Ekonomi

Zam geleceği açıklanan asgari ücret emekli ve memur maaşlarında sürpriz gelişme: Bakan Bilgin işareti verdi ama...

Hükümet Temmuz ayında emekli, memur ve asgari ücretliye zam yapılacağına dair açıklamalar yaptı. 3600 ek göstergeyle birlikte EYT sorunu da çözüm için masada olacak. Peki maaşlara yatacak zamlar nasıl hesaplanacak, zamlar maaşları nasıl etkileyecek? BAKAN BİLGİN: MAYIS AYI İÇİNDE BİTECEK Bakan Bilgin, "Enflasyonun tahribatlarına karşı koruyacak yeni çalışmalarımız var

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Temmuz ayında hükümetin milyonlarca çalışan, emekli ve memurun maaşlarında iyileştirmelerin yapılması başlatılan çalışmaların son raddeye geldiğini çalışmanın detaylarının bu ay içinde açıklanacağını bildirdi.

BAKAN BİLGİN: MAYIS AYI İÇİNDE BİTECEK

Bakan Bilgin, "Enflasyonun tahribatlarına karşı koruyacak yeni çalışmalarımız var. Önümüzdeki günlerde sayın Cumhurbaşkanımızın daha kapsamlı bir şekilde bu konuyu kamuoyuyla paylaşacağını söylüyorum. Bütün çalışanlarımız asgari ücretliler, emekliler, memurlar, kamu personelleri, işçi ve memur emeklileri bütün bunlar herkes bilsin ki Türk devleti sosyal hukuk devletidir ve çalışanlarını mutlaka korur, hepsiyle ilgili de çalışmalarımız devam etmektedir. Bunları programımıza göre kamuoyuyla paylaşacağız. Kamu personelinin 3600 ek gösterge meselesi, mayıs ayı içerisinde bitireceğimiz çalışmalardan bir tanesi. Onu da kapsamlı bir şekilde ele aldık, çalışmalarımız nihayete ermek üzere bu ay içerisinde tamamlayacağız" dedi.

EMEKLİ VE MEMURA YÜZDE 40 ENFLASYON YÜZDE YÜZÜN ÜZERİNDE

Öte yandan ekonomi uzmanları, enflasyonun önlem alınmaz ve yükselişinin önü alınamazsa hükümetin yaılacağını duyurduğu zamların geçerliliğini yitireceğini vurguluyor. Maaşlar zamlardan önce aşırı yüksek seyreden enflasyonun biran evvel düşürülmesi gerektiğini ifade ediyor. 

Enflasyonun oluşum kaynakları, temel olarak üç kategoriye ayrılıyor.

Arz yönlü fiyat artışları, talep yönlü fiyat artışları ile beklentilerin bozulması ve endeksleme davranışlarının tetiklediği fiyat artışları.

Haziranda, endeksleme gereği, emekli ve memurlara yüzde 40 ve asgari ücretlilere de en az yüzde 20 zam yapılacak.

Öte yandan enflasyonla mücadele edilmezse, TÜFE’nin bir yıl içinde yüzde 100’ü ve iki yıl içinde de yüzde 200’ü aşacağı öngörülüyor.

Dolayısıyla asgari ücretli çalışan, emekli ya da memurlara hangi oranda zam yapılırsa yapılsın ülkede o tarhite var olan enflasyon düzeyinin yüksek olması halinde bankaya yatan zamlı maaşlardaki artışların alım gücüne herhangi bir katkısı olmayacağı ifade ediliyor.

 

Sıfır konut almak isteyenlere yüzde 50'lik teklif! Eğer sizin de niyetiniz varsa tarih belli oldu

TOKİ'den yüzde 30 indirimli sıfır ev fırsatı! İl il başvurular başlıyor

Buğday fiyatlarına zam! İşte 15 Mayıs itibarıyla oluşan yeni fiyat listesi

Erdoğan'ın açıklamasının sıcağı geçmeden dev zam: 1000 lira oldu! Yeni bir zam için daha tarih verildi

Merkez Bankası'ndan dolar bombası! İlk kez oldu hiç kalmadı

Milyonlarca emekli için harekete geçildi! Zamlara eklenecek