17 / 06 / 2024

Bakan Şimşek açıkladı! Kentsel dönüşüm ve konut arzını hızlandıracak çalışmada sona gelindi!

Bakan Şimşek açıkladı! Kentsel dönüşüm ve konut arzını hızlandıracak çalışmada sona gelindi!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kentsel dönüşümün finansmanıyla konut arzının artmasında önemli bir enstrüman olacak yeni düzenlemede son aşamaya geldiklerini dile getirerek çok önemli açıklamalar yaptı.



Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada kentsel dönüşüm ve konut arzının artmasını sağlayacak olan yeni çalışmaya ilişkin önemli bilgiler verdi.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun hazırlamış olduğu Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu (Proje GYF) kurulmasına ilişkin düzenlemede son aşamaya gelindiğini dile getiren Mehmet Şimşek, "Kurul tarafından gerçekleştirilecek olan düzenlemeyle gayrimenkul yatırım fonlarının (GYF) gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önü açılmış olacak. Söz konusu düzenlemeyle, bu fonların portföyleri uygun hale getirilip tür değişikliği yapılacak. Konut arzının artmasıyla beraber konut fiyatlarının yukarı yönlü piyasa baskısı azalacak ve böylece de konuta erişilebilirlik her kesim için kolaylaşacak." dedi.

Bakan Mehmet Şimşek açıklamasında gayrimenkul yatırım fonlarının, yeni düzenlemeden önce bu projelere yatırım yapamadığına ve gayrimenkullerin inşaat işlerini üstlenemediğine değinerek, Sermaye Piyasası Kurulu'nun düzenlemesiyle bu kısıtların ortadan kalkacağını dile getirdi.

Gayrimenkul yatırım fonlarının, artık kendilerinin ya da başkalarının geliştirdiği projelere yatırım yapabileceğini dile getiren Bakan Mehmet Şimşek, "Böylelikle proje gayrimenkul yatırım fonları, portföylerine üzerinde proje geliştirilecek arsa ve gayrimenkul projelerini dahil edebilecek. Söz konusu düzenlemede ayrıntılı şekilde yer alacak şartları sağlayan bu yatırım fonları, ünvanlarında 'proje' ibaresine yer verecek ve 'proje gayrimenkul yatırım fonu' şeklinde anılacak. Bu açılardan proje gayrimenkul yatırım fonları, portföylerine proje dahil edemeyen mevcut gayrimenkul yatırım fonlarından farklı bir içeriğe sahip olacak." dedi.

Bakan Şimşek açıkladı! Kentsel dönüşüm ve konut arzını hızlandıracak çalışmada sona gelindi!

İSTEYENE GELİR, İSTEYENE EV

Bakan Mehmet Şimşek, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından hayata geçirilecek olan projenin, yatırımcıların proje kaynaklı risklerinin azaltılabilmesi için teminat mekanizması getirdiğini, böylelikle fonun hasılat paylaşımı sözleşmelerinden doğan haklarını da güvence altında tutacağını dile getirerek, "Söz konusu bu düzenleme ayrıca fon faaliyetleriyle ilgili yatırım kararını etkileyebilecek değişikliklerde yatırımcılara fondan çıkış hakkı getirecek ve böylelikle yatırımcı mağduriyetlerinin önüne de geçilecek." değerlendirmesini yaptı.

Açıklamasında yatırımcıların, proje bitiminde gayrimenkulün satışından veya kirasından gelir elde edebileceği gibi ayni çıkış yaparak konut sahibi olma imkanına da sahip olabileceğini aktaran Şimşek, gayrimenkul yatırım fonlarına ilişkin de şunları söyledi: "Sermaye Piyasası Kurulu tarafından ihraç belgesi onaylanmış olan 184 gayrimenkul yatırım fonu bulunuyor. Halihazırda portföyü oluşan 149 fon varken, söz konusu bu fonların portföy büyüklüğü ise 82,7 milyar TL civarında. Bu yeni düzenlemeyle bu fonların sayısının artması da bekleniyor. Fonların teminat temelli sağlam yapısı ile gayrimenkul proje üretimi güvenle hayata geçirilebilecek. Yatırımcılar bu güven ortamında kooperatifçilik mantığıyla küçük birikimlerini değerlendirerek ev sahibi olabilecekler."

"FİYATLARIN DÜŞÜŞ EĞİLİMİNE GEÇMESİNE KATKI SAĞLAYACAK"

Yaptığı açıklamada söz konusu bu düzenlemeyle toplumda genel anlamda tasarruf eğiliminde artış beklendiğine de değinen Mehmet Şimşek, şöyle konuştu: "Bu düzenleme, kentsel dönüşümün finansmanında ve konut arzının artırılmasında önemli bir enstrüman olacak. Bu yatırım fonları, gerek geliştirecekleri projeler gerek ise de diğer projelerden alabilecekleri konut nitelikli bağımsız bölümlerle konut piyasasında arz hareketliliğini artıracak ve böylece de fiyatların düşüş eğilimine geçmesinde çok büyük katkılar sağlayabilecek. Söz konusu bu canlanma, konut piyasasının geneline yayılacak. Düzenleme, konut üreticilerinin ihtiyaç duyacakları finansmanı, sermaye piyasalarından temin edebilmeleri için de çok değerli bir alternatif oluşturacak. Böylece de, tasarruf sahipleri küçük birikimlerini gayrimenkul projelerinde değerlendirebilecek."

Bankaların 0 faizli kredi kampanyalarında rakam 35 bin TL'ye çıktı! İşte banka banka faizsiz kredi kampanyaları!

Seyyanen zam isteyen emeklilerin maaşı mum gibi eridi! Emekli 5 ayda 3 bin 651 lira kaybetti!

A101 25-31 Mayıs 2024 Aktüel Kataloğu! A101'de bütün piliç, şeker, yumurta, çay, peynir, piliç baget indirimde!

 


Geri Dön