Ekonomi

Bakan Şimşek açıkladı! Zorunlu afet sigortası devreye giriyor...

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kısa sürede devreye alınacak olan zorunlu afet sigortası ile (ZAS) sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangınının da sigorta teminatına dahil edilmesinin öngörüldüğünü kaydetti.

Zorunlu deprem sigortasının, 7,4 büyüklüğündeki 17 Ağustos 1999 tarihli Gölcük Depremi sonrasında bir kanun hükmünde kararname ile getirildiğini ifade eden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bunun ile sivil konutların sigorta kapsamına alınması için zorunlu deprem sigortasının ihdas edildiğini ve Doğal Afet Sigortaları Kurumunun (DASK) kurulduğunu kaydetti.

Bakan Şimşek, bu sigorta modelinin 2012 senesinde Afet Sigortaları Kanunu ile son halini aldığına belirterek devam etti; "Kurulduğu günden bugüne kadar zorunlu deprem sigortası ile sivil konutlara deprem afeti için teminat sunulurken son olarak 6 Şubat 2023'te gerçekleşen depremler kapsamında zorunlu deprem sigortası olan yaklaşık 500 bin hasarlı konut için 35 milyar lira hasar ödemesi gerçekleştirildi. 1 Haziran 2024 itibarı ile DASK, 11,3 milyon poliçe kapsamında deprem afetine ilişkin teminat sunuyor."

TAŞINIR MALLARA DA SİGORTA GÜVENCESİ

Öte yandan bunun ile beraber, doğa kaynaklı afet sayısındaki artışın tüm dünya ile beraber Türkiye'de de hasarları artırdığına ifade ederek Şimşek, "Ayrıca, deprem afetinde bina üzerinde yıkıcı hasarlarla karşılaşılmakla birlikte diğer doğal afetlerde yapısı gereği konuttan ziyade konut içindeki taşınır mallarda hasar oluşuyor. Bu durum, depremin yanı sıra diğer doğa kaynaklı afetler bakımından da sigorta himayesinin zorunlu tutulmasını ve teminatın kapsamına da konuta ek olarak konut içindeki taşınır malların da eklenmesini gündeme getirdi." dedi.

Mevcut durumda depremin ve yalnızca deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, dev dalga (tsunami) veya yer kaymasının sivil konutlarda yol açtığı maddi zararların zorunlu deprem sigortası ile teminat altına alındığını kaydeden Bakan Şimşek, şunları belirtti; "Kısa sürede devreye alınacak ZAS ile ek olarak sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangınının da sigorta teminatına dahil edilmesi öngörülüyor. Deprem teminatı için binalar, diğer afetler için ise binalar ve taşınır mallar teminat altına alınıyor. Ayrıca, mevcut durumda zorunlu deprem sigortasıyla köy alanlarına teminat sunulmazken zorunlu afet sigortası ile kapsama eklenen doğal afetlerin yapısı gereği köy alanları da kapsama alındı. Hedefimiz, ZAS'ın haziran sonu itibarıyla devreye alınmasıdır."

İstanbul'da kentsel dönüşüme 'amaçları bana sağlam bir bina vermek değil, benim hakkımı gasp etmek' olarak bakılıyor! 

Japon deprem uzmanı Marmara için büyüklük vererek uyardı! Felaket senaryosunu duyanlar inanamadı!

Bahçelievler'de 4 katlı binanın balkonu kısmen çöktü: Beklenen Marmara depremi için mesaj veriyorlar!