27 / 12 / 2024

Bakanlık Fikirtepe'de ön alım hakkı yetkisini kullanacak!

Bakanlık Fikirtepe'de ön alım hakkı yetkisini kullanacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Fikirtepe'de tapu devri yapıp da inşaat firmasıyla sözleşme imzalamayan vatandaşın kayıtlarını inceletiyor. Ön alım hakkıyla o tapulara el konulacak. Bakanlık, Kadıköy Tapu Müdürlüğü'ne talimatı gönderdi.



Bakanlık Fikirtepe de ön alım hakkı yetkisini kullanacak!


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Fikirtepe kentsel dönüşüm kapsamında bir kaç metrekare alana ait tapuları devraldıktan sonra herhangi bir inşaat firmasıyla sözleşme imzalamayan 'kötü niyetli' kişilere karşı "ön alım hakkı" kozunu kullanacak. 


Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü, bugün itibariyle tapu kayıtlarını incelemeye başladı. Fikirtepe'de kötü niyetli kişilerin kentsel dönüşüm sürecini tıkama girişimleri Bakanlık eliyle son bulacak... 


Kadıköy Tapu Müdürlüğü'nden tapu devirleri istendi!


Fikirtepe'de riskli alan ilanından sonra tapu alanlara Bakanlık'tan imza uyarısı geliyor... Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, Kadıköy Tapu Müdürlüğü'ne gönderdiği talimatla Fikirtepe'ye dair tapu devirlerinin Bakanlığa bildirilmesini istedi.


Talimat ile 31 Mayıs 2013 tarihinden sonra tapu devri yapanların tapu ve adres tespiti yapılacak... 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu yolla 31 Mayıs 2013'ten sonra Fikirtepe'de bir kaç metrekare alanın tapusunu devraldığı halde inşaat firmasıyla sözleşme imzalamayarak kentsel dönüşümü geciktiren kişilere karşı, Kentsel Dönüşüm Yasası olarak bilinen 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un 6. Maddesi'nin 5. fıkrasının b-bendinin verdiği yetkiyle "ön alım hakkı"nı kullanacak. 


Bakanlık 'ön alım hakkı' ile tapulara ne kadar süre içinde el koyacak?


Erşat Müşavirlik Genel Müdürü Mutlu Er, Emlakkulisi.com'a yaptığı açıklamada, firma olarak Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Gürgen ile yaptıkları görüşmenin sonucu olarak bu bilginin kendilerine verildiğini söyledi.


Fikirtepe'de 31 Mayıs 2013'ten sonra tapuyu devralıp da sözleşmeye imza atmayanların; ya kentsel dönüşüm için inşaat firmasıyla yapılacak sözleşmeşe imza atacaklarını ya da Bakanlığın onların tapularına el koyacağını vurgulayan Erşat Müşavirlik Genel Müdürü Er, "Fikirtepe'de bu durumda 300 vatandaş bulunuyor. 1 metrekare, 3 veya 5 metrekare tapu almış ancak sözleşme imzalamıyor... Hak sahibi olduğu için de sözleşme imzalamadığı için dönüşüm başlayamıyor... Bakanlık bu tür kişilere karşı ön alım hakkı kozunu kullanacak... Tapular imza atmayanlarla karşılaştıracak ve imza atılmamışsa Bakanlık bir ay içinde o tapuya el koyacak" dedi. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ön alım hakkı yetkisini veren madde!


6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun


MADDE 6-


(5) Bakanlık; 


"a) Riskli yapılara, rezerv yapı alanlarına ve riskli yapıların bulunduğu taşınmazlara ilişkin her tür harita, plan, proje, arazi ve arsa düzenleme işlemleri ile toplulaştırma yapmaya, 


b) Bu alanlarda bulunan taşınmazları satın almaya, ön alım hakkını kullanmaya, bağımsız bölümler de dâhil olmak üzere taşınmazları trampaya, taşınmaz mülkiyetini veya imar haklarını başka bir alana aktarmaya, 


c) Aynı alanlara ilişkin taşınmaz mülkiyetini anlaşma sağlanmak kaydı ile menkul değere dönüştürmeye, 


ç) Kamu ve özel sektör işbirliğine dayanan usuller uygulamaya, kat veya hasılat karşılığı usulleri de dâhil olmak üzere inşaat yapmaya veya yaptırmaya, arsa paylarını belirlemeye, 


d) 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunundaki esaslara göre paylaştırmaya, payları ayırmaya veya birleştirmeye, 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanunu uyarınca sınırlı ayni hak tesis etmeye, yetkilidir. (ç) bendinde belirtilen uygulamalar, 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa tabi idareler ile iş birliği içinde veya gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri ile özel hukuka tabi anlaşmalar çerçevesinde de yapılabilir."


Ön alım hakkı nedir?


Ön alım hakkı; hak sahibi olunan taşınmaz malın satılması halinde onu diğer alıcılar karşısında öncelikle satın alabilme hakkıdır. 


Ön alım hakkına hukuki olarak "şuf'a hakkı" da deniyor. Kanuni ve akdi olmak üzere iki türlü ön alım hakkı yani şuf'a hakkı bulunuyor.


Taşınmaz mal satılacağı zaman satıcı durumu, ön alım hakkı sahibine bildirmeye zorunludur. Kanuni ön alım hakkı söz konusu olduğunda ise bildirme yükümlülüğü tapu sicil memurunun oluyor.


Şufa hakkı, bir taşınmaz malın satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkıdır.


Geri Dön