06 / 09 / 2024

Bakan Yumaklı, tarımda yeni destekleme modelini açıkladı!

Bakan Yumaklı, tarımda yeni destekleme modelini açıkladı!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Stratejik ürünlerde mazot ve gübre desteği sağlanacak. Mazotun tamamını gübrenin yarısını vereceğiz." diye konuştu.



Bakan İbrahim Yumaklı, Tarım ve Orman Bakanlığı Söğütözü yerleşkesinde düzenlenen 'Tarımda Yeni Dönem: Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli' programına katıldı.

haber7.com'da yer alan içeriğe göre; Yeni modeli anlatan Bakan Yumaklı, "1 Eylül 2024 itibarıyla üretim planlaması ile Türkiye'deki ekilen toprakların yüzde 77'sini planlama kapsamına aldık. 2027 planlama dönemi sonuna kadar hububat ürünlerinde yüzde 13,1 artış öngördük. Aynı şekilde baklagillerde de yüzde 17 bir artış bekliyoruz. Yağlı tohumlarda da yüzde 22 oranında artışı sağlamış olacağız. Desteklerimizi açıklarken bu planlama sürecinde birçok ilki de gerçekleştirmiş olduk. Üretim destekleri ilk kez üretim döneminden önce açıklandı. 3 yıl boyunca geçerli olacak üretim destekleri yine bu süreçte açıklanmış oldu. Destek tutarlarının girdi maliyetleri baz alınarak belirlenmesi ve güncellenmesi bu modelde söz konusu olacak. Su sıkıntısı olan bölgelerde, havzalarda kademeli üretime dahil olan ürünlere de ilave destek olacak. Kamu tarafından geliştirilen milli ve yerli tohumlarla da ilave destek vermiş olacağız. Ne istiyoruz? Bitkisel üretim planlamasında yer alan ürünleri üreten üreticilerimiz hangi ürünü ekerse nasıl bir destek alacağını bugünden itibaren önümüzdeki 3 yıl boyunca an itibarıyla biliyor oldu" diye ifade etti.

Bakan Yumaklı, tarımda yeni destekleme modelini açıkladı!

DESTEKLERİ NAKİT OLARAK VERECEĞİZ

Öte yandan Bakan Yumaklı, stratejik ürünlerde mazot ve gübre desteği sağlanacağını kaydederek, "Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli; Temel Destek, Planlama Desteği ve Su Kısıtı Desteği olarak 3 ana başlığa indirildi. Temel destek, planlamaya dahil olan ürünlerin dışındaki ürünlere ve planlamaya dahil olup da belirlenen havzalarda üretilen ürünlere başka herhangi bir şart aramaksızın verilen destektir. Model o ürünler için kullanılan mazotun yarısını, gübrenin de yüzde 25'ini vermek üzere tasarlandı. Planlama desteği ile birlikte ise 13 stratejik ürün ve yem bitkilerinin belirlenmiş olan havzalarda üretilmesi durumunda temel destek kadar bir destek daha kendilerine verilmiş oluyor. Yani bu durumda mazotun tamamını almış olacaklar. Gübrelerin de yüzde 50'sini almış olacaklar. Üretim geliştirme desteği modeli ile su kısıtı olan yerlerde belirlendiği şekilde üretim yapılırsa gübrenin de geri kalan yarısının verilmesi ile o ürün için kullanılan gübrenin ve mazotun tamamını biz vermiş olacağız. Biz bunları çiftçilerimizden, üreticilerimizden gelen talep doğrultusunda nakit ödemeye çevirdik. Yani bu ödemeler, artık önümüzdeki dönemden itibaren çiftçilerimize nakit olarak vereceğiz" diye konuştu.

Bakan Yumaklı duyurdu! Çiftçilere 1,9 milyar liradan fazla tarımsal destekleme ödemesi yapıldı...

Bakanlık duyurdu! Çiftçilere yaklaşık 1,5 milyar lira tarımsal destekleme ödemesi bugün yapılacak...

Bakan Yumaklı duyurdu! 1,2 milyar lira tarımsal destek ödemesi hesaplara geçiyor...

Mazot ve gübre, çiğ süt, tohum üretim kırsal kalkınma yatırım desteği ödemeleri hesaplara yattı! Çiftçilere müjde! 

Çiftçiler dikkat! Ödemeler kalem kalem yapıldı: Tam 3 milyar TL'den fazla tazminat ödendi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön