28 / 04 / 2024

Bakanlık, otomobil piyasasında devrim gibi düzenleme için düğmeye bastı! Al-satçılara ve bayilere göz açtırılamayacak!

Bakanlık, otomobil piyasasında devrim gibi düzenleme için düğmeye bastı! Al-satçılara ve bayilere göz açtırılamayacak!

Ticaret Bakanlığı, araç satışlarıyla ilgili kapsayıcı bir ‘çatı’ yönetmelik için harekete geçti. Kasım ayında yürürlüğe girmesi beklenen yönetmelikle ‘Al-satçı’lara ve tüketiciyi mağdur eden bayilere göz açtırılmayacak.



Ticaret Bakanlığı araç satışlarıyla ilgili kapsayıcı bir ‘çatı’ yönetmelik için düğmeye bastı. Buna göre, ‘İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti’ yönetmeliği yerine ‘Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti’ adıyla yeni bir yönetmeliğin olması bekleniyor. Kasım ayında yürürlüğe girmesi beklenen yönetmelikle sadece ikinci el otomobil değil, motosikletler de dahil tüm motorlu kara taşıtlarının satışına yönelik koşullar net bir şekilde belirlenecek. ‘Al-satçı’lara ve tüketiciyi mağdur eden bayilere göz açtırılmayacak.

BAKANLIK YENİ ÇATI YÖNETMELİK İÇİN DÜĞMEYE BASTI!

Otomobil satışlarında piyasanın dengesinin bozan hareketlerin önüne kalıcı şekilde geçmek isteyen Ticaret Bakanlığı, “al-satçı” olarak bilinen satıcıların fiyatlara müdahale etmesine engel olmak ve sıfır araç satışında bazı bayiler tarafından başvurulan elden para isteme gibi metodların önüne geçmek üzere yeni bir “çatı” yönetmelik için düğmeye bastı.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; bu kapsamda, “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti” yönetmeliğinin “Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti” gibi bir isimle hem sıfır hem de ikinci el araç sektörünün tüm paydaşlarını kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi bekleniyor. Yeni yönetmelikle sadece sıfır ve ikinci el otomobil değil, motosiklet dahil tüm motorlu kara taşıtlarının satışına yönelik koşulların net bir şekilde belirlenmesi hedefleniyor. Sonuç olarak, önümüzdeki dönemlerde piyasa bozucu hareketlerin yaşanmasının önüne geçilmiş olunacak.

Bakanlık, otomobil piyasasında devrim gibi düzenleme için düğmeye bastı! Al-satçılara ve bayilere göz açtırılamayacak!

GÖZLER KASIM AYINA ÇEVRİLDİ!

Yeni yönetmeliğe ilişkin bazı detaylar geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın motorlu araç satıcıları temsilcilerini ağırladığı toplantıda gündeme geldi.

Sektör temsilcileri, araç satışında tüketiciyi mağdur eden sürecin tekrar yaşanmamasıyla ilgili kalıcı tedbirlerin alınmasına yönelik isteklerini dile getirdi. Bakan Bolat da ikinci el araç ticaretinde “al-satçı” olarak tabir edilen şirket veya şahısların piyasaya tekrar müdahale etmemeleriyle alakalı yeni bir yönetmelik hazırlığında olduklarını kaydetti. Sektör yetkilileri ise sadece ikinci el satışında değil tüm kara taşıtlarını içine alacak kapsayıcı bir yönetmelikle ilgili önerilerini paylaştı. Bu doğrultuda, sektör yetkilileri ile Ticaret Bakanlığı arasında görüşmeler ekim ayında devam edecek. Yeni yönetmeliğin ise kasım ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

YENİ DÜZENLEME İLE NE GİBİ DEĞİŞİKLİKLER OLACAK?

Planlanan yeni yönetmelikle birlikte hem bugüne kadar getirilen düzenlemeler yer alacak hem de sistemdeki açıklar giderilerek motorlu kara taşıtlarının ticaretine yönelik tüm esaslar tek tek belirlenecek. Bu kapsamda, yeni yönetmelikte yer alması beklenen bazı düzenlemeler şu şekilde:

  • Yetki belgesi olmayan kişiler ikinci el araba satışı yapamayacak ve belgesi olanlar ilan sitelerine yetki belgelerini bildirmek zorunda olacaklar. 
  • Şahısların senede en fazla 3 adet araç devir hakkı olacak. 
  • İlan sitelerine kimlik doğrulamasI zorunlu olacak.  Bu sayede şahısların ilan sınırı da buradan takip edilecek.
  • Sıfır araç satışında ise bazı bayilere elden para alma, zorla aksesuar satışı gibi yöntemlere caydırıcı yaptırımlar uygulanacak.

Otomobil alacaklara büyük müjde: Çinli marka 420 bin TL’ye sıfır otomobil satacak

Otomobil piyasasında balon patladı! Bayiler telefonlara sarıldı! İşte en ucuz otomobil markaları ve fiyatları

Geri Dön