milyon bağımsız bölüm risk altında!

850 BİN BAĞIMSIZ BÖLÜMÜ TESLİM EDECEĞİZ

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre yaptığı açıklamada deprem bölgesinde 6 milyon 609 bin 408 bağımsız bölüm içeren 2 milyon 376 bin 167 binanın hasar tespitinin yapıldığını dile getiren Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Zaman zaman itirazlarla bazı ufak değişiklikler yaşansa da toplamda 680 bin konut, 170 bin dükkan/depo/ahır gibi bağımsız bölümün ağır hasar alarak kullanılamaz duruma geldiğini tespit ettik. Ortaya çıkan yapım maliyet toplamda 110 milyar dolar civarında. Fakat hiç kimse merak etmesin. Biz gece gündüz demeden çalışıyoruz. İnşallah 850 bin güvenli ve sağlam bağımsız birimin yapım çalışmasını tamamlayarak vatandaşlara teslim edeceğiz" dedi.

Asrın felaketi olan afetten zarar gören şehirlerde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Emlak Konut ve Yapı İşleri Genel Müdürlüğü eliyle 200 bin konutun inşasının hızla devam ettiğini kaydeden Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sene sonuna kadar 46 bin konutu teslim edeceklerini söyledi.

240 BİN BAŞVURU GELDİ

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki yaptığı açıklamada İller Bankası aracılığıyla bölgenin yeniden inşa çalışmaları kapsamında temin etmiş oldukları yaklaşık 1,3 milyar avro finansman ile deprem bölgesindeki yerel yönetimleri desteklediklerini söyledi.

Bakan Özhaseki: Türkiye de 6 milyon bağımsız bölüm risk altında!

Afetten zarar gören kentlerde bir taraftan rezerv alanda konutlar yapmaya devam ederken, bir taraftan da zemini uygun yerlerde, Yerinde Dönüşüm projesiyle vatandaşlara kendi evlerini yerinde yapma imkanı sunduklarını dile getiren Bakan Özhaseki, şöyle konuştu: "Yerinde Dönüşüm projemizde Sayın Cumhurbaşkanımızın kararıyla hibe ve kredilerde güncellemeye gitti. Söz konusu konutlar için 750 bin TL hibe, 750 bin TL kredi, köy evleri için 750 bin TL hibe, 750 bin TL kredi, ahırlı köy evleri için 750 bin TL hibe, 1 milyon TL kredi, iş yerleri için 400 bin TL hibe, 400 bin TL kredi verilecek. Söz konusu bu krediler, iki sene ödemesiz olacak şekilde 10 sene vadeli ve faizsiz olacak. Başvurular e-Devlet üzerinden ayrıca Yapım ve Dönüşüm ofislerimizden yapılıyor. Hibe ve kredilerin yüzde 10'luk kısmı peşin, geri kalanı da inşaat ilerleme seviyesi esas alınarak ödenecek. Şu anda Yerinde Dönüşüm projemize e-Devlet üzerinden başvuru sayısı 240 bine ulaştı."

400 BİN BAĞIMSIZ BÖLÜM DÖNÜŞÜYOR


Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki açıklamasında kent meydanlarını düzenleme kararı aldıklarını dile getirerek "Kent merkezlerimizi ve şehirlerimizin en önemli prestijli caddelerini Bakanlık olarak biz yapacağız." diye konuştu.

Ülkemiz genelinde yaklaşık olarak 31 milyon konut ve 5 milyon ticari alandan meydana gelen toplam 36 milyon bağımsız birimin yer aldığını kaydeden Özhaseki, şunları söyledi: "Ülkemiz genelinde yaklaşık olarak 6 milyon bağımsız bölüm risk altında. 2 milyon bağımsız bölümün acil olarak dönüşmesi gerekiyor. 2012 yılından bugüne kadar kentsel dönüşüm projeleriyle Türkiye genelinde 2 milyon 200 bin bağımsız bölümün dönüşüm çalışmalarını tamamladık. Ülkemiz genelinde yaklaşık olarak 400 bin bağımsız bölümün dönüşüm süreci sürüyor. 2012 yılından bugüne kadar Türkiye genelinde kentsel dönüşüm projeleri kapsamında Bakanlığımız tarafından 480 milyar Türk Lirası değerinde kaynak kullanıldı."

İSTANBUL'DAKİ KENTSEL DÖNÜŞÜM

Mega kent İstanbul'da 6 milyon konut ve 1,5 milyon ticari alandan oluşan toplam 7,5 milyon bağımsız bölümün bulunduğuna değinen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, bunlar arasındaki 600 binlik bölümün acil dönüşmesi gerektiğini belirtti.

Mehmet Özhaseki, 2012 yılından bugüne kadar kentsel dönüşüm projeleriyle İstanbul'da 800 bin bağımsız bölümün dönüşümünü tamamladıklarını kaydederek şunları söyledi: "Mega kent İstanbul'da 170 bin 941 bağımsız bölümün dönüşüm süreci sürüyor. 2012 yılından bugüne kadar kentsel dönüşüm projeleri kapsamında mega kent İstanbul'da 127 milyar lira civarında yatırım gerçekleştirdik. İstanbul'da acil dönüşmesi gereken 600 bin konut başta olmak üzere riskli 1,5 milyon bağımsız bölümü 5 sene içinde dönüştürüp afetlere karşı dirençli hale getireceğiz. Yarısı Bizden kampanyamıza İstanbullu hemşerilerimiz büyük bir teveccüh gösterdiler. Bugüne kadar toplamda  1 milyon 233 bin bağımsız bölüm için müracaat yapıldı."

Bu iki ilde konut satışlarında sert düşüş! Almak isteyen alamadı, satmak isteyen de satamadı!

Dirençli binalar artık tercih değil zorunluluk! Marmara depreminde sanayinin çarkları durabilir! 

Tapu sahiplerini yakından ilgilendiriyor! Paranızı geri alabilirsiniz!


Geri Dön