20 / 06 / 2024

Japon deprem uzmanı Marmara için büyüklük vererek uyardı! Felaket senaryosunu duyanlar inanamadı!

Japon deprem uzmanı Marmara için büyüklük vererek uyardı! Felaket senaryosunu duyanlar inanamadı!

Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, beklenen Marmara Denizi depremi için bu defa büyüklük vererek uyardı. İşte Yoshinori Moriwaki'nin o açıklamaları...



Siirt'te gerçekleştirilen deprem sempozyumlarına katılan Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki Türkiye'deki fay hatları hakkında değerlendirmeler yaptı.

Yaptığı açıklamada Doğu Anadolu Fay Hattı'nın Elazığ, Kahramanmaraş ve Hatay'dan  Adana  ve sonrasında Kıbrıs'a uzandığını dile getiren Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, "Kıbrıs'ta 7 civarında (büyüklüğünde) deprem meydana gelebilir. Kıbrıs bu konuda tehlikeli bölgelerden. Bu bölgenin 1. olduğunu söyleyebilirim." dedi.

Yoshinori Moriwaki, sözlerine şu şekilde devam etti: "Türkiye'de deprem domino taşı gibi sıra sıra gidiyor. Bingöl-Karlıova, Muş ve Bitlis ise 2. bölge. 3. bölge de Ege tarafı. Ege tarafında çok ince ve kısa fay hatları bulunuyor. Onun için fazla büyük depremler olmuyor ama sık sık oluyor. 4. bölge de Marmara Bölgesi. 1999'da Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kuzey kolunda Gölcük'te yaşanan deprem Yalova'yı da etkiledi. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda kabaca 8 fay hattı mevcut. Marmara Bölgesi'nde fay hatlarından bir tanesi kırıldığında 6,8 büyüklüğünde, birkaçı beraber kırılırsa 7 büyüklüğünde deprem olabilir."

Moriwaki, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin biriken büyük bir enerjiyi boşaltması sebebiyle bölgede büyük bir deprem beklenmediğini kaydetti.

Japon deprem uzmanı Marmara için büyüklük vererek uyardı! Felaket senaryosunu duyanlar inanamadı!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin yumuşak zemine sahip Hatay'ı da etkilediğini anımsatan Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Kıbrıs tarafında denizde bir deprem meydana gelmesi halide buranın zeminden kaynaklı tekrar etkilenebileceğini kaydetti.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Yoshinori Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın ilerisinde bir deprem riski bulunduğunu fakat bunun için zaman vermenin mümkün olmadığını dile getirdi.

"2000'DEN SONRA YAPILAN BİNALAR GENEL OLARAK İYİ"

Deprem gerçeğinin kabul edilerek hazırlıklı olunmasının önemine değinen Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, depreme hazır olunması durumunda hasarın büyük ölçüde önlenebileceğini de dile getirdi.

Konut alacak ya da kiralayacak kişilere de nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda önerilerde de bulunan Moriwaki, şunları dile getirdi: "Önce zemin iyi mi kötü mü? Bunu internette de bölge şeklinde görebilirsiniz. Eğer zemin iyiyse deprem hızlı gidiyor, sallantı fazla olmuyor. Zemin yumuşak ise kötü. 1999 yılında İzmit'te deprem oldu, İstanbul'da fazla sıkıntı yok fakat uzaklığına rağmen Avcılar'da binalar çok çöktü çünkü yumuşak zemin. 2.'si ruhsat var mı, iskan var mı? Yani izin alınan bir bina mı? İzin alınmamışsa ne yapıldığı belli değil. Malzemeden mi çalındı, kötü malzeme mi kullanıldı, bu belli değil. 3. olarak da 2000'den önce mi sonra mı inşa edilmiş çünkü 1999 yılında yönetmelik değişikliği oldu. Özellikle 2000'den sonra yapılan binalar genel olarak iyi. Mutlaka zeminin sondajı, kontrolü yapılsın, zemin kötüyse iyileşme yapılsın denildiği için 2000 yılından sonraki binalar iyi diyebiliriz."

"KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPMAK LAZIM"

Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki açıklamasında, depreme hazırlıklı olunması için ihtiyaca göre kentsel dönüşüm veya güçlendirme yapılması gerektiğini de dile getirerek, "Kolonlara bakacaksın. Betonun içindeki donatı pas olunca bu şişiyor ve de betonu parçalıyor. Yani deprem olduğunda bina çökebilir. Belediyeler tarafından kentsel dönüşüm yapılması lazım. Binalarda yaşayanların da dönüşüm için izin vermesi lazım. Güçlendirme yapılabilecek yapılar da var." dedi.

 

Konutta İstanbul'dan sonra ABD daha mı ucuz? 

Emeklilere Haziran sonuna kadar 16 bin 200 TL ek ödeme müjdesi: Finansbank emekli promosyon ne kadar?

Gram altın için dedikleri tek tek çıkan İslam Memiş bu kez de tarih vererek 'ralli' uyarısı yaptı!


Geri Dön