Ekonomi

Bakan Vedat Bilgin emekli ve memurlara verilecek ek zam için aranan şartı ilk kez açıkladı: Her şey buna bağlı

Milyonlarca emekli ve memura yapılacak zamlarla ilgili en yetkili isim olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, zam için aranan öncelikli şartı ilk kez açıkladı. "Her şey buna bağlı" dedi. İşte zamlı maaşlarla ilgili son gelişmeler...Zam yapılması için aranan öncelikli kriteri açıklayan Vedat Bilgin, "Her şey buna bağlı, değerlendirip ona göre planlarımızı yapacağız" dedi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, milyonlarca emekli ve memurun merakla beklediği Temmuz'da yapılacak ek zamlarla ilgili kritik açıklamalar yaptı. Zam yapılması için aranan öncelikli kriteri açıklayan Vedat Bilgin, "Her şey buna bağlı, değerlendirip ona göre planlarımızı yapacağız" dedi.

Bilgin, “Her konuda çalışmamız hazır, zamanlamaya bağlı olarak bunları da adım adım uygulamaya sokacağız. Pratiğe aktaracağız. Çalışanlarımızı, emeklilerimizi, emeklilerimizi asla enflasyon karşısında, enflasyonun tahribatına maruz bırakmayacak şekilde onları da koruyacağız. Kimse endişe etmesin” dedi.

 

Bilgin emekli ve memurlara yapılması planlanan zamlarla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:

Tabii enflasyonu kontrol altına alacak, enflasyon sorununu aşacak çeşitli iktisat politikaları uygulanıyor. Enflasyonun karşısında özellikle çalışanlarımızı, işçilerimizi, emekçilerimizi, kamu personelini ve emeklilerimizi koruyacak tedbirleri almak durumundayız. Elbette enflasyon kontrol altına alınması için uygulanan politikalar belli bir müddet içerisinde bunu kontrol altına alacak, enflasyonda düşüşü sağlayacak.

Bunlar önümüzdeki günlerde ortaya çıkabilmiş, çıkacak gelişmelere bağlı olacak. Bütün bunlara bağlı olarak biz de çalışanlarımıza dönük koruyucu politikaları uygulamaya sokmak durumundayız. Cumhurbaşkanımız, Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı değerlendirmede bundan bahsetti. Biz çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz. Bu zaten bir ilke olarak önümüzde duruyor. Biz de çalışmalarımızı bu yönde yoğunlaştırdık. Önümüzdeki 6 aylık enflasyon değerlendirmesini yaptığımız zaman çalışanlarımızı, emekçilerimizi, kamu personelini ve özellikle de emeklilerimizi enflasyon karşısında koruyacak kapsamlı düzenlemeler yapacağız

MEMUR ZAMLARI MAAŞLARA NASIL YANSIYACAK?

Emekli ve memurlara Temmuz'da yüzde 7 oranında toplu sözleşme zammı alacak. Memur ve memur emeklilerine Temmuz ayında yüzde 7.5 oranındaki Ocak zammını geçen 6 aylık enflasyon kadar da fark ödenecek. Nisan ayı enflasyonuna baktığımızda 4 aylık oran yüzde 31,71 çıktı. Bu durumda memur ve memur emeklilerinin 4 aylık enflasyon farkı yüzde 24,21 oldu. İlk 4 aylık verilere göre memur ve memur emeklilerinin zam oranı da yüzde 7 +24,21 olarak gerçekleşti. Yani memur ve memur emeklilerinin oranı yüzde 31.21 oldu. Bu rakama Mayıs ev Haziran enflasyonları da eklenecek.

EN AZ MAAŞ 4 BİN TL Mİ OLUYOR?

Bakan Bilgin'in verdiği rakamlardan yola çıkarak taban maaşın kaç lira olabileceğini hesapladık. Ocak 2022'de en düşük emekli maaşı yüzde 66'lık artışla bin 500 liradan 2 bin 500 liraya yükseltilmişti. 13 milyar liralık yıllık maliyete bakıldığında 800 bin kişi için aylık 1.354 TL'lik bir fark ortaya çıkıyor.

Bu fark en düşük maaşlara eklendiğinde zam la birlikte taban maaşın 3500 lira ile 4000 lira arasında bir rakama ulaşacağı ortaya çıkıyor. En düşük emekli maaşı Ocak 2022'de 2 bin 41 liraya yükselmiş ve 2 bin 500 liraya tamamlanmıştı. 2 bin 41 liraya yüzde 34.62'lik zam geldiğinde rakam 2 bin 748 liraya çıkacak. 800 bin kişinin içinde ölüm maaşı alanların da olduğu hesaba katılırsa burada taban maaş hesabı yine 3500-4000 TL arasında olacak.

Emekli ve memur maaşlarına ek zam için hükümetin gizli çalışması ortaya çıktı! 4 bin liradan başlayacak

Altının defteri dürülecek! İslam Memiş'ten altın fiyatlarında büyük yanılgı uyarısı

5 litrelik ayçiçek yağına ŞOK indirimi! Toz şeker fiyatları da düştü (11 Mayıs fiyat listesi)