Bakanlar Çelik ve Avcı Göbeklitepe yolunu hizmete açtı!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik ile Milli Eğitim Bakanı Avcı, Şanlıurfa'de Göbeklitepe yolunu hizmete açtı...
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe'yi ziyaret etti.
Bakanlar Çelik ve Avcı, ziyaret öncesinde, yapımı tamamlanan Göbeklitepe yolunu hizmete açtı.
Çelik, buradaki konuşmasında, Göbeklitepe'nin yazılı insanlık tarihinin yeniden gözden geçirilmesini gerektirecek son derece önemli bir merkez olduğunu söyledi.
Dünyanın Göbeklitepe'nin ne anlama geldiğini çok iyi bildiğini ifade eden Çelik, şöyle konuştu:
"Gerek yurt içi gerek yurt dışından gelen turistlerin rahat ulaşımını sağlamak adına öncelikli olarak altyapı hizmetlerini tamamlamış olmamız gerekiyordu. Bu anlamda Göbeklitepe yolunu asfaltlamış bulunuyoruz. Bunun açılışını yapıyoruz. Daha sonrada yapılması gereken ne varsa ona dönük hizmetlerimize devam edeceğiz."
Açılışın ardından Çelik ve Avcı Göbeklitepe'ye geçti ve Şanlıurfa Müzesi Müdürü Müslüm Ercan'dan tarihi mekana ilişkin bilgi aldı.
Avcı, Göbeklitepe'nin insanların bir araya gelmeleri halinde neler yapabileceğinin muhteşem bir örneği olduğunu ifade etti.
Göbeklitepe'nin tanıtılması noktasında destek vereceklerini dile getiren Avcı, şunları kaydetti:
"Buranın tanıtılması Kültür ve Turizm Bakanlığımızın uhdesinde olan bir konu ama bizim de buradaki bulguları öğrencilerimizin daha iyi tanıması için Milli Eğitim Bakanlığı olarak elimizden geleni yapmamız gerekiyor."
Bakanlara Göbeklitepe gezisi sırasında, Vali Celalettin Güvenç, AK Parti Şanlıurfa Milletvekilleri Zeynep Karahan Uslu, Mahmut Kaçar ve ilgililer eşlik etti.
- Göbeklitepe
Neolitik döneme ait yerleşim yeri Göbeklitepe, Şanlıurfa'nın 18 kilometre kuzeydoğusundaki Örencik köyü yakınlarında bulunuyor.
İlk kez 1963 yılında İstanbul ve Chicago üniversitelerinden görevlilerinin yüzey araştırmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe'deki kazı çalışmalarını, 1995 yılından bu yana Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ortaklaşa yürütüyor.
Kazı çalışmalarında şimdiye kadar Neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü 'T' biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları, çok sayıda yabani hayvan figürü, insan heykeli, dikili taşlar ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi tarihi eserler bulunmuştu.
Dünyanın en eski 'tapınak merkezi' olduğu belirtilen Göbeklitepe, bir süre önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştı.
AA