02 / 05 / 2024

Bakan Şimşek açıkladı! SPK, kripto şirketlerine lisans verecek...

Bakan Şimşek açıkladı! SPK, kripto şirketlerine lisans verecek...

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kripto varlıklar ile ilgili yasal düzenleme ile ilgili olarak, son aşamaya gelindiğini kaydetti ve "Kripto alım satım platformlarına SPK tarafından lisans verilecek" diye konuştu. İşte haberin detayları...



Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kripto paralar ile ilgili gerçekleştirilecek olan yasal düzenleme ile ilgili açıklamalarda bulunduğu kaydedildi. Bakan Şimşek, kripto varlıklara ilişkin yasal düzenlemede son aşamaya geldiklerini kaydederek, "Kripto varlık düzenlemesiyle temel hedefimiz bu alanı daha güvenli hale getirmek ve ortaya çıkabilecek riskleri bertaraf etmek." dendi.

Kripto varlıklar ile ilgili yasal düzenlemenin teknik çalışmalarında son aşamaya geldiklerini söyleyen Şimşek, özellikle salgın süreci ve sonrasında kripto varlık alım-satım platformlarına yoğun ilgi oluştuğunu söyledi. Şimşek, bu ilginin hem bazı platformlardaki kötüye kullanımlar hem de aşırı fiyat hareketleri sebebi ile çeşitli riskleri de beraberinde getirdiğine dikkati çekerek, "Dolayısıyla ülkemizde uluslararası uygulamalara benzer şekilde kripto varlıklarla işlem yapan tarafların risklerinin azaltılması adına adım atıyoruz. Bu aynı zamanda gri listeden çıkmak için FATF kapsamında atmamız gereken adımlardan birini de oluşturuyor." ifadesi kullanıldı.

Şimşek, Merkez Bankası ve MASAK'ın halihazırda bu konuda yaptığı düzenlemeleri olduğuna ifade ederek, "Bu düzenlemelerle platformlarda gerçekleşen işlemler ve transferler gibi konularda bilgi sahibi olabilme imkanını edindik ama tabii bundan daha fazlasını yapmamız gerekiyor." diye konuştu.

Bakan Şimşek açıkladı! SPK, kripto şirketlerine lisans verecek...

Uluslararası kuruluşların da konu ile ilgili çalışmalarını yoğunlaştırdığına kaydeden Şimşek, dünya genelinde bu konuda tek bir düzenlemenin olmadığını ABD ve Avrupa ülkelerinin farklı uygulamalara gittiğini anlattı. Şimşek, dünyadaki gelişmeleri yakından ve temkinli şekilde izlediklerini belirterek, "Gelinen aşamada yurt dışı uygulamalara baktığımızda kripto varlıklarla ilgili olarak ülkelerin kendi finansal ve hukuk sistemlerine uygun yaklaşımları benimseyerek ilerlediklerini görüyoruz. Bu anlamda ülkemizde de düzenlemeyle ilgili adımlar atılması gerektiği ortaya çıkıyor." dedi.

KRİPTO VARLIKLAR TANIMI YAPILDI

Bakan Şimşek, yasal çalışmanın temel hedefinin, platformları ve burada gerçekleşen işlemleri düzenleme altına almak olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Kripto varlık alım satım platformlarına SPK tarafından lisans verilecek, finansal kuruluşlara benzer olarak asgari faaliyet şartları zorunluluğu getirilecek. Kurucu ve yöneticilere ilişkin şartlar kapsamında  organizasyonel yükümlülüklerr ile sermaye şartı ve bilgi işlem altyapısı yükümlülükleri şeklinde yer alacak. Faaliyet şartlarının detayları ikincil düzenlemeyle belirlenecek.

Mehmet Şimşek'in enflasyon açıklamasına ünlü ekonomistten karşılık geldi: Gıda enflasyonunu azaltabilirsiniz!

Bakan Mehmet Şimşek'ten 2024 için 6 hedef!

SEC Başkanı'ndan kripto para uyarısı...

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön